Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Projekt: Nytt kök i lägenhet (1992)

 1. L
  Medlem · Stockholm · 179 inlägg

  Lars_M

  Medlem
  Tänkte jag skulle dela med mig av mina erfarenheter med mitt köksbygge, som kommit en bit på vägen. Jag har fått mycket hjälp här på forumet (och mer kommer att behövas :surprised: )så hoppas kunna bidra med information till andra som funderar på att renovera köket själva.

  Jag är heltidsarbetande ekonom med familj och två barn på 6 och 8 år. Anser mig vara hyfsat händig. Tidigare erfarenheter är: golvläggning, byte av blandare, kakling i kök, dörrbyte, målning, tapetsering, altanbygge och har skruvat ihop ett antal möbler, garderober mm. Så varför skulle inte jag klara av att bygga ett kök?

  Varför göra det själv? Jag är lyckligt lottad och har en hög lön. Mao skulle jag kunna leja ut hela arbetet och sitta och titta på. Men som många andra jobbar jag dagtid och slappar på kvällarna. Kan väl säga att jag tröttnat på att jäsa i soffan med Netflix-serier eller att sitta framför datorn som jag ändå gör hela dagarna. Kände för att göra något fysiskt som är en utmaning. Samtidigt ville jag minimera tiden utan spis och vatten.

  Ju mer jag läste och funderade på att bygga om köket själv desto mer taggad blev jag. Inser att det kommer att ta längre tid än som snickaren gör det och att jag sannolikt kommer att vilja ge upp halvvägs, men jag kör på ändå. Hoppas bara att familjen står ut :rolleyes:

  För att göra det roligare har jag satt en budget på 100,000kr och kommer att följa upp kostnaderna. Ett delmål var att familjen ska vara utan matlagningsmöjligheter och vatten i köket max en vecka.

  En elektriker planerades in för att dra om ström till nya uttag.

  Ikea valdes som köksleverantör för att de har platta paket och är enkla att montera. Min fru tycker faktiskt att Voxtorp är klart snyggast. Det var hon som valde stil mellan flera leverantörer. Vitvaror blir Electrolux. Gammal kyl och frys kommer att behållas då de bara är 6år gamla och smälter in.

  Pris på Ikea-köket (stommar, luckor, gångjärn och täcksidor): 30,000kr

  Bifogar före-bild och målbild.
  Visa bilaga 173622
  Visa bilaga 173623
   
  Redigerat av moderator 5 apr 2019 16:46
 2. L
  Medlem · Stockholm · 179 inlägg

  Lars_M

  Medlem
  Inköp av vitvaror, mm:
  Electrolux EOB200X inbyggnadsugn: 3490kr
  Electrolux HOI620S spishäll: 2990kr
  Ikea FRAMTID Mikrovågsugn: 2295kr (valdes för att ha lucköppning åt sidan och för design) Elux är fula tycker vi
  Ikea Skinande diskmaskin: 4300kr
  Franke FSK490-11 spiskåpa: 2590kr
  FM Mattsson 9000E II Köksblandare: 1200kr


  Här är de verktyg jag har köpt in:
  Bosch GST 90 E sticksåg: 1050kr
  Bosch Quigo 2 laservattenpass: 350kr (Classe kampanj)
  Bosch PKS 55 A cirkelsåg: 1049kr

  Rejäl hammarborr finns att låna.

  Diskho (Franke) och bänkskiva är beställda
   
 3. A
  Medlem · Västebotten · 176 inlägg

  Anj

  Medlem
  Heja!
  Ska bli intressant att följa ditt projekt. Vi är så ohändiga att vi valde att ta in snickare på löpande räkning. Blev klart dyrare än vad vi trott men men... Nu är köket klart iaf. :)
   
 4. E
  Verktygstokig · 790 inlägg

  epw

  Verktygstokig
  Förstår att du vill ha en inbyggnadsdiskmaskin men jag skulle satsa på en annan modell/märke. Vi har en skinande och den håller inte alls måttet enligt mig. Diskar dåligt och tar lång tid. Dessutom har dom en givare som är placerad i botten på maskinen som ska känna av hur mycket vatten som skickas in i maskinen. Denna givare ska normalt sitta högre upp i maskinen för att förhindra att den kläggar igen. Detta orsakade översvämning i maskinen och den kastade ut vattnet på golvet som således blev skadat och var tvungen att bytas.
   
 5. L
  Medlem · Stockholm · 179 inlägg

  Lars_M

  Medlem
  Ah synd. Diskmaskinen är tyvärr redan inkopplad. Har mest kört på snabbprogram 30 min och det blir rent och fint.
   
 6. L
  Medlem · Stockholm · 179 inlägg

  Lars_M

  Medlem
  Som jag skrev så har renoveringen kommit en bit på vägen. Så här såg det ut när jag rev. Det var inga problem att få bort det gamla Marbodalköket. Bara att skruva ner och bunta ihop. Diskbänken på 2,4m vek jag ihop med kroppstyngd och slängde in i en V70 och körde till tippen :D

  Det gamla kaklet satt som berget. Fixet verkar vara av cementtyp. Blev många tunga stunder med borrhammaren och kakelspett. Grannarna var inte så glada över bilandet, trots att jag bara körde normala tider.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2916.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2919.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_2941.jpg
   
 7. K
  Medlem · 617 inlägg
  Tjena!

  Jag undrar hur du renderar bilder för att dom ska bli så snygga? Inte är det med ikea webbverktyg iaf?? :D
   
 8. L
  Medlem · Stockholm · 179 inlägg

  Lars_M

  Medlem
  Det gamla köket fungerade men det var opraktiskt och väldigt slitet. Många stommar och luckor var trasiga så att spånet syntes. Diskbänken var bucklig och hade skador. Köket var sedan 1992 och att byta ett 24år gammalt kök är väl ok? Ångrar inte en sekund att jag slängde ut det.

