Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Projekt gästtoa

 1. I
  Medlem · 128 inlägg

  itscire

  Medlem
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  007AE794-4970-4942-8721-39398C969FFE.jpeg

  Efter en tids stillestånd i bygget så fick jag några kvalitativa timmar på söndagen. Riktade upp golvet, skruvlimmade golvspånet och isolerade innerväggar. Slutade med att jag inte bytte avloppsrören, röris tyckte inte det var nödvändigt och att dom var av förhållandevis god kvalitet.Två frågor passerade förbi medan jag höll på:
  1. Kommer kilarna som jag sågat ur golvspånet för div rör vara tillräckligt rigida för att hålla upp klinkern? Dom sitter ju inte med mycket, eftersom det knappt finns nått att skruva i. Ska ju flytspackla och armera så kanske räcker?
  2. Isolera innerväggar. Inga andra innerväggar är isolerade i huset. Har det någon inverkan på fuktvandring exempelvis?

  Bygget fortsätter med tidplanen att vara klar innan semestern. Budget oförändrad.
   
 2. I
  Medlem · 128 inlägg

  itscire

  Medlem
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  48308D33-1546-40CE-B9D6-D82C24263046.jpeg

  All plywood uppe! Nu bävar jag för gipsningen. Nån mer än jag som avskyr gipsskivor? Tunga, otympliga och otroligt lätt att ha sönder. Ett annat orosmoment är om väggen kommer bygga ut för långt. Kommer jag behöver göra massa anpassningar för toastol, vattenanslutningar, radiator mm? Återstår att se…

  Budgeten är densamma som innan.
   
  • Laddar…
 3. I
  Medlem · 128 inlägg

  itscire

  Medlem
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  8CE83202-358E-4808-A60B-E50D2AC5E14C.jpeg

  Gipsat och klart! Började på lördagen och planerade fortsätta idag, söndag. Lämnade några gipsskivor ute på altanen över natten med förvissningen att det inte regnat på veckor. Självklart regnar det en beskedlig mängd på morgonen och gipsskivorna blir lösa som havregrynsgröt. Så innan arbetet återupptogs blev det en sväng till bygghandeln på förmiddagen. Och ja, att sätta gipsskivor var precis lika jävligt som jag minns det. Next up - spackling!
   
 4. I
  Medlem · 128 inlägg

  itscire

  Medlem
  Dags att göra en slutrapportering på gästtoan. Ursprungligen var ju tidplanen att vara klar med arbetet innan semestern, men som så ofta så skjuter man upp saker. Nu dröjde det till semesterns sista skälvande veckor innan jag återupptog renoveringen, men då gick det hyfsat snabbt framåt.

  Ett huvudbry jag hade var att vattenanslutningarna till tvättstället skulle hamna inne i väggen då det blivit tjockare med plywood, gips och kakel. Efter rådgörande med röris så slutade det med att jag gängade på skojarnipplar trots att det inte är enligt nuvarande branschregler.

  Spacklingen gick helt ok okej. Jag har insett att jag inte har tillräckligt tålamod för perfektion men frun i huset synade resultatet med sin skarpa blick vilket innebar några vändor till med spackelspateln. Med spacklingen ur världen gick jag därefter på med målningen. Vi tejapde upp några provbitar på väggen och var överens om en kulör för att på själva inköpsdagen ändra oss till en annan. Det slutade med kulören ”Balanse” från Jotun. Vi valde även att måla in taket och taklister i samma kulör för ett mer harmoniskt intryck.

  Jag hade sparat de gamla fodren/listerna till dörr, fönster och tak vilket innebar några timmars jobb med att dra ut spik, spackla, måla och anpassa även dessa. Men det var det värt! När vi flyttade in i huset bytte jag mycket av de gamla listerna till nya eftersom det var enklast när vi gjorde ytskikt. Idag ångrar jag detta lite, för om man tittar på de äldre listerna så är det mycket tätare årsringar och därmed bättre kvalitet – de får inte märken lika lätt. Därav bestämde jag mig för, om möjligt, spara lister vid framtida renoveringar. Dessutom är det ju numera dyrare än guld att köpa nya, så av budgetskäl var det också en anledning.

