Byggahus.se

Projekt: Nybyggnation Fjällstuga

 1. C
  Självbyggare Nivå 7
  Spännvidden blir 7m om du tittar på 3D bilden. Typ tre stycken limträbalkar som bär.
   
 2. C
  Självbyggare Nivå 7
  Ja bara över halva delen. Dessa väggar behöver inte nödvändigtvis vara bärande.
   
 3. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Skulle i så fall flytta entrén till toan bort från hallen så man minskar risken för blöta strumpor
   
  • Laddar…
 4. T
  Medlem Nivå 3
  Jag rekommenderar ett annat tillvägagångssätt för att få fram ett bra och lämpligt hus att bygga: Det finns ett närmast oändligt antal ritningar på nätet där många säkerligen är gjorda av välrenommerade arkitekter. Leta bland dessa, välj ut det som passar bäst och gör ev små förändringar för att optimera för era behov och tomten. Du behöver kanske inte ens utgå från den storlek du vill ha, utan kan förminska eller förstora en i övrigt bra planlösning för att komma fram till målet. Om du söker på "husritning 50 60" och väljer Bild, får du nedanstående på din skärm:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-2-10_10-18-22.png
   
 5. I
  Medlem · Nivå 7
 6. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Det är också så att fritidshus inte har samma krav. Fast tjocklek på isolering etc. Vill man ändå ha rejält i en fjällstuga
   
  • Laddar…
 7. I
  Medlem · Nivå 7
  Åre kommun är lite speciella i det avseendet. Man kan inte bygga fritidshus där, utan alla ska uppfylla kraven för permanentboende.
  Hur dom kan få göra så vet jag inte. Men jag gjort ett antal bygglov till olika byggen där uppe, och det är kraven de ställer.
   
 8. Raskus
  Medlem · Nivå 11
  Galet överförmynderi i sin ädlaste form. Det fördyrar ju projekt avsevärt om man ska handikappanpassa bygget, göra energibalansberäkning osv.
  Många nöjer sig säkert också med luftvärmepump i sin stuga, det lät man knappast få om man ska uppfylla energikraven för en villa.
   
  • Laddar…
 9. C
  Självbyggare Nivå 7
  Är det ”inne” i Åre då eller generellt i hela kommunen? Jag har flera bekanta som byggt stuga i närheten där vi ska bygga men aldrig hört talas om detta.
   
 10. I
  Medlem · Nivå 7
  Jag har endast varit med och gjort stugor i eller i närheten av Åre by, och där har vi konstant fått redovisa för både tillgänglighets- och energikrav. Man motiverar det med att inga fritidshus i Åre används som fritidshus, utan det är mer att betrakta som ett andra boende.
  Kontakta en handläggare på kommunen på en gång och stäm av vad dom anser i erat fall. Har du tur så hör man en annan bedömning för er. Meddela gärna vad ni får för svar här så fler får veta.
   
  • Laddar…
 11. C
  Självbyggare Nivå 7
  Sitter och skissar på förrådet just nu, fler som har tipsat som dig att bygga förråd först så då lyssnar jag. Isolerade du ditt förråd på en gång också eller? Tänkte bygga ca 3x3m invändigt med hyllor och arbetsbänk. I framtiden kan det ju bli vad som helst som du säger.
   
 12. Kretikos
  Självbyggare · Nivå 11
  Vi har inte isolerat något ännu. Det går dock relativt lätt att göra i efterhand. Lite bök med vindduk. Kan man ju iofs sätta den från start utan att isolera. Vi har delat upp boden med ca 5m2 förråd och 10m2 skotergarage. Förrådet med arbetsbänk och hyllor.
   
  • Laddar…
 13. C
  Självbyggare Nivå 7
  Tänkte jag skulle uppdatera er lite om läget.
  Skickade in bygglovet idag och hoppas det kommer gå smidigt. Följer detaljplanen så förhoppningsvis ska det inte dyka upp alltför stora frågor.
  Planen är att under semestern i sommar gräva fram VA och el, gjuta plintar, göra infarten m.m. Samt även bygga ett förråd.
  Till veckan ska vi upp och fälla majoriteten av träden på tomten. Ingen grövre storlek men ska försöka spara det jag kan så kanske det blir någon bänk eller liknande, ved blir det i alla fall.
  Nedan ser ni hur det blev till slut. Vi hörs!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-3-31_19-57-34.png

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-3-31_19-58-26.png
   
 14. C
  Självbyggare Nivå 7
  Avverkat och röjt på tomten nu, skönt att ha det gjort. Fick några kompletteringar på bygglovet men det reviderades ganska snabbt. Börjat tagit in priser från olika byggvaruhandlare för stommen och ska boka in tid till sommaren med grävmaskinisten. Just nu händer inte mycket annat i väntan på beviljat bygglov.
   
 15. C
  Självbyggare Nivå 7
  Fick beviljat bygglov idag, lycka!
  Det gick förvånansvärt snabbt, bara drygt två veckor. Det tackar jag för.
  Begärt offerter från olika håll på stommen och väntar svar dom kommande veckorna, vem vet hur mycket som händer i sommar..
  Fortsättning följer.