Byggahus.se

Problem med svackor och bakfall i dränering

 1. S
  Medlem · Västra götaland · 2 inlägg

  sundqjan

  Medlem
  • Västra götaland
  • Medlem okt 2010
  • 2 inlägg
  Hej!

  Kan man suga ut vatten som står i dräneringsledningar pga bakfall och/eller svackor?
  Någon som har erfarenhet?

  Bakgrund:
  Vi har dränerat om huset och efter många turer och år av väntan även lyckats få trädgård med plattsättning och murar på plats. Pga av att vi upptäckt fukt i ett hörn så lät vi filma dräneringsledningarna. Det visade sig att det står vatten i dem på flera ställen! Inte bara lite, utan de är i princip helt fyllda vissa sträckor, och sista biten till samlingsbrunnen har bakfall.

  Vi är hjärtligt trötta på situationen och har inte alls lust att börja gräva upp tomten igen. Det är reklamerat, och firman erkänner att de gjort fel och säger att de ska fixa det, men vi vågar inte lite på att det blir slutfört så snabbt som vi vill och med önskad kvalitet. Helst skulle vi vilja strunta i allt... Saken är den att vi inte märkt av ökad fuktighet inomhus där vattnet står i ledningarna. Fukten finns i ett annat hörn där det ser ok ut, så det kan vara ett annat problem.

  Dräneringsledningarna ligger överallt helt under bottenplattan, så det stående vattnet når inte upp till den. Däremot är det tyvärr dåliga massor plattan står på, så det kan sugas upp. Ett annat litet orosmoment är att vi sänkte ledningarna vid omdräneringen och kanske finns en viss risk att det strömmande vattnet i de fyllda ledningarna drar med sig leran under huset och underminererar det. Kanske överdriven farhåga, men ändå...

  Hur skulle ni gjort? Vi har följande alternativ:
  1. Låta firman åtgärda
  2. Låta annan firma åtgärda på andra firmans bekostnad (120 000 kr har den firman sagt att det kommer kosta. Troligen tycker betalande firma att det blir för dyrt...)
  3. Få ekonomisk kompensation av firman och sedan låta det vara som det är.

  Om man går på alt 3 så funderar vi på frågan högst upp, om vi på något vis skulle kunna få bort vattnet med en pump som med slangar till de fyllda områdena pumpar vatten då och då till samlingsbrunnen?? Dvs en pump i samlingsbrunnen och "vattenslangar" hela vägen därifrån för att suga upp.
   
 2. B
  Bannad · stockholms · 3 729 inlägg

  byggarätt

  Bannad
  Hmm svårt läge lera under hus mår varken bra av för lite vatten eller för mycket!
  Lera rör på sig.
  Viktigt är att bli av med takvattnet utan att få ner det i dräneringen.

  Dom delar av dräneringen som är vattenfyllda fungerar inte alls som dränering och alltså har ni fukt under huset som borde visa sig med plastpåsetesten dvs tejpa en plastpåse mot golvet och se om det kommer fukt ?
  Är det så så måste ni gräva om dräneringen bums..lägg stela rör och dubbla
   
 3. S
  Medlem · Västra götaland · 2 inlägg

  sundqjan

  Medlem
  • Västra götaland
  • Medlem okt 2010
  • 2 inlägg
  Tack för inlägget. Takvattnet går separat, så det är ok. Dräneringsledningarna är stela rör men lutar alltså långsamt fel på vissa sträckor. Dräneringen fungerar nog. Spolar man vatten i spolröret i en änden så kommer det ut vatten i samlingsbrunnen. På de ställen rören är helt fyllda måste vattnet antagligen stiga upp i grusbädden ovanför röret för att få flöde. Det rör sig nog bara om någon centimenter i så fall. Fortfarande är man under bottenplattan. Men tillsammans med lerbädden...
  Det är lite fukt från bottenplattan, det vet jag sedan tidigare. Därför har vi klinkers eller mekaniskt vetilerade trägolv i hela källaren, så där kommer jag inte åt att göra plastpåsetricket. Men fuktmätare längst ner i betongväggarna visar något förhöjda nivåer, men inte mycket - annat än i ett hörn där vi inte har något vatten stående, konstigt nog...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.