  Därefter var det dags för moment jag inte själv tidigare gjort. Först ut – flytspackling. Primade golvet och la ut armering som jag sedan häfade fast i golvskivorna med galvaniserade stift. Insåg att man behövde en ganska kraftfull häftpistol för golvspånet är hårt som bara den. Sedan täta alla springor med lim- och byggfog samt fogskum i de lite större springorna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.jpg


  Ängslig som man var måttade jag sedan upp flytspacklet på milligrammet enligt anvisningen. Hällde ut lite i taget och petade med spackelspateln för att de skulle rinna ut längs rör och avlopp. Eftersom jag saknar erfarenhet på området så visste jag inte hur flytande flytspacklet skulle vara, men jag tyckte det kändes trögt. Det visade sig i efterhand att det inte blev speciellt plant, men det var så dags. Nästa gång ska blanda det lite tunnare, oavsett vad som står på förpackningen. Det var bara att hoppas på att ojämnheterna kunde tas upp med kakelfixet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3.jpg


  Sedan dags för tätskikt. Återigen primades golvet och därefter målades först ångspärr och sedan tätmembran på hela golvet inklusive 5-10 cm upp på väggen. Skarvremsorna och manschetterna klistrades fast med tätmembranet, egentligen inga konstigheter. Enda funderingen jag hade var uppvik av tätmembran vid dörren. Blev ju i praktiken inte speciellt mycket eftersom kaklet skulle komma upp i nivå med tröskelns överkant.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5.jpg


  Allt redo för kakel och klinker. Egentligen hade jag hoppats på att min bror kunde ha hjälpt mig (fd murare) men han var upptagen med annat och jag ville få det gjort snarast. Nu hade jag iofs sett hur han gjorde eftersom han hjälpte mig med kakling på en annan toalett, men det var ändå med viss bävan jag tog mig an uppgiften. Det visades sig ta mycket längre tid att kakla än vad jag kunde föreställa mig. Skulle säga att jag la ca 25 timmar på det lilla utrymmet, men det ska återigen tilläggas att jag är total nybörjare. Golvet blev jag inte helt nöjd med, men det blev tillräckligt bra förutom en platta som jag fick bomm på. Jag har ännu inte bestämt mig när, eller ens om, jag ska knacka loss den plattan och göra om den. Jag vill inte gärna förstöra tätskiktet, samtidigt vill jag ju inte ha en klinkerplatta där fogen spricker. Fogarna skrapades ur allteftersom.

  Fogningen (antracit, 5 mm) blev en kladdig historia. Mycket tvättande och putsande. Cirkelrörelse och återigen cirkelsrörelse med tvättsvamp, wettextrasa och papper. Kände mig lite som sorglig karate kid. De vita, matta klinkerplattorna visade sig ha väldigt lätt att bli missfärgade av den mörka fogen. Jag testade att torka av med ättikssprit och det funkade toppen.

  Därefter kvarstod montering av toalettstol, handfat, krokar spegel, armatur med mera utan direkta överraskningar. Naturligtvis krånglar det, men när gör det inte det? Lite kompletteringsmålning av rör och lister, och sedan, voila! En klar gästtoalett, nästintill… Mitt förhoppningsvis sista bekymmer, förutom den bommade klinkerplattan, är att återmontera radiatorn. Eftersom väggen har byggt utåt är konsolfästet lite för djupt, vilket gör att kopplingarna på rören och radiatorn inte linjerar med varandra. Tar gärna emot tips på hur man löser detta.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  9.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  10.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  11.jpg


  Ekonomin då? Jo, jag tycker jag fått mycket för pengarna. Efter att ha rivit ner och byggt upp från stommen, inklusive inredning, landar kalaset på dryga 15,5 tkr. Prisvärt, tycker jag.

