Byggahus.se

Projekt: Nybyggnation Fjällstuga

 1. Linuslin
  Självbyggare · Sundsvall · 87 inlägg

  Linuslin

  Självbyggare
  Hej igen! Dags för en uppdatering igen.

  För ett par helger sedan åkte vi upp torsdag till söndag och gjorde klart bjälklaget. Det gick väl hyfsat överlag. Sambon och svärfar körde undergolv, isolering och golvspånskivorna. Jag körde avloppet. Hade planerat mycket innan för alla böjar och olika delar, det lyckades bra.
  Men, att få ihop alla böjar blev ett jäkla meck alltså. Många minusgrader gjorde att plasten inte var så samarbetsvillig alla gånger. Hade även köpt delarna från två olika ställen så det påverkade säkert också. Hur som helst gick det bra men tog lite längre tid än jag tänkt, men vi blev klara på tre dagar i alla fall.
  En sak vi upptäckte när vi kom dit igen var att fåglar hade huserat där inne. Dom hade hackat hål på vindpappen på ett flertal ställen, inget jättebekymmer i sig men en del merarbeten så klart.
  Inkommande vatten blev det en skarvning under bjälklaget då grävaren drog upp det på fel ställe och när vi flyttade slangen räckte den inte hela vägen upp. Därav avvaktade vi med att skruva dit en spånskiva innan vi kan testa vattnet i vår, ifall det skulle läka är det då mycket enklare att åtgärda.

  Nästa moment blir nu isolering väggar, sedan luftspaltskivor i tak med plastning och gles mm.
  Fönster kommer vecka 3, det blir spännande att se dom, om det blev rätt.
   
 2. Kretikos
  Tillbyggare · stockholm · 775 inlägg

  Kretikos

  Tillbyggare
  Tjusigt! Inte långt kvar tills ni kan ställa in en byggfläkt och få jobba i några plusgrader!
   
 3. Linuslin
  Självbyggare · Sundsvall · 87 inlägg

  Linuslin

  Självbyggare
  Dags för en uppdatering!
  Vi var upp dagarna efter nyår en snabbis och monterade vindavledarna, främst för att slippa få mer besök av nyfikna fåglar. Dessa hade ju tidigare hackat sönder vindpappen från insidan på några ställen. Gick väldigt smidigt att montera vindavledarna, häftade fast dom och dom satt bra då. Började även isolera väggarna, samt monterade en arlo go kamera. Riktigt skönt med en kamera för övervakning!
   
  • Laddar…
 4. Linuslin
  Självbyggare · Sundsvall · 87 inlägg

  Linuslin

  Självbyggare
  För två veckor sen åkte jag upp över dagen bara för att ta emot fönstren. Fick hjälp av en granne och bära in dom.
  Beställde fönster från menta fönster. Kan verkligen rekommendera dom, väldigt bra service och snabba på att svara. Smidig leverans mm. Kvaliten på fönstren var över förväntan även fast det är pvc fönster. Körde RAL 7016 utsida samt spröjs. Väldigt nöjd med valen!
   
  • Laddar…
 5. Linuslin
  Självbyggare · Sundsvall · 87 inlägg

  Linuslin

  Självbyggare
  I helgen som var åkte vi upp igen, fyra stycken.
  Monterade fönster och fönsterdörr, tog nästan en hel dag mer eller mindre på två man. Var lite orolig innan med metallclipsen och monteringen med dessa, men funkade fint! Skruvade två ribbor från utsidan för motstöd, och satte tre skruvar undertill som vi mätte in innan vi ställde fönstret på dom. Hörde om detta tips tidigare och gick kanon bra! Plus att du får bra med drev överallt, jämfört om man kör med vanliga distansbrickor.
  Monterade även underbleck och drevade från insidan. Isolerade även klart väggarna.
  Även majoriteten av luftspaltskivorna åkte upp, även dessa kan jag rekommendera Fick med plastbrickor och satte en 25mm pappspik. En och halv timme för nästan hela taket, bara nocken kvar nu.
  Även alla innerväggar åkte upp, körde alla väggar 45x70 förutom en wc vägg(45x95)där fördelarskåpet kommer.
  Nästa moment golvspån på loftet, göra klart luftspaltskivorna, sedan påbörja plastningen!
   
  • Laddar…
 6. Linuslin
  Självbyggare · Sundsvall · 87 inlägg

  Linuslin

  Självbyggare
  Hej igen!
  Åkte upp igen för tre helger sen och påbörjade plastningen, installationsregeln 45x45 mm. Blev klar med det på nedervåningen. Gjorde även klart luftspaltskivorna, ska bara tejpa ihop dom vid nock vid de sista facken så inte isoleringen åker emellan.
  La golvspånskivor på loftet, saknades fyra stycken skivor. Tar alltid emot när man inte blir riktigt klar med ett moment.. men det är något man får lära sig att acceptera.
  Visste innan att det skulle bli mycket jobb med plastningen för yttertaket, men även här hade jag lite övertro med hur snabbt det skulle gå. Vi hann göra klart halva taket ungefär, dock inte påbörjat plastningen nere mot hammarbandet. Här blir mycket funderingar hur man ska fästa plasten och dra den. Då jag vill ha en varmisolerad kattvind blir det betydligt krångligare. Överlag ändå nöjd med helgens bravader. Nu blir det längre uppehåll pga att stugan vi brukar bo i är fullbokad kommande tiden. Men i Corona tider vet man aldrig..
   
