Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Projekt: att försöka snickra fönster

 1. Microkatten
  Medlem · Skåne · 1 439 inlägg

  Microkatten

  Medlem
  Man skall inte ha bråttom när man byggnadsvårdar. Men har det trots det hänt något med de två nya fönsterna? Den som läser vidare får se! :D

  Då husets hela fasad och fönster skall bytas och inte minst omfärgas är fönsterna numera skönt gröna. De skall ersätta två gamla ruttna fönster på kallvinden. Eftersom ett av dessa ruttna fönster har saknat sina fönsterbågar under en lång tid monterades nyss ett av de nya fönsterna på dess plats.

  Ett spår för nedre blecket saknades i nya karmen, så det fick fixas till. En list, fäst med dubbelhäftande tejp, fick agera mall för ett sågspår:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bleckspår.jpg


  Utan att gå in på detaljer - det skulle bli en hel uppsats - kan jag säga att all modern fönstermontering med karmskruvar och fina räta vinklar var bara att glömma. Huset är ca 150 år gammalt. Hela husgaveln lutar utåt och är bananformad. Väggen består av flera lager, varav ett putsat, vilket kanske kan anas på följande bild...

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Infällning.jpg


  ...där jag fäller in nytt friskt kärnvirke i bjälken som karmen direkt skruvas på, med motsvarande bjälke upptill. Den nya karmen fick kilas in mellan dessa bjälkar. Putslagret hindrade fönstret att monteras längre ut än vad det gjorde.

  Panelen på utsidan var rutten strax ovanför det gamla fönstret, med en vattenbräda ("överbleck") som bara var spikad utanpå panelen. Panelbitar byttes ut och ny vattenbräda monterades korrekt.

  Handsågar, bordsågar, multiverktyg, handhyvlar nr 3, 5 & 7, spånhyvel, stämjärn, fräsbord, borrmaskin, skruvdragare, smygmått, ja alla möjliga och omöjliga verktyg användes. Helt galet.

  Så här blev i alla fall resultatet:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  påPlats.jpg


  Att springa upp och ner för byggnadsställningen för att passa in varje bit individuellt tog en oändlig tid. Allt montering får dessutom göras om när fasaden renoveras. Det andra fönstret får därför vänta på montering tills dess för att undvika en stor mängd onödigt dubbeljobb.

  Under tiden går jag upp på vinden, öppnar fönstret och njuter av den gamla stilen och känslan. :love: Och så skall fönster till resten av huset snickras ihop!
   
  • Laddar…
 2. O
  Medlem · Dalarna · 244 inlägg

  ozean

  Medlem
  Vad kul att se fönstret i fasaden, riktigt fint! Gillar den gröna färgen som bryter av mot den ljusa fasaden. Vad ska du göra med fasaden? Är den dålig eller bytas av annan anledning?
   
  • Laddar…
 3. Microkatten
  Medlem · Skåne · 1 439 inlägg

  Microkatten

  Medlem
  Tack!

  Kanske restaurering är ett mer korrekt uttryck. Fasadpanelen är på sina ställen i dåligt skick och behöver bytas, men vi skall också rensa bort alla lager-på-lager av brädor, puts och minerallull som lagts till under årens lopp.

  Hålögda moderna fönster med dåligt ljusutbyte gör heller ingen glad, och panelen skall målas i en på fragment funnen gulaktig nyans som Ottosson blandar. Dörrar skall också få tillbaka sin charm. Några gamla svartvita fotografier från ca 1930 ger bra ledtrådar.

  Det kommer att omvandla husets uttryck fullständigt, och jag ser verkligen fram emot resultatet, när det nu sen blir klart! :D
   
  • Laddar…
 4. O
  Medlem · Dalarna · 244 inlägg

  ozean

  Medlem
  Intressant, vi har också tagit bort ytterskiktet som spikades dit på 50-60 talet och mineralullen och målat den ursprungliga fasaden som fanns därunder med ottossons faluröda samt pärlgrå på foder. Började med sydfasaden år 1, år 2-3 västfasaden som tog två år på grund av en ny veranda och fönsterbyte. I år har vi gjort norrfasaden och nästa år blir det öst. Det var du som sa det...byggnadsvård får ta tid .
   
 5. Microkatten
  Medlem · Skåne · 1 439 inlägg

  Microkatten

  Medlem
  Ja, det låter som en lagom takt att ta någon fasad per år! :D Vi hade tänkt ta två per år, men vi får se, allt hänger samman och man vet inte vad man hittar när man väl börjar riva. Förutom när vi bytte taket på garaget från 50-talet så har alla renoveringar hittills avslöjat en mängd stora och små överraskningar.