  Sammanställning kostnader gästtoalett
  Vitt kakel 800 kr
  Vitt klinker 300 kr
  Svart klinker 300 kr
  Toalettstol 2 300 kr
  Tvättställ, blandare mm 1 700 kr
  Kopplingar/ventiler 750 kr
  Rörtäckbrickor 150 kr
  Gips 400 kr
  Konstruktionsplywood 2 095 kr
  Spånskiveskruv 169 kr
  Golvspånskiva 387 kr
  Gipsskruv 125 kr
  Träskruv 165 kr
  Byggfog 90 kr
  Primer 0 krr
  Armering 119 kr
  Flytspackel 240 kr
  Ångspärr 199 kr
  Tätmembran 100 kr
  Våtrumsremsa 0 kr
  Rörmanschetter 179 kr
  Innerhörn remsa 236 kr
  Fix 469 kr
  Fog 178 kr
  Väggspackel 250 kr
  Väggfärg 400 kr
  Snickerifärg 250 kr
  Handukskrok 85 kr
  Vägglampa 530 kr
  Spegel 399 kr
  Regel 70x45 478 kr
  Ytterpanel 22x45 84 kr
  Tätningstejp 139 kr
  Isolering 45mm 555 kr
  Salningslist 396 kr
  Murbruksbalja 166 kr
  Wc-manschett 78 kr
  Fogskum 110 kr
  Snickerispackel 90 kr
  Akrylfog 41 kr
  Kakelkryss 44 kr
  Rörmanschett avlopp 113 kr
  Fixkam 15 kr

  Summa
  15 674 kr
   
  Redigerat 19 aug 10:00
 5. B
  Medlem · 20 inlägg

  Beemer1981

  Medlem
  Snyggt, bra jobbat och imponerande ekonomi! Tack för att du delar med dig.
   
 6. H
  Medlem · Södermanland · 261 inlägg

  Hans G2

  Medlem
  Väldigt stilfullt! Men varför tätskikt i en wc?
   
 7. I
  Medlem · 128 inlägg

  itscire

  Medlem
  Tack! Jag gillar själv trådar där ekonomin redovisas och det inte skönmålas alltför mycket (för vi är amatörer och vi gör misstag) så jag får ju inte vara sämre själv.
   
 8. I
  Medlem · 128 inlägg

  itscire

  Medlem
  Tack! Jo, om man kollar på reglerna idag ska man ha tätskikt på golvet med uppvik. Inte nödvändigt eftersom jag renoverar men skadar inte heller. Kanske investerade en tusenlapp i tätskikt så det var helt klart överkomligt.
   
 9. Dalbotant
  Medlem · Dalsland · 2 961 inlägg

  Dalbotant

  Medlem
  Fint! Väldigt skön färg på väggen också.
   
 10. Q
  Medlem · 128 inlägg

  qvrk

  Medlem
  Snyggt!
   
  • Laddar…
 11. N
  Självbyggare · Luleå · 6 inlägg

  Norr röris

  Självbyggare
  Jag skulle ha lagt excenter på returen och knäck till tilloppet
   
  • Laddar…
 12. I
  Medlem · 128 inlägg

  itscire

  Medlem
  Excenterkoppling! Att jag inte tänkte på det! Tack! För en oinvigd, vad är en ”knäck”? Har du nån länk eller bild?
   
 13. Valloxen
  Medlem · 12 inlägg

  Valloxen

  Medlem
  Putsen ovanför kaklet ser ojämn ut. Hur undviker man det?
   
  • Laddar…
 14. I
  Medlem · 128 inlägg

  itscire

  Medlem
  Om du tycker den ser ojämn ut är jag nog inte rätt person att fråga :)
   
 15. Düsseldorff
  Byggnadsvårdare · Bromma · 1 381 inlägg

  Düsseldorff

  Byggnadsvårdare
  Man är sjukt noggrann. Det finns inga genvägar utan det är en fråga om handlag och petighet.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.