Byggahus.se

Problem med tomtköp/byggnadskreditiv

 1. B
  Medlem · Östergötland · 15 inlägg

  Bata

  Medlem
  Hoppas att det finns någon kunnig person därute som eventuellt kan ge oss lite vägledning. För att göra en lång historia kort, så kan vi inte lägga upp ett byggnadskreditiv för att husleverantören som vi försöker att köpa tomten av ännu inte är registrerade ägare av fastigheten. De i sin tur har köpt marken av en bonde, men omregistreringen verkar strula och dra ut på tiden.

  Historien är lång och kantad av problem, detta är bara det senaste i raden, men kanske det värsta; för i nästa vecka levereras vårt hus, således måste vi betala knappt två milj. sek under nästa vecka. Pengar som vi ska lyfta från vårt kreditiv. Men så länge vårt tomtköp inte kan genomföras så får vi inget kreditiv från banken, även om alla papper är signerade och klara.

  Vad kan vi göra i den här situationen? Vi köper hus och tomt av en stor husleverantör, men allt sker i sista sekund. Grunden är inte klar, tomtköpet är inte klart och inget kreditiv finns på plats. Vårt förslag till husleverantören är att de bygger huset, betalar grunden och står för alla anslutningsavgifter. När tomtköpet väl kan genomföras så köpet vi det färdiga huset inkluderat allt ovan direkt från husleverantören. Är det en rimlig lösning i era öron?

  Mycket tacksam för alla svar, förutom de som säger att det är kört. Det är inte vad en sönderstressad familj behöver höra ;)
   
 2. Hemmakatten
  Medlem · 11 867 inlägg
  Husföretaget kan inte sälja något de inte äger. Ni borde därför inte vara förpliktigade att betala för något som inte finns. Du skriver att ni måste betala två miljoner, men hur ser kontraktet ut?
   
  • Laddar…
 3. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 907 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Precis, betala när ni äger tomten. Inte ert fel eller?
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem · Östergötland · 15 inlägg

  Bata

  Medlem
  Tack för svar! Syftar du på huskontraktet eller tomtkontraktet?

  Vi har totalt tre olika kontrakt. Ett för huset, ett för grunden samt ett för tomten. Tomt och hus köps direkt av husleverantören. Vi vill såklart ha både hus och tomt, men måste hantera den uppkomna situationen. Tomtkontraktet kan vi säkerligen riva, men då står vi med ett hus som måste lagerhållas osagd tid framöver. Det går tyvärr inte, då det dels kostar pengar, men även då vi inte har någonstans att bo. Att börja om, leta ny tomt och skaffa temporär bostad är inget alternativ.

  Den stora frågan är egentligen; kan vi kräva av husleverantören att de förflyttar förfallodatumet på husfakturan - alternativt att de bygger allt i egen regi och säljer ett färdigbyggt hus till oss så snart registreringen är godkänd?
   
 5. B
  Medlem · Östergötland · 15 inlägg

  Bata

  Medlem
  @Jonatan79: Tack för svar! Exakt, vi har gjort allt som rimligen kan begäras - och väldigt mycket mer. En dag ska jag sammanställa vår byggprocess, vilket lär få de flesta att häpna. Faktum är att vi varnat husleverantören för just detta scenario i flera månader, men processen har blivit försenad gång efter annan. Nu står vi i skiten, precis som vi förutsett.
   
 6. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 907 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Dom lär inte vara intresserade av att bygga i egen regi så bättre att ni kommer överens om att dom får pengar den dagen ni får lagfarten. Varför dröjer tomtköpet? Vad felar?
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem · Östergötland · 15 inlägg

  Bata

  Medlem
  Husleverantören köpte tomten av en bonde, avstyckningen skedde för ett par månader sedan. Men av oklar anledning så är allt inte klart. Ringde banken idag för att fråga varför vi inte fått de sista dokumenten om kreditivet. Då var det undanlagt med anledning av att säljaren (husleverantören) på vårt kontrakt inte stod som ägare enligt Tingsrätten. Därav kan inget tomtköp genomföras och inget kreditiv öppnas.
   
 8. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 907 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Ring och fråga säljaren vad som är fel, får du inget bra svar ring bonden och fråga. Jag anar ugglor i mossen. Kanske har husföretaget inte betalt bonden eller så är något annat galet.
   
 9. B
  Medlem · Östergötland · 15 inlägg

  Bata

  Medlem
  Misstänker detsamma, men detta är Sveriges största huskoncern så rimligtvis borde det gått rätt till. Men ska ringa bonden och höra hans åsikt.
   
 10. H
  Moderator · Stockholm · 43 658 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Men av det här så tolkar jag att du har ett kontrakt på tomten med ett visst tillträdesdatum?

  Husleverantören kan inte leverera tomten till det datumet, då är husleverantören skadeståndskyldig till dig för varenda merkostnad du har pga. deras avtalsbrott.

  Nu kan det finnas friskrivningar i avtalet, i så kan något annat gälla.
   
 11. B
  Medlem · Östergötland · 15 inlägg

  Bata

  Medlem
  Det där var värdefull information som jag ska kolla upp. Tillträdesdatum är i morgon 2016-09-15. Dock är ingen handpenning betald då hela summan skulle betalas vid tillträde, som ej är möjligt längre.
   
 12. H
  Moderator · Stockholm · 43 658 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Handpenningen har ingen juridisk funktion, annat än att den skall vara betald enligt avtal om man avtalat det.

  Förr, för väldigt länge sedan så fanns det en princip om "första kronan", om man inte hade betalat en handpenning så var ett köpeavtal inte giltigt, men det är typ 50 - 60 år sedan den principen försvann, dock förekommer det fortfarande att folk tror att deras köpeavtal inte blir giltigt förrän de betalat en handpenning, man tror sig ha rätt att bryta avtalet då. Men så är det alltså inte.
   
 13. B
  Medlem · Skåne · 266 inlägg

  Byggmarodören

  Medlem
  Har husleverantören sökt bygglov utan att äga marken, eller hur har det gått till?
   
 14. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 031 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Der kan vara pantbrev som ska dödas, servitutet som ska undersökas (om de också gäller på den avstickare delen t ex)
  Avstyckningar tar tid ibland.
  Köper ni tomten av husleverantören? Eller är det säljaren som som säljer det med sin egen firma?

  För dig är de viktig att göra tydlig för alla inblandade att det inte är du som skapade problemet och att du inte har kredit pga problemet och att det inte spelar dig en till hur de läser det så länge de löser det utan att det drabbar dig
   
 15. H
  Moderator · Stockholm · 43 658 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Detta att det inte spelar ngn. roll hur de löser det så läng de löser det kan vara lite riskabelt.

  Antag att de löser det så att firman påbörjar bygget, i ditt namn, men med utökad kredittid. När pappersarbetet kommer ikapp så får du betala.

  Antag vidare att avstyckningen aldrig går igenom av ngn. anledning. Dvs. pappersarbetet kommer aldrig ikapp. Då sitter alla i en salig röra, och det kan vara rätt väsentligt att vara helt och totalt utanför den soppan. Dvs. låt ingen bygga i ditt namn på en tomt som du inte ännu äger.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.