Byggahus.se

Projekt: Nybyggnation Fjällstuga

 1. T
  Medlem Nivå 3
  Precis, jag hade just skrivit en kommentar om trappan innan jag läste detta... Det är nog lämpligare att trappan följer taket uppåt och börjar nära långväggen, annars får man ont i huvudet. Nu får du annan huvudvärk som kanske måste rita om huset. Om man placerar trappan i mitten av huset, kan den förstås gå i husets längdriktning - om det fungerar med planlösningen.
   
  • Laddar…
 2. T
  Medlem Nivå 3
  Här några ytterligare synpunkter: Jag (!) skulle har betydligt fler och/eller större fönster än vad som ses på ritning och bilder. Det större sovrummet får inte särskilt mycket ljus och storstugan kanske också skulle må väl av större eller fler på gaveln om det är dit man helst tittar. Ritningen och bilderna stämmer inte riktigt. Entrén har inget fönster alls förutom ett litet, kanske, i dörren. Jag ser heller inget hinder att göra fönstret i toaletten större. Dagsljus och utsikt är alltid trevligt.

  Om skalan på möblerna stämmer ser det ut att bli lite trångt vid köket-matplatsen-soffgruppen. Det lilla sovrummet har heller ingen garderob eller plats för byrå. Frågan är om det finns något hinder att göra huset något längre? Jag råkar ha ett hus i Stockholms skärgård som ursprungligen hade yttermåtten 6,2x6,2 som nu har byggts ut till 6,2x10,7. Det innehåller i stort sett samma som ditt hus, med annan planlösning förstås, och känns mycket luftigt och trevligt. Även där var tanken att begränsa utbyggnaden av flera skäl och vi stannade vid de 10,7 som blev resultatet. Jag förstår att ni har tänkt mycket på hur ni vill ha det, men gör inte misstaget att bygga för litet och ångra er sedan.
   
 3. Står.i
  Medlem Nivå 1
  Trappan är tecknad för liten. Om golv-golv höjd sätts till 2,4 meter, kommer den fulla längden vara lite drygt 3,5 meter, ca 25 centimeter längre om golv-golv är 260. Jag hade valt en S-formad trappa med start parallellt med långsidan och uppgång mitt i huset. Då skulle trappan uppta cirka hälften av husets bredd.

  Det stora rummet med full takhöjd kommer möjligen kännas som att det är proppat med möbler. Har du provat att mäta in huset i skala 1:1 för att få en känsla för ytorna? Jag hade valt bort det lilla sovrummet på undervåningen, skippat den fulla takhöjden och placerat ett sovrum i varje gavel på ovanvåningen istället.

  6 meter låter omedelbart som en lång spännvidd för ramverkstakstolar (dessutom i snözon 4,5 eller 5,5). Skriv till tilltänkt takstolsfabrikör och förhör dig!
   
  • Laddar…
 4. Står.i
  Medlem Nivå 1
  Skiss.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190205_205651.jpg


  Tänkte större hall med tork och garderob. Tvätt och VV i badrum. Mindre matplats bakom halvö från kök, bord endast 60 centimeter brett, utfällbart om man bara ska vara två. Bäddsoffa. Dansgolv
   
  • Laddar…
 5. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Skippa övervåningen och låta platsen för trapoan vara ett sovrum?
   
 6. C
  Självbyggare Nivå 7
  Precis därför vi trivs så bra där också ;)
  Tomten ligger i Höglekardalen fast vid fjällpensionatet.
   
  • Laddar…
 7. C
  Självbyggare Nivå 7
  Jag tror inte storstugan blir bekymmer storleksmässigt, det köksbord/stolar som är inritade är större än normalt. Samt kan man vända på soffgruppen så blir det inte lika tight mellan kök och soffgrupp. Men jag har det i åtanke.
   
 8. C
  Självbyggare Nivå 7
  Tack för synpunkterna! Angående fönstersättningen är jag verkligen inte i mål där än, aningen oklart än. En annan anledning till de förhållandevis små fönstren är att tomten ligger nere i dalen och har ingen direkt utsikt någonstans, samt att grannhus ligger ganska nära. Så insyn med mera.

  Angående storleken på stugan är inga mått spikade än utan jag är väldigt flexibel. Dock vill jag ha det litet och mysigt men ändå funktionellt. Det kan vara lite klurigt att hitta en balans där. Kan tänka mig en kvadratisk stuga också. Detaljplanemässigt är det ända som styr är byggnadshöjd 3,5m samt 120kvm byggnadsarea. Så idéer mottas med öppna armar :)
   
 9. C
  Självbyggare Nivå 7
  Trappan är långtifrån utarbetad än. Då jag inte är 100% hemma i revit tog jag det närmaste jag hittade till en början. Tanken var att det skulle bli en L-formad trappa.
  Nix har inte mätt in 1:1, men ska göra en resa upp dit om några veckor så tänkte göra det då, och samtidigt tänka närmare kring placering på tomt osv. Jag har också funderat på att ta bort det lilla sovrummet nere, både för och nackdelar med det. Tanken på barn i framtiden känns det som det skulle underlätta med ett litet sovrum bredvid det större.
  Angående takstolarna har jag kollat det och det ska fungera, om det blir takstolar.
   
 10. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
 11. Står.i
  Medlem Nivå 1
  Jag hade prioriterat ett större sovrum, med plats för spjälsäng och barnsäng, än ett extra rum för barn på nedervåningen. De första par åren vill framtida barn säkert sova inne hos er ändå (och du får nog sova på soffan :) ) När de är tillräckligt stora för att sova i eget rum kan de troligtvis också gå säkert i en trappa.
   
 12. C
  Självbyggare Nivå 7
  Haha det lät väldigt klokt. Låter som du pratar från erfarenhet. Det ska jag ta med mig. Funderar om man ändå ska ha ett litet rum nere som förråd och/eller eventuellt sängplatser i framtiden. Blir det för trångt får stugan bli lite större i så fall. Ska försöka få till någon ny planritning snart.
   
 13. C
  Självbyggare Nivå 7
  Har nu skissat lite mer på en annan utformning på stugan. Detta känns spontant som den skulle passa tomten bättre. Den är större än första versionen, ca 65kvm boyta plus loft. Det gör att hallen och storstugan blev större och känns rymligare. Osäker om det blir några döda ytor eller inte. Lutningen är 30 grader på bilden med ca 2,6m takhöjd vid nock på loftet.
  Vad tycker ni? :)
   
 14. Kretikos
  Självbyggare · Nivå 11
  Brutal spännvidd? Nästan 10m. Ska det vara loft över hela boytan?
   
 15. Kretikos
  Självbyggare · Nivå 11
  Eller är det bara över sovrum, hall pch badrum och bärande väggar under?