Pyspunka eller global reset av det monetära systemet?

15k läst  167 svar

 1. E
  Husägare Nivå 9
  Kul klipp sådär 12 år senare när vi har facit.
   
 2. E
  Husägare Nivå 9
  • Laddar…
 3. D
  Medlem Nivå 10
  Intervjuv med Mark Blyth, gillade delen där han förklarar varför så många av tidigare stora partier håller på och faller åt sidan:
  https://www.socialeurope.eu/crisis-of-globalisation-mark-blyth

   
 4. H
  Medlem · Nivå 16
  Fast om vi återgår till ämnet........

  Recessionen lär ju inte bara drabba Sverige om den blir global. Ert problem är väl egentligen att eftersom svenska folket har så extremt hög privat skuldsättningsnivå så är ni mer utsatta när recessionen kommer.
  Det bådar inte gott för oss som exporterar mycket till Sverige.
   
 5. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Och för att vara OnTopic.
  Det behöver inte bli inbördeskrig eller något i den stilen för att störta våra ekonomiska system.

  De känns öht väldigt instabilt idag, med så stora lånevolymer i förhållande till substansvärden.
  Det räcker ju med att man inte längre tror på detta, så störtar det ju.
   
  • Laddar…
 6. M
  Husägare · Nivå 11
  Två meningar som sammanfattar precis vad det handlar om (y)
  Fiktiva värden och psykologi = instabilitet.
   
 7. Nefrums
  Hobbysnickare · Nivå 9
  Det finns massa hot mot vårt öppna fria samhälle. Alla går att stoppa ganska enkelt, men det kommer inte att göras för alla är kortsiktiga, stolta och egoistiska.
  Aktoritära partier kan enkelt stoppas om de gamla etablerade partierna sammarbetar. Detta kommer aldrig att hända.
  Klimatförändringarna kan hyfsat enkelt stoppas, men om man försöker så kommer korkade människor gå ut på gatorna och protestera mot att bensinen blir dyrare eller nåt annat dumt. Så klimatförändringarna kommer inte stoppas.

  Kan vara ganska bra med ett aktoritärt styre när halva världens befolkning måste flytta för att deras land blir öken.

  Krig? Självklart kommer det bli storskaliga krig mellan länderna som förstörs an klimatförändringarna och de andra länderna som kommer värgra hjälpa till. Men det är säkert 20år kvar innan det bryter ut, så inget som påverkar nästa kvartalsrapport så varför bry sig?
   
 8. E
  Husägare Nivå 9
  Mycket intressant avsnitt från hidden forces. Centralbankers svåra uppgift att krympa balansräkningen efter QE är verkligen utmanande för ekonomi, befolkning och barnafödande.

   
 9. D
  Medlem Nivå 10
  Dom behöver inte samarbeta, dom behöver byta politik, dom klänger sig fast vid en gammal värld som inte längre finns, en värld som försvann 2008, den här världen efter sovjetunionens fall som kallades för "end of history", eran av Tony Blairs, Göran Perssons och dylika center-mitten politiker, där dom trodde allting var nu för evigt fäst och stöpt i en form och saker som "policy" betyder ingenting längre och nu ska allt privatiseras och globaliseras och finanslieras och allt dom behöver göra är att vara managers. Makten förs bort från de politiska korridorerna till de privata storföretagen och våra politiker tycker vi blir av allt sämre kaliber, det är för dom söker sig efter makten och den håller på och försvinner från parlamenten och regeringarna. Och således från folket. T.ex. undrar jag om det bara jag som är trött på att varje aspekt av livet ska marknadssättas nuförtiden?

  Detta är en del av vad folk reagerar på, även om dom själva inte vet det och inte kan sätta fingret på det, vissa hänger upp sig på enskilda saker som syndabockar t.ex., men en allt större del av människorna i samhället vet att det här iv har idag... det är inte sunt, inte friskt. Och center-mitten partierna som representerar detta blir allt mindre och håller på att förintas.

  Detta är den globala resetten vi ser nu.
   
  Redigerat
 10. D
  Medlem Nivå 10
  Också en bra video om euron, den ska ni vara glad ni inte har, fast den kommer förmodligen dra ner er också om ingenting ändras på den fronten. Varoufakis vill ha en federation, det vill jag inte, men han själv säger det kommer aldrig hända i EU. Dom lade kärran före hästen.

   
 11. H
  Medlem · Nivå 16
  Tyvärr tror jag att du fångade situationen i ett nötskal.
   
 12. V
  Medlem Nivå 8
  Ramlade in på denna tråd nu och har bara skummat igenom inlägg.
  FBR är genialiskt system som har möjliggjort hyperkonsumtionssamhället efter att Nixon avskaffade guldankaret för dollar.
  Visst leder FRB att alla tillgångar i samhället sakta flyttas till bankerna och hela värden till slut bara äger skulder men det får ekonomin att snurra och pengaflödet matchar tillväxten samt möjliggör tillväxten.
  För att ändra det monetära systemet kräver nog att vi ändrar ekonomiskt system, tex att inte värdera tillväxt i en värld med ändliga resurser. Men att världen skulle byta ut kapitalismen mot något annat det kommer nog inte ske inom närtid. det finns intressanta experimentvalutor där värdet sitter i arbetet och valuta inte går att hamstra som inom ramarna för experimentet har varit framgångsrika, kommer tyvärr inte ihåg länk e.d
   
  • Laddar…
 13. E
  Husägare Nivå 9
  Håller med, dock är det inte kapitalismens fel, snarare handlar det om klåfingriga politiker som manipulerar systemet. Du nämnde en vid namn ovan.
   
 14. M
  Husägare · Nivå 11
  Det var, i sin enkelhet, den bästa beskrivning jag sett på människans största utmaning (y)
  Vi kan oavsett partifärg eller ideologi inte värdera "tillväxt" på det sätt som görs nu. Frågan är hur långt det ska gå innan vi tvingas till något slags paradigmskifte.
   
 15. B
  Allvetare · Nivå 14
  Så länge vi har pengar som betalningsmedel så kommer ekonomi och ekonomer att styra, tyvärr. Vi behöver ju ett system för att kunna värdera varor och tjänster och betala för dem. Därför kommer alla, företag som privatpersoner, att sträva efter att ha det bra ekonomiskt.

  Miljön måste få en högre prislapp, så att det kostar verkliga pengar (och inte bara dåligt samvete) att tära på den. Det är skandal att man kan flyga till Thailand för 5000 kr, det borde kosta sisådär 100.000 kr kan jag tycka.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: