Byggahus.se

Program för att rita skalenligt?

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Jag behöver rita en skalenlig situationsplan över min ganska oregelbundet formade kolonilott inkl. byggnader. Ritningen efterfrågas i bygglovsärende då jag vill bygga friggebod (bygglovspliktig pga olika omständigheter).

  Det finns ingen exakt plan att begära ut från kommunen eftersom hela koloniområdet räknas som en enda stor fastighet och är utritat endast med ytterlinjer. Inbördes gränser är föreningens egna och finns inte exakt dokumenterade utan bygger på gammal hävd. Typ.

  Nu till frågan: Har någon tips på program för att digitalt rita en skalenlig situationsplan? Gärna gratis/billigt och lättillgängligt. Tack på förhand!
   
 2. En apelsin
  Nybyggare · Nivå 7
  Det du letar efter är ett 2d cad program. Sketup har sådana funktioner och är gratis på nätet. Jag tycker dock att det är svårt att få till det rätt och snyggt, så jag inväntar gärna om någon har ett bättre program att använda.
   
  • Laddar…
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  En sån sak ritar man upp snabbt i Sketchup. Om du har någon skiss med mått så kan jag göra ett försök.
   
 4. En apelsin
  Nybyggare · Nivå 7
  Jag fattar att det inte alltid är lätt att fatta CAD. Trots ivriga försök misslyckas jag ganska ofta. Senaste misslyckades, rita ut ett helt rektangulärt hus med rätt mått på rätt plats på ett underlag för nybyggnadskarta i pdf. Jag borde gå kurs.. eller skaffa ny hjärna . Vad jag vill ha sagt, om du tycker det är krångligt är du inte ensam.
   
 5. J
  Medlem · Nivå 22
  Det finns inga enkla CAD program av det skälet att det inte är alldeles busenkelt hur man överför en tanke om ett hus som man har i huvudet till den geometriska modell som en ritning utgör. Alla CAD program har en jobbig inlärningskurva, även gratisversionerna. Den snabbaste metoden är nästan alltid ritpapper, penna och skallinjal.
   
  • Laddar…
 6. richardtenggren
  Verktygstokig · Nivå 15
  Nu är ju inte Fusion 360 det perfekta valet för detta, men det är trevligare än sketchup enligt mig.

  När jag jag tog fram ritningsunderlaget för vårt bygglov så fick jag en dwg från kommunen med situationsplanen, som jag kunde importera till Revit och placera ut vårt hus på.
   
 7. C
  Medlem · Nivå 16
  Om man bara vill ha ett enkelt och gratis 2D-program kan jag rekommendera QCAD (https://qcad.org/).
  Det påminner väldigt mycket om AutoCAD för den som är bekant med detta.

  Det bör ju dock noteras att detta, precis som övriga CAD-program som nämnts, inte är särskilt optimalt att rita kartor i. Visst, om man har en grundkarta i DWG eller DXF-format och bara skall lägga till några streck så funkar det alldeles utmärkt, men skall man göra något mer avancerat är det mer ett GIS-program man är ute efter. Dessvärre är inlärningskurvan där ännu högre, iallafall när det gäller de gratisprogram jag har testat.
  Jag är nog inne på samma spår som @justusandersson att penna och papper inte är att underskatta. Jag får också för mig att en handritad karta kan ha en psykologisk fördel i att mottagaren inte har samma förväntningar på ett sådant alster jämfört med en digital dito.
   
 8. M
  Medlem · Nivå 10
  Ett sånt problem skulle jag lösa med ett måttband, ett rutat papper och en scanner om nu kartan ska lämnas in i digital form.
   
 9. Y
  Medlem · Nivå 4
  Det lättaste cad programet för att bygga cadritning på hus är autocad architecture. Snordyrt så inget man köper bara för att göra en ritning. Så antingen laddar du ner det och kör 30dagars test eller letar upp någon som kan låna ut en licens eller likande. Tar alldeles för långt tid att göra det i de andra programmen som nämns.
   
 10. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Har man alla relevanta mått så tar det 10-15 minuter i Sketchup. Hur snabbt går det i autocad om en kvart är alldeles för lång tid?