Byggahus.se

Projekt: Nybyggnation Fjällstuga

 1. C
  Självbyggare Nivå 7
  Hej igen! Dags för en uppdatering igen.

  För ett par helger sedan åkte vi upp torsdag till söndag och gjorde klart bjälklaget. Det gick väl hyfsat överlag. Sambon och svärfar körde undergolv, isolering och golvspånskivorna. Jag körde avloppet. Hade planerat mycket innan för alla böjar och olika delar, det lyckades bra.
  Men, att få ihop alla böjar blev ett jäkla meck alltså. Många minusgrader gjorde att plasten inte var så samarbetsvillig alla gånger. Hade även köpt delarna från två olika ställen så det påverkade säkert också. Hur som helst gick det bra men tog lite längre tid än jag tänkt, men vi blev klara på tre dagar i alla fall.
  En sak vi upptäckte när vi kom dit igen var att fåglar hade huserat där inne. Dom hade hackat hål på vindpappen på ett flertal ställen, inget jättebekymmer i sig men en del merarbeten så klart.
  Inkommande vatten blev det en skarvning under bjälklaget då grävaren drog upp det på fel ställe och när vi flyttade slangen räckte den inte hela vägen upp. Därav avvaktade vi med att skruva dit en spånskiva innan vi kan testa vattnet i vår, ifall det skulle läka är det då mycket enklare att åtgärda.

  Nästa moment blir nu isolering väggar, sedan luftspaltskivor i tak med plastning och gles mm.
  Fönster kommer vecka 3, det blir spännande att se dom, om det blev rätt.
   
 2. Kretikos
  Självbyggare · Nivå 11
  Tjusigt! Inte långt kvar tills ni kan ställa in en byggfläkt och få jobba i några plusgrader!
   
 3. C
  Självbyggare Nivå 7
  Dags för en uppdatering!
  Vi var upp dagarna efter nyår en snabbis och monterade vindavledarna, främst för att slippa få mer besök av nyfikna fåglar. Dessa hade ju tidigare hackat sönder vindpappen från insidan på några ställen. Gick väldigt smidigt att montera vindavledarna, häftade fast dom och dom satt bra då. Började även isolera väggarna, samt monterade en arlo go kamera. Riktigt skönt med en kamera för övervakning!
   
  • Laddar…
 4. C
  Självbyggare Nivå 7
  För två veckor sen åkte jag upp över dagen bara för att ta emot fönstren. Fick hjälp av en granne och bära in dom.
  Beställde fönster från menta fönster. Kan verkligen rekommendera dom, väldigt bra service och snabba på att svara. Smidig leverans mm. Kvaliten på fönstren var över förväntan även fast det är pvc fönster. Körde RAL 7016 utsida samt spröjs. Väldigt nöjd med valen!
   
  • Laddar…
 5. C
  Självbyggare Nivå 7
  I helgen som var åkte vi upp igen, fyra stycken.
  Monterade fönster och fönsterdörr, tog nästan en hel dag mer eller mindre på två man. Var lite orolig innan med metallclipsen och monteringen med dessa, men funkade fint! Skruvade två ribbor från utsidan för motstöd, och satte tre skruvar undertill som vi mätte in innan vi ställde fönstret på dom. Hörde om detta tips tidigare och gick kanon bra! Plus att du får bra med drev överallt, jämfört om man kör med vanliga distansbrickor.
  Monterade även underbleck och drevade från insidan. Isolerade även klart väggarna.
  Även majoriteten av luftspaltskivorna åkte upp, även dessa kan jag rekommendera Fick med plastbrickor och satte en 25mm pappspik. En och halv timme för nästan hela taket, bara nocken kvar nu.
  Även alla innerväggar åkte upp, körde alla väggar 45x70 förutom en wc vägg(45x95)där fördelarskåpet kommer.
  Nästa moment golvspån på loftet, göra klart luftspaltskivorna, sedan påbörja plastningen!
   
  • Laddar…
 6. C
  Självbyggare Nivå 7
  Hej igen!
  Åkte upp igen för tre helger sen och påbörjade plastningen, installationsregeln 45x45 mm. Blev klar med det på nedervåningen. Gjorde även klart luftspaltskivorna, ska bara tejpa ihop dom vid nock vid de sista facken så inte isoleringen åker emellan.
  La golvspånskivor på loftet, saknades fyra stycken skivor. Tar alltid emot när man inte blir riktigt klar med ett moment.. men det är något man får lära sig att acceptera.
  Visste innan att det skulle bli mycket jobb med plastningen för yttertaket, men även här hade jag lite övertro med hur snabbt det skulle gå. Vi hann göra klart halva taket ungefär, dock inte påbörjat plastningen nere mot hammarbandet. Här blir mycket funderingar hur man ska fästa plasten och dra den. Då jag vill ha en varmisolerad kattvind blir det betydligt krångligare. Överlag ändå nöjd med helgens bravader. Nu blir det längre uppehåll pga att stugan vi brukar bo i är fullbokad kommande tiden. Men i Corona tider vet man aldrig..
   
 7. C
  Självbyggare Nivå 7
  Som ni ser i förra inlägget så la jag ner första spiroröret för ventilationen. Hade alltid planerat för självdrag i stugan men efter att jag diskuterat fram och tillbaka med en av vvs projektörerna på jobbet så kom jag fram till att det blir ftx ändå. Gjorde en energibalansberäkning och fick fram att jag skulle spara ungefär 50kwh/m2. Det medförde att jag skulle spara nästan 5000kr/år. Vilket i sin tur gjorde att jag skulle räkna hem ett komplett ftx system på bara 6 år, teoretiskt sett så klart. Plus att jag får ett betydligt behagligare inomhusklimat. Tog in två offerter på komplett ventilationspaket inkl ritningar.

  Det blev systemair save vtr 150k. Alltså kombinerad spisfläkt och ftx aggregat i ett.
  Beställningen är nu lagd och ska få materialet under nästa vecka.

  Var även och shoppade rör material förra veckan så nu är det bara att dra igång med det också. Fördelarskåp, pex rör, kopplingar, fixturer med mera.