Byggahus.se

Problem med förlängt plank efter ok från styrelsen (de kan ha haft fel)

 1. F
  Medlem · 11 inlägg

  F1dg1t

  Medlem
  Bor i en bostadsrättföring, och vi behövde förlänga vårt plank (skiljevägg) på altanen med 50cm. För annars hade fallhöjden varit 75cm ner till grannen.
  Fick muntligt ok av styrelse ordförande att det var fritt fram att göra detta så länge det inte var längre ut än 3.6m för då behövdes det bygglov. Han sa att det kan vara bra att ha grannens godkännande men det behövs inte.

  Eftersom de grannarna är "speciella" så tyckte vi det var skönt att få ok på detta och att vi inte behövde prata med dem, byggde ut planket. Direkt efteråt fick styrelsen/vi klagomål från grannen att vi inte fått deras godkännande.

  Vad gäller och häller nu? I mina tankar är det styrelsens fel att det inte gått rätt till, för det var dem som gav oss ok.
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 16 878 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Vem är granne? Medlem i Brf eller annan fastighetsägare?
   
 3. F
  Medlem · 11 inlägg

  F1dg1t

  Medlem
  Medlem i samma brf
   
 4. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 16 878 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Styrelsens godkännande gäller om det inte är bygglovspliktigt då gäller kommunens beslut. Annan medlem i Brf har ingen beslutanderätt
   
 5. F
  Medlem · 11 inlägg

  F1dg1t

  Medlem
  Det jag hittat är också följande, att om det placeras närmare än 4.5 meter från tomtgränsen krävs medgivande. Eftersom tomtgränsen är precis där altandäcket slutar så är det ju precis på gränsen..
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2023-4-26_14-4-15.png
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 48 382 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Har svårt att se att någon annan än styrelsen kan ha några relevanta synpunkter. Detta med grannegodkännande av bygglovsfria åtgärder gäller att i vissa fall skall man ha godkänt från fastighetsägaren av grannfastigheten. En bostadsrättsmedlem är inte fastighetsägare. Föreningen äger fastigheten och företräds av styrelsen.

  Ett tänbart problem är om planket strider mot bygglovsregler i allmänhet, utan hänsyn till ev. grannemedgivande. Men det låter inte aktuellt här.

  Om det är en fallhöjd på 75 cm, så är det tom. möjligt att föreningen måste se till att det åtgärdas.
   
 7. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 844 inlägg
  Har du någon granne närmare än 4,5 meter? Dvs en annan fastighetsägare, inte lägenhetsinnehavare i samma förening.
   
  • Laddar…
 8. M
  Medlem · 2 592 inlägg
  Tillstånd från styrelsen är en sak. Frågan om eventuellt bygglov, krav på grannemedgivande etc är en annan. Då är det kommunen som kan ge dig information vad som gäller.
   
  • Laddar…
 9. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 15 952 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Först och främst, krävs bygglov?

  Undantaget för att slippa bygglov för att ordna en skyddad uteplats med t ex ett plank gäller en- och tvåbostadshus. D v s gäller detta ett flerbostadshus med lägenheter i markplan så måste bygglov sökas för åtgärden. Gäller det bostadsrättsradhus så är det OK, upplåtelseformen för en- och tvåbostadshus spelar ingen roll.
   
 10. F
  Medlem · 11 inlägg

  F1dg1t

  Medlem
  Tack för detta svaret, finns det någon källa som stärker detta just för att grannegodkännande inte gäller när husen är bostadsrätter?
   
 11. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 844 inlägg
  1) Grannegodkännande får du inte från grannlägenheten, utan från angränsande fastighetsägare.
  2) Som Claes är inne på så är det särskilda regler för bygglovsfrihet för småhus med max 2 bostäder.
   
 12. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 15 952 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Det beror på hur lagtexten i PBL är formulerad. Det krävs grannemedgivande om planket hamnar inom 4,5 m från "gränsen". Vad "gränsen" utgörs av är inte angett i lagen. Det kan vara gräns till annan fastighet eller gräns till gata eller allmän plats. Men eftersom mark vid bostadsrättslägenheter vanligen inte upplåts formellt utan istället nyttjas med exklusiv nyttjanderätt så kan man hävda att det inte finns en sådan gräns som anges i PBL. Jag vet inte om detta har prövats i domstol. Motargumentet är ju att även en tomtyta som nyttjas med exklusiv nyttjanderätt omfattas av "gränsen" i PBL.
   
  Redigerat 26 apr 14:46
 13. F
  Medlem · 11 inlägg

  F1dg1t

  Medlem
  Vi har upplåtna tomter här, kedjehus med carport emellan som separerar husen. Om det med upplåtna tomter spelar in?
  En som är ny på detta tycker ju att får man godkänt muntligt ok från styrelse är det all man behöver i en brf? De hade i sin tur fått denna infon från Bostadsrätterna, sedan kanske detta med 4.5m från gränsen är missat av dem.
   
 14. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 15 952 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Jag skulle säga att det spelar roll. Då är ju tomterna en del av bostadsrättslägenheten och då finns det ju en gräns. Därmed så krävs grannemedgivande för era bygglovsbefriade åtgärder är min juridiska gissning. Men jag har ingen MÖD-dom att hänvisa till så ta det för vad det är.
   
  Redigerat 26 apr 14:57
 15. M
  Medlem · 2 592 inlägg
  Vet du om grannen även gjort en anmälan till kommunen för otillåten byggnation?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.