  För fasadens del så har det också skett en del ändringar över årens lopp när det gäller fönster och dörrar, förutom rent utbyte då, så vad status är på korsvirke och fyllningar kan man bara gissa...Jag får väl komma på studiebesök till Dalarna för att höra om era erfarenheter! ;)
   
  • Laddar…
 6. O
  Medlem · Dalarna · 244 inlägg

  ozean

  Medlem
  Du är så välkommen så(y)
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem · stockholm · 114 inlägg

  Bjelkan

  Medlem
  Kul tråd. En fundering: Hur många kubik virke går det åt per varje färdigt fönster med karm? Är i färd med fönstertillverkning själv och försöker räkna på kostnaden på virket. Ska göra 10-12 fönster med karm likt ditt
   
 8. F
  Medlem · Östergötland · 7 041 inlägg

  fribygg

  Medlem
  Det går inte åt mycket virke om du kan din sak, en kvist fri rotstock kanske räcker till dina fönsterbågar om du inte gör några fel och lyckas perfekt med planering,sågning,torkning, hyvling och fönstertillverkningen. Kolla tex. fetvedensvänner på nätet om du är intresserad av kvalitetsvirke och inte kan såga själv.
   
 9. B
  Medlem · stockholm · 114 inlägg

  Bjelkan

  Medlem
  Vad snackar vi då, 1-2 m3? med karm och hela kalaset? Bör man bara hålla sig till kärnveden eller går det bra att ha lite splint nåstans, kanske i innanfönstrena? Tack för tips
   
 10. F
  Medlem · Östergötland · 7 041 inlägg

  fribygg

  Medlem
  Jag skulle välja kvistfria bitar med hög kådhalt och stående årsringar, centrumutbytet är det alltid kvist i så det är väl inget att bygga fönsterbågar av.
   
 11. Microkatten
  Medlem · Skåne · 1 439 inlägg

  Microkatten

  Medlem
  Kul att du hittade tråden!

  Hur mycket virke som går åt beror på t.ex. vilket virke du hittar, dina kvalitetskrav och storleken på dina fönster. Jag utgick från det virke jag köpte för att beräkna mängden.

  Skall du göra 10-12 fönster hoppas jag att du har lämpliga maskiner, t ex. rikt- och planhyvel, annars kan det bli ganska segt att massproducera fönster!;)

  Allt som vetter utåt bör vara kärnvirke. Innerbågar och del av karm mot insida kan vara splint. Det finns andra krav på virket också, såsom täta årsringar, hartsrikt, stående årsringar, raka fibrer, kvistfritt för bågar. Någonstans i tråden hittar du lite tankar om virkeskvalitet.
   
  • Laddar…
 12. Microkatten
  Medlem · Skåne · 1 439 inlägg

  Microkatten

  Medlem
  Nu sitter äntligen - det tog bara några år :D- vindsfönstrena där de var ämnade, i en helt restaurerad fasad:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Resultat_vindsfönster.jpg


  Panel, fönster och fönsterfoder är alla kopior av originalen. Kulörerna har mer eller mindre funnits på huset under årens lopp, men det har inte varit helt lätt att få fram husets färghistoria.

  Hur det gick till att snickra fönsterfodren beskrivs lite i detta och även detta inlägg.

  De gamla gångjärnen ställde till en del oväntade komplikationer.

  Redan när vi monterade fönstret i den gamla fasaden visade det sig t.ex. att fönsterbågen inte kunde lyftas på/av från karmen, då gångjärnstappen var så lång så att bågen tog i foder/smyg upptill. Fönstret fick sättas i med bågarna redan påhakade.

  Förr i tiden satt fönster långt ut i fasaden, utan exteriör smyg. Genom att öppna fönstret 90 grader kom bågen ca 15-20 mm utanför karmen och man kunde då lyfta av bågen, fritt från ett eventuellt foder upptill.

  Vi satte nu också fönstret längst ut i fasaden, och jag hade räknat med att bågen skulle gå fritt från fodret. Tyvärr var mina beräkningar inte helt korrekta... :rolleyes:

  Men lite stämjärnande i fodret ovanför gångjärnet löste problemet:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Resultat_öppnaHack.jpg


  Det lilla jacket lägger man inte märke till på håll, det blir snarare en charmig funktionell designdetalj. Men det var på håret att spiken t.v. om jacket var i vägen... :seenoevil:

  Restaureringen var inte helt enkel, men det är en annan historia. Och ännu återstår ett par fasader att restaurera och många fönster att snickra! :D

  Nu är alla fönster som snickrats i denna tråd monterade på sina rätta platser. Slutet gott, allting gott! (y)
   
 13. nino
  Renoverare · Dalarna · 13 913 inlägg

  nino

  Renoverare
  Det hade inte varit enklare att kapa tappen bara?

  Bra jobbat
   
 14. O
  Medlem · Dalarna · 244 inlägg

  ozean

  Medlem
  Kul att äntligen se fönstren plats , ser riktigt fint ut. Bra jobbat .
   
  • Laddar…
 15. Microkatten
  Medlem · Skåne · 1 439 inlägg

  Microkatten

  Medlem
  Tack! Tappen bör fylla ut hela gångjärnets hörnjärnsdel. Och det gick ju att lyfta av bågarna i teorin... :D Det blev ett slarvigt misstag helt enkelt.

  Tack! Fasadens uttryck är nu oändligt mycket bättre. En trött själlös villa omvandlas till ett stolt gammalt hus. Detaljer är viktiga. Jag kan kanske tycka att fönsterfoderna är lite fulsnygga, men de ger karaktär och är en del av husets historia.
   
  • Laddar…
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.