Byggahus.se

Projekt: Nybyggnation Fjällstuga

 1. C
  Självbyggare Nivå 7
  Skulle gärna ta lite tips och idéer gällande ytterpanelen. På taket blir det svart matt pannplåt, det är klart. Men ytterpanelen är vi inte helt hundra vad vi vill ha. Behandling med någon form av järnvitriol, men stående eller liggande panel osv är oklart. Kikat lite på timmerpanel enligt bilden nedan. Det blir foder i mörk färg/järnvitriol samt fönster mörkgrå/antracit grå.
  Vad tycker ni gällande panelen? Har ni några fina exempel?
   
 2. C
  Självbyggare Nivå 7
  Hej igen!
  Tänkte köra en uppdatering. I helgen var vi upp med lite material m.m. till stuga. Satte även ut stugan och mätte in höjder och förberedde allmänt för grävmaskinisten. Schaktningen blir först i mitten på augusti, han hade inte tid innan dess. Men det gör inget! I juli ska vi dra upp för att bygga förråd på ca 12kvm.

  Det blev lite ändrade planer. I början/mitten på augusti kommer grävaren som har kanske tre dagars jobb med grunden, sedan gjuter vi tre sulor som vi sedan murar en rad med leca-block på som bjälklaget sedan hamnar på. Grundläggningen består av singel, cellplast (xps 250) och sedan singel igen. Det blir alltså inte plintar, denna metod kändes mycket enklare samt att jag känner mig väldigt trygg i lösningen då grävaren gjort väldigt många liknande lösningar i området som fungerat prima.
  På tal om ändrade planer, det blir stomresning i år också, närmare bestämt augusti/september som det ser ut just nu. Stämt av offerterna och nu är det bara att trycka på knappen så att säga.
  Tekniskt samråd är nu äntligen bokat också! Det var skönt att få det bokat då jag inte lyckats få tag på handläggaren på över en månad.

  Förutom utsättning så hann vi med en fjällvandring också. Fantastiskt härligt i fjällen just nu, inte mycket mygg var det heller :)
   
  • Laddar…
 3. Kretikos
  Självbyggare · Nivå 11
  Vi valde precis denna panel på vår utbyggnad. Blev väldigt bra! Ska tjära den nu i augusti. Kommer köra på dalbränd tjära med kimrök för att mörka ner den lite.
   
 4. C
  Självbyggare Nivå 7
  Okej! Jag har letat olika behandlingar som kan ge något liknande utseende som järnvitriol men med något skydd i alla fall, men svårt tycker jag. Ska googla på det där
   
 5. C
  Självbyggare Nivå 7
  Varit uppe med familjen och byggt förrådet nu. Gått riktigt bra och blev klara på tre dagar. Svärfar som jobbat som snickare hela livet underlättar naturligtvis oerhört.

  Nöjd med panelen som är så lätt monterad. Strök en sväng med Hedins järnvitriol innan vi monterade den.
  Förrådet blev 12kvm. Norpade dörr och fönster från ett rivningsobjekt.
  Nästa tur upp blir med plåt till taket.
   
  • Laddar…
 6. J
  Medlem Nivå 4
  Snyggt. Lycka till med resterande.
   
  • Laddar…
 7. C
  Självbyggare Nivå 7
  Varit uppe och monterat plåttaket på förrådet förra helgen. Och fick bild av grävaren igår på den färdiga grundläggningen. Nu känns det väldigt verkligt!
  På fredag kommer formvirket upp och då ska vi bygga formen för sulorna i helgen, sedan kommer betongbilen på måndag morgon. Virkesleveransen med takstolar, plåttak mm kommer också på måndag.
  Nu är det bara att gasa, två och en halv veckors semester nu framför och förhoppningen är att vi ska få på pappen på talet under den tiden. Vi kommer vara mellan 3-5st som jobbar under den här perioden.
  Fler bilder kommer inom kort
   
 8. C
  Självbyggare Nivå 7
  Redo för gjutning imorgon. Tog inte många timmar att formsätta och armera med den här grundläggningen.
  Grävaren hade gjort ett riktigt fint jobb, men tyvärr missat uppkommande vatten och avlopp med ca två meter. Men det löser sig.
   
