Byggahus.se

Problem med bostadsrättsförening

 1. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 17
  TS får inkomma med detaljer om det verkligen anslutits en tryckande fläkt felaktigt till ett sugande fläktsystem istället till till en egen imkanal. Visst är det ett vanligt fel men vi spekulerar bara utan TS bekräftelse.
   
 2. J
  Medlem Nivå 2
  Nej inte vad jag kan minnas iaf.
   
 3. Jonas ”Snabbe” Andersson
  Husspekulant Nivå 4
  Är det radhuslägenhet eller i flerfamiljshus?
   
 4. J
  Medlem Nivå 2
  Så här ser fläkten ut
   
 5. J
  Medlem Nivå 2
  Flerfamiljshus
   
 6. Jonas ”Snabbe” Andersson
  Husspekulant Nivå 4
  Fel fläkt kan det bara vara om den gamla fläkten var ansluten till ventilationen. Hade den gamla fläkten motor eller var det bara en spiskåpa med ställbart spjäll? Det verkar orimligt att du skulle behöva en alliancefläkt i ett flerfamiljshus. I äldre hus skulle jag gissa att man bara får ha en kolfilterfläkt som inte ansluts till ventilationen då man kommer trycka ut sin os i intillliggande lägenheter.

  I min gamla lägenhet i hus byggt 1960 satt det ingen fläkt alls när jag köpte, jag monterade en återcirkulerande kolfilterfläkt.
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Det ser väl ut som det kan vara någon form av missförstånd från olika håll här. Om jag tolkar specen rätt så kan den fläkten kopplas så att den antingen är kopplad till husets kanal, vilket är ett vanligt fel. Eller användas som återcirkulerande kolfilterfläkt.

  ÄR den försedd med kolfilter, eller är den ansluten till ventilationen? Om trådskaparen inte vet, så är det lätt att titta efter om där finns en anslutning till ventilationen i väggen. OM det är så, så är det (oftast) fel i ett flerfamiljshus. I så fall kan man enkelt "bygga om" fläkten till att vara återcirkulerande kolfilterfläkt.
   
  • Laddar…
 8. lopec
  Husägare · Nivå 6
  Hempularen har bra tankar. Detta löser dock inte det eventuella problemet om det är tanken att köksfläkten även ska styra ventilationen från ex. badrummet, kolfilterfläkt i köket och vattenskada i badrummet.

  TS måste prata med förvaltare om vad det SKA vara för fläktsystem, men svårt att hinna med detta nu innan överlåtelse :/
   
 9. M
  Medlem Nivå 2
  Vi bytte kök för ett år sedan. Firman vi köpte köket av var noga med att poängtera att de behövde veta vilken typ av fläktsystem vi har. Det är centralventilation. Dvs en fläkt på taket som suger ut luft fr alla lgh. Allt skulle vara bra med det vi fick men tyckte det var lite märkligt med 2 fläktar i serie. Måste vara bra kommunikation emellan fläktar tänkte jag. Det är en fläkt från Fjäråskupan med elektronik inne i en metallburk i köksskåpet. Fick underkänt nu på OVK. Ska bara vara ett spjäll. Som det nu är, är det alldeles för högt utsug. Förklarar också varför vi aldrig haft matos o de undertryck man ibland tycker sig uppleva när man öppnar dörrar i lgh. Nu byts det ut kostnadsfritt till ett reglerbart spjäll. Eftersom det trots all förberedelse inför köksombyggnaden blev fel i kommunikation mellan kökssäljare o fläktleverantör.Naturligtvis kom fel grejer nu när en var här i går för ombygge så det är bara vänta. Trots att det var ett sv-n dyrt kök så blev det alltså inte perfekt. Fanns annan grej också.Hatar när grejer måste göras om, av de som borde vara proffs o jobbar med det dagligen. Inser att Frugan som är perfektionist skulle gå i taket om vi hade byggt hus. Lite knarr i en trapp eller dåligt skuren golvlist hade räckt. Hursomhelst, är ert problem med brföreningen att ni har nån typ av fläkt i lgh och det är centralventilation som hos oss så ska där enbart vara spjäll. Vet en annan som också får byta fläkt t spjäll nu i föreningen och en som fick underkänt för att tidigare ägare sänkt badrumstak o satt in spottar. Men täckt för ventilation o bara satt ett galler i vägg och tryckt in skumgummi för att dämpa ljud. Fanns ingen reglermöjlighet ventilation överhuvudtaget. Så de får nog göra hål där gamla ventilation satt. Så det där med ventilation är inte ett område att förringa. Tror grundflöde ska ligga på 10-15 (m/sek?). Vi hade runt 40. Eftersom det var öppet drag t takfläkt från köksfläkt. Antagligen får vi i styrelse ta i nästa utskick och poängtera vår ventilation o vad som gäller så inte fler gör samma misstag.
   
  Redigerat 25 sep 04:58
 10. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Det där med tvättsvampar bakom gallret är mycket vanligt tyvärr. Vi tvingades sätta i en i vår lägenhet efter tips från en suckande fastighetsskötare, då det visslade och tjöt i vår ventilation eftersom alla andra hade satt igen sina.
   
 11. Griffeltavlan
  Verktygstokig · Nivå 7
  Grundflöde i köket ska vara 10 l/s och forcering minst 25 l/s
   
 12. lopec
  Husägare · Nivå 6
  Konstigt att det blev lösningen, och inte den korrekta, dvs att alla andra fick ta bort sin felaktiga tätning..
   
 13. R
  Medlem Nivå 2
  Om ingen i styrelsen kan ventilation så ska de inte yttra sig innan de inhämtat relevant information från en expert. Har de ändå gjort det så får de självklart stå sitt kast och ta sitt ansvar. Hoppas verkligen att TS inte betalade något till slut.