Byggahus.se

Problem med flaggstång! Får ej ner snörtampen (fastnat uppe)

 1. D
  Medlem · Kronoberg · 1 inlägg

  Danish Dynamite

  Medlem
  Även om jag gillar den med helium ballongerna kommer här mitt förslag:

  Ett par PVC plaströr (25 mm eller tjockare) med total längd = flaggstångens längd
  Skarvmuffar till PCV rören / alternativt träbitar i passande längd som passar i röret (stabilare än skarvmuffar)
  Ståltråd / najtråd
  En krok (att ta ner linan men)

  Gör en krok utav najtråden och fäst den i plaströret (kroken ska såklart användas till att plocka ner linan). Gör sen en ring runt flaggsstången (najtråden) och fäst denna i PVC röret. Denna ring ska styra "rättningsarbetet". Sen är det bara att bygga på med fler PVC rör som du samlar med muffar/träbitar. För varje 3 m PVC rör kan du fästa en ring runt flaggstången, då blir den inte så svajig i 12 m höjd.

  Resten borde vara piece of cake.
   
 2. N
  Medlem · Halland · 117 inlägg

  NightRider

  Medlem
  Lyckades idag få ner flagglinan på vår 11 meters flaggstång. Linan har varit av sedan 80-talet! Men då det planterats äppleträd i fällriktningen och det "aldrig blivit av" att vi hyrt en skylift, så gjorde jag ett gör-det-själv-försök, och lyckades" (med hjälp av ett hemligt hjälpmedel ;)

  Tog 4st 2.5 meters VP-rör (såna där vita elrör i plast). Tillverkade ett gäng krokar av handtaget på en gammal trasig flugsmälla, och satte fast dem i toppen av ena röret med en slangklämma. Sedan drog jag ett rep genom alla rören (använde inte skarvmuffar) och fäste repet i toppen. Detta rep är alltså till för att dels hålla ihop rören och dels dra i för att få ner linan. I varje rör satte jag 3st ringar av ståltråd som ska nå runt flaggstången. I översta ringen av ståltråd fäste jag dessutom en tunn lina på "baksidan", dvs. motsatt sida från VP-röret. Denna lina fick sedan gå ner till ett staket som var strategiskt placerat på motsatt sida av där kroken i flagglinan satt, för att på så sätt kunna dra in toppen av röret (dvs krokarna) mot flaggstången när den väl är uppe i toppen. Flaggstången blir ju smalare och smalare upptill, så utan detta rep hamnade krokarna alltför långt ut från stången och kunde omöjligt nå flagglinekroken.

  Nu till det hemliga hjälpmedlet - en kompaktkamera med 20ggr zoom och WiFi (Sony DSC-WX300) samt mobiltelefon. Kameran monterades en bit från flaggstången och riktades in mot toppen på sidan där kroken på flagglinan sitter samt zoomades in maximalt. Mobiltelefonen monterades på en spade som ställdes strategiskt placerad intill flaggstången. Sedan använde jag alltså WiFi-funktionen på kameran för att i realtid kunna se vad jag sysslade med upp i toppen.

  Jag har försökt detta en gång tidigare för några år sedan, men utan kamera, och då misslyckats samt fått nackspärr av att stå och glo uppför flaggstången (utan att se något). Med kameran monterad fick man helt plötsligt millimeterprecision! Eller ja, iallafall centimeterprecision. Den extra linan som löpte ut till ett staket och sedan bort till mig där jag stod vid flaggstången var också helt avgörande - med den kunde jag styra krokarna både upp/ned, runt stången och in/ut från stången.

  Det hela gick faktiskt lättare än förväntat, fick napp efter någon minut. Sedan halkade kroken av halvvägs ner, men det var bara att rikta in kameran igen och fiska vidare ;)

  Nu sitter där en ny fin flagglina och flaggan är redo att hissas på valdagen! :D
   
  Redigerat 5 sep 2018 23:03
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.