 9. C
  Självbyggare Nivå 7
  Gjutningen gick bra. Dock hade jag räknat till mig 1300 liter till sulorna och tänkte överbliven betong till trappfundamentet, beställde 1500 liter. Men det räckte exakt bara till sulorna, så handblandade till trappen senare.
  Virket kom typ två timmar efter betongen (bra tajming). Lecan murades upp dagen efter och formen revs.
  Nu är det full fart med stommen.
  Kommer ta hjälp av en granne för att lyfta upp takstolarna. Känns bra än så länge och det har flutit på bra hittils
   
  • Laddar…
 10. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Riktigt kul!
   
 11. C
  Självbyggare Nivå 7
  16 dagar.
  Så länge tog det från färdig singelgrund till tätt hus. Varit hemma nu i några veckor och pustat ut efter den där tiden där uppe. Vi körde på rätt hårt under den tiden och det kändes efteråt minst sagt. Men nu står stugan där, redo för vintern.
  Det mesta gick bra och hyfsat snabbt. Men, så klart kommer ett men, när vi skulle lyfta upp takstolarna med hjälp av en traktor jag pratat med i närheten så var det nervöst. Och blev ännu mer nervöst när han tappade en takstol precis när den kommit på plats. Vi gjorde en koppling med en bräda som håller i takstolen, kruxet är att man måste vara noga med att hålla spänning i takstolen hela tiden. Han missade och sänkte den för snabbt innan vi hade spikat fast den. Takstolen slog runt och den påspikade nocken slogs av. Tur var att ingen kom i kläm och skadade sig. Övrigt klarade sig både väggar och takstol från skada.

  Andra jobbiga och lite farliga momentet var arbetet på taket. Att rita ett tak med 38 graders lutning är lätt, men att bygga det är kruxigare. Det tog ca 5 dagar att montera råspontsluckorna och underlagspappen. Luckorna är i sig ganska tunga och bökiga att jobba med när dom är 3,6m. Fick skruva fast stödbrädor allt eftersom vi kom upp, skruvhålen till dessa fick jag efteråt täta med taklim.
  Visst blev man mer van men att jobba typ 6m upp är inte särskilt skoj. Förrådstaket (23 grader) var verkligen ingenting jämfört med detta tak..
  Så här i efterhand skulle vi i alla fall haft sele på oss, men som alltid är det lätt att vara efterklok och glömma vissa saker.

  Fasaden gick snabbt att få på, denna panel är väldigt lättarbetad och den bygger snabbt så att säga. Väldigt nöjd! Och snyggt blir det så klart.. Kommer ha foder och då är det ännu lättare att få upp panelen snabbt.
  Järnvitriolen blev mörkare för varje dag. Förrådet ser ni är mycket mörkare, det blev klart i slutet av juli.

  Som sagt nu är det tätt hus. Vi spikade pappen med ca 15-20cc, just för att det ska hålla över vintern. Över alla våder då. Oklart just nu om jag måste lägga något klister över spikhuvudena innan pannplåten, pga ev rostrisk. Inte undersökt det mer än. Jag hade tagit med plåttaket men vi kände att vi var så tröttta mot slutet och inte hade orkat med det också, plus att vi var bara två stycken. Det får bli till våren.

  Nästa steg är att isolera golvbjälkaget, dra VA och på med golvspånskivorna. Det blir kanske i nov eller dec. Att få golv är prio känner man, att springa och balansera på åsarna är ingen höjdare.
  Har ni någon fråga så bara att skriva, känns som man var med om så mycket under den här tiden så svårt att få allt i text
   
 12. R
  Medlem Nivå 9
  Snyggt jobbat! Inte dålig fart :)
  För mig tog det nästan fyra veckor för bara panelen :/
   
  • Laddar…
 13. J
  Medlem Nivå 4
  Snyggt jobbat och snyggt byggt. Hoppas det flyter på som ni tänk er även framgent så ni snart får njuta av er nya stuga. Kanske framför en värmande brasa i vinterlandet. ;)
   
  • Laddar…
 14. C
  Självbyggare Nivå 7
  Tack:) Ja det gick undan, jag och svärfar hade suttit i många timmar innan och gått igenom alla moment så blev inte många stunder där stannade och kliade sig i skägget.
   
 15. C
  Självbyggare Nivå 7
  Tack! Ja hoppas det jag med. Framöver väntar lite mer moment som jag inte är lika hemma på så som VVS och el, så tempot kommer säkert dras ner lite då:)