Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Punch veranda behöver en dörr

 1. E
  Medlem · Västra Götaland · 27 inlägg

  eggen

  Medlem
  Vi har köpt en gammal skola som vi nu ska börja renovera.
  Entren är en punch veranda som idag har en tillfällig dörr lösning. Så är det nån som har lite tips på vad vi kan ha för dörr. Vi vill gärna bevara den gamla stilen. Det är en enkel dörr vi får ha för att slippa plocka isär verandan. Se bifogad bild.
  Tacksam för hjälp!
   
 2. S
  Medlem · Värmland · 777 inlägg

  Sara_B

  Medlem
  1) Har ni letat överallt efter den gamla dörren? Ofta kan sådana saker stå undanställda i uthus eller på vindar, kanske bakom en massa bråte. Billigast och bäst. Dessutom minst jobb.

  2) Om ni inte hittar den gamla dörren någonstans får ni försöka få tag i en annan. Har ni inget gammalt kort som visar hur den ursprungliga dörrer såg ut? I så fall kan ni börja leta ersättningsdörr som liknar originalet. Har ni riktig tur kanske ni kan hitta en annan gammal dörr någonstans (annons, lapp på konsum, loppis) som kunde passa, fast det är förstås svårt att få tag i en med exakt rätt mått.

  Annars föreslår jag att ni kontaktar en finsnickare som tillverkar en ny med den gamla som förlaga.
   
 3. Mr Handyman
  Medlem · Värmlands län · 2 899 inlägg

  Mr Handyman

  Medlem
  Instämmer med föregående. Dörrar och fönster är ibland undanstoppade på de mest konstiga ställen. Kanske nån granne har er dörr stående nånstans? (Har hänt förr).

  En fråga efter att ha sett bilden: Fönstren ser ovanligt låga ut för att vara en gammal byggnad, och de sitter också högt upp. Är de utbytta vid något tillfälle?
   
 4. E
  Medlem · Västra Götaland · 27 inlägg

  eggen

  Medlem
  Har varit hos grannar och frågat efter dörren men den är inte kvar, så vi får försöka hitta en gammal att köpa. Fönstren är tyvärr utbytta, när vet jag ej. Men eftersom det är en gammal skola så var det stora höga fönster förut. Så vårat senare projekt är att byta ut de nuvarande. De gamla är också tyvärr slängda. Men först ska vi fokusera på insidan. Huset var skola fram till 1947 efter det har det varit förenings lokal så tyvärr är det mesta slängt och utbytt mot "konferans lokal känsla". Så nu är det bara att kavla upp armarna och köra!! Är tyvärr inte jätte påläst om tids typiska detaljer så det får bli lite forskning också.
  Tack för inläggen.
   
 5. S
  Medlem · Värmland · 777 inlägg

  Sara_B

  Medlem
  Kom ihåg att det finns gott om hjälp att få, innan man kör igång alltför mycket.

  Ett besök av en av länsmuseets byggnadsatikvarier brukara vara en bra start. De kan ge er bra tips om i vilken ände ni bör börja, hur huset kan ha sett ut innan de hårdhänta renoveringarna började och var ni hittar gammalt material att använda (eller nytillverkat).
   
 6. Mr Handyman
  Medlem · Värmlands län · 2 899 inlägg

  Mr Handyman

  Medlem
  Ni kan ju säkert få en bra uppfattning om fönstren närr ni tittar på de uppreglade hålen i väggen. Inte på mm. givetvis, men någorlunda. Om det är en skola borde det för övrigt finnas bilder i kommunens arkiv, där man kan se hur det har sett ut.

  Det är ju svårt att hålla sig så länge, men där kan man säkert också se verandan, som brukar få komma med på äldre bilder. Vi har en bild från ca 1900 på verandan som dessvärre var bevuxen med murgröna, men vissa saker gick ändå att se.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.