  Renderingen är gjord i Ikeas home planner. Man trycker ctrl+shift+h eller något, minns inte. Då blir allt mycket snyggare.
   
  • Laddar…
 9. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 6 977 inlägg
  Köket är väl typ det viktigaste i bostaden som man vill ha i sin egen stil. 😀

  Ska bli kul att följa renoveringen.

  Vad gäller färg på stänkskydd så är det ju väldigt personligt. Det kan ändra stilen på hela köket. Vi valde neutralt för att istället ha färg på gardin, matta, handdukar och en köksmaskin.
   
 10. L
  Medlem · Jönköping · 147 inlägg

  Laths

  Medlem
  Men så tidlös design.
  :p
   
 11. B
  Medlem · Västra · 494 inlägg

  Broken arrow

  Medlem
  Kan säga att man kan ju sticka ut lite med mönstrad tapet på en vägg.

  Jag körde äggvitt och sen en liten bit på 2metet ca med mönstrad tapet. Kör då med luckor i moca (IKEA hade inte detta i sitt sortiment från jag redan bestämt från annan kökstillverkare, samt deras kulör är lite för brun vad jag sett irl speciellt hur jag nu format köket). Vitt kakel med mörka fogar i tegelstil (sitter alltså inte rakt under varandra). Samt bänkskiva som är grå/svarta inslag (svart glitter liknande effekt). Golv fick jag beställa, finns inte ask på lager i dom flesta varuhus tyvärr (så fick bli en chansning).

  Är ingen designer, men enligt mig personligen är jag nöjd med det mesta (gillar dock inte vissa lösningar som överskåpen borde inte hängt på trälist, utan plywood som inte rör sig lika mycket).


  Visar lite bilder hur jag gjort, enklare så än text. Har rätt litet kök och mobilen har kass vidvinkel, så svårt att få med bättre vy:) får ta fram min riktiga kamera för lite proffsiga bilder ;) men detta bör räck för att få ett hum hur jag gjort eller borde egentligen gjort ;)

  Att det inte är helt klart är dels elektrikern inte kunnat komma än. Samt att täcklister behöver sågas, så behöver en bra såg för detta (har inte en sådan).

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20160318_171041.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20160314_175124.jpg

  Bilden är tagen innan tapeten åkte upp, listen fick jag beställa på nätet. Bara att lossa med händerna inför tapesering ;)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20160310_193306.jpg
   
  Redigerat 19 mar 2016 08:22
 12. Stringfellow Hawke
  Medlem · Stockholm · 1 384 inlägg

  Stringfellow Hawke

  Medlem
  Ta en induktionshäll! Värt varenda krona!
   
  • Laddar…
 13. B
  Medlem · Västra · 494 inlägg

  Broken arrow

  Medlem
  Håller helt med, om inte för effekten så är det sjukt mycket enklare rengöring. Bränner inte fast på samma vis som glas och gjutjärn. Dock skulle jag satsat på annat märke än Elektrolux, kvaliten är inte som förr. Spisen jag köpte är skum (startar inte vare gång), samt stekytan är inte i närheten lika stor som det är ritat på spisen. Andra har problem med deras kyl och frys. Dock köpte jag en spisfläkt från dessa (fanns inget annan som passa lika bra i köket), får hoppas den är bättre.
   
 14. JoLi81
  Renoverare · Vaxholm · 50 inlägg

  JoLi81

  Renoverare
  Kul projekt! Låter som du har bra prioriteringar med vatten och semi-fungerande funktioner så tidigt som möjligt.

  Håller med övriga också, ta induktionshäll. Helt oslagbart på alla håll och kanter. Vi tog en stor med 5 plattor, väl värt det för utrymmet på spisen när man ska lägga mycket mat.

  Smaken är som baken, men tror inte det blir konstigt med färg eller mönster på t.ex stänkskyddet. Vi gjorde om för två år sen och valde en väldigt mönstrad tapet (http://www.designhouseonline.co.uk/...-great-wave-neutral-wallpaper-696-500x500.jpg) med glasskiva. Resten av köket är målat i alabaster (typ vitt, bruten i röd om jag minns rätt. Avskyr brutet i gult, ser ut som hemma hos rökare imho :), köksinredning i svart med vita luckor och vit bänkskiva. Ser det svarta och vita som basen som man sedan kan komplettera och bryta av med olika accenter eller dylikt för att skapa lite personlighet och liv.

  Hoppas det försätter löpa på bra och lycka till!
   
  Redigerat 19 mar 2016 10:42
 15. L
  Medlem · Stockholm · 179 inlägg

  Lars_M

  Medlem
  Roligt med alla inlägg om stil, färger och utrustning. Smaken är ju alltid delad så om andra tycker vi ska ha vitt/svart/rött/gult/trä/ eller annat kök är ointressant för oss som redan köpt och börjat bygga. Jag tänkte mig mer en diskussion om att bygga kök själv, som amatör och med familjen hemma. Att diskutera projektet vore kul. Vilka problem har ni andra som byggt själv stött på? Vad var jobbigast och roligast? Blev ni nöjda med ert eget jobb?

  Induktionshällen är inköpt 😀
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.