 7. Linuslin
  Självbyggare · Sundsvall · 87 inlägg

  Linuslin

  Självbyggare
  Som ni ser i förra inlägget så la jag ner första spiroröret för ventilationen. Hade alltid planerat för självdrag i stugan men efter att jag diskuterat fram och tillbaka med en av vvs projektörerna på jobbet så kom jag fram till att det blir ftx ändå. Gjorde en energibalansberäkning och fick fram att jag skulle spara ungefär 50kwh/m2. Det medförde att jag skulle spara nästan 5000kr/år. Vilket i sin tur gjorde att jag skulle räkna hem ett komplett ftx system på bara 6 år, teoretiskt sett så klart. Plus att jag får ett betydligt behagligare inomhusklimat. Tog in två offerter på komplett ventilationspaket inkl ritningar.

  Det blev systemair save vtr 150k. Alltså kombinerad spisfläkt och ftx aggregat i ett.
  Beställningen är nu lagd och ska få materialet under nästa vecka.

  Var även och shoppade rör material förra veckan så nu är det bara att dra igång med det också. Fördelarskåp, pex rör, kopplingar, fixturer med mera.
   
 8. Linuslin
  Självbyggare · Sundsvall · 87 inlägg

  Linuslin

  Självbyggare
  Varit där uppe några helger och nu senast valborg för att plasta klart allt, spika upp glespanelen med mera. Så nu är all plastning klart, riktigt jäkla skönt för att vara ärlig. Att ha ryggåstak med ramverkstakstolar bidrar till att plastningen blir betydligt omständigare. Men nu är det gjort i alla fall :)

  Har tagit in el-offerter från tre olika företag. Det varierade kraftigt i pris mellan dom, men tror nu att jag landat med en utav dom. Som det ser ut just nu kunde han köra igång om tre veckor ungefär, och räknade med 2-3 dagar för all slang och dosor.
  Nästa resa blir det att dra pex-rören m.m. samt dra ventilationskanalerna, det blir spännande att testa det.

  Jag har ju fortfarande inte någon plåt på taket utan lämnade underlagspappen i höstas som nu fått agera skydd under hela vintern. Känner att jag vill få på plåten så snart som möjligt nu när solen börjar skina mer och mer, och det inte ligger kvar någon snö på taket. Pappen, utav det jag sett, har klarat sig riktigt bra över vintern. Har planerat för att lägga plåten under kristihimmelsfärd.
  Så vi tuffar sakta på framåt :)
   
 9. C
  Medlem · 47 inlägg

  Citrona

  Medlem
  Nu vet jag ju inte hur TS familjesituation ser ut, men som trebarnsmor med många fjällveckor i minnet, tycker jag inte att din lösning är så lyckad mtp entrén. TS planlösning är bättre med garderober eller ännu hellre garderob+torkskåp för blöta kläder och skor. När alla dråsar in från backen och klär av sig blir det lätt kaos, i din lösning finns inte riktigt utrymme för att hålla ordning på alla kläder och skor/pjäxor/stövlar.
   
 10. Linuslin
  Självbyggare · Sundsvall · 87 inlägg

  Linuslin

  Självbyggare
  Det blev inte en sådan planlösning. Direkt innanför ytterdörren till vänster kommer jag ha torkskåp, bredvid garderober. Mittemot blir det klädkrokar. Hallen är tilltagen och säker på att den kommer räcka till Det är just nu bara jag och min sambo i familjen.
   
  • Laddar…
 11. Linuslin
  Självbyggare · Sundsvall · 87 inlägg

  Linuslin

  Självbyggare
  En liten uppdatering från helgen. Åkte upp och drog pex rör, monterade fördelarskåp mm. Drog även ventilationen på loftet, bara anslutningen mot ftx aggregatet och ytterväggsdonet kvar. Slutet av maj kommer elektriker och drar sitt, det blir toppen. Letar just nu obehandlad innerpanel till vettigt pris. Har ni några tips på leverantör får ni gärna skriva;) Nästa färd ska vi försöka få på plåttaket. Bävar mig lite för det, har inte saknat att vara uppe på det där branta taket direkt.. Men det ska nog gå bra.
   
 12. Står.i
  Medlem · 46 inlägg

  Står.i

  Medlem
  Bra det blir - väl genomfört! Kul att bygga fortfarande?
   
 13. Linuslin
  Självbyggare · Sundsvall · 87 inlägg

  Linuslin

  Självbyggare
  Tackar, ja det är roligt fortfarande;)
  Dålig på att uppdatera senaste tiden men bygget fortskrider. Håller just nu på med innerpanel. Snart ska badrum och hall kaklas. Ventilation, el och vs klar för att byggas igen. Utsidan helt klar, så när som altan som kommer byggas kanske nästa sommar.
   
  • Laddar…
 14. Linuslin
  Självbyggare · Sundsvall · 87 inlägg

  Linuslin

  Självbyggare
  Flytspacklat hallen och fortsatt med panelen helgen som var. Om två helger kommer plattsättaren och gör badrum och hall, riktigt kul! Beställde precis en klyvsåg då jag inser mer och mer att cirkelsågen inte är optimal att klyva med, direkt säkert är det inte heller..
   
 15. Raskus
  Medlem · Jämtland · 1 252 inlägg

  Raskus

  Medlem
  Elegant, älskar kombinationen tjärvitriol och industrifönstar
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.