Problem i nybyggt hus, vem är ansvarig?

12k läst  48 svar

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Jag och min sambo köpte ett nybyggt hus med inflyttning i mitten av Januari 2019, vi har nu bott i huset ett par månader och upptäckt saker som inte riktigt står rätt till. Det vi frågar oss är vem vi skall kontakta angående dessa. Byggaren som uppfört huset är en äldre man från bygden som gjort det mesta av byggandet själv vad vi har förstått, mäklaren informerade oss om att alla kvalitetsdokument fanns och att alla större jobb var gjorda av fackmän (t ex el, vvs).
  Vi har sedan inflyttning märkt att fogen i badrum och tvättstuga har spruckit så att man nu kan se ner till underliggande golv. Den smular även sönder och när man städar blir hela moppen svart av fogen och den har på sina ställen försvunnit för att robotdammsugaren har dammsugit upp delar av den. Man kan se att säljaren har fyllt i på ställen med mörkare fog innan vi flyttade in, för att det är flammigt och det är även på dessa ställen det nu spruckit upp igen. Det är vattenburen golvvärme i hela huset och vad jag har läst här i andra trådar på forumet så kan det eventuellt vara så att golvvärmen satts på för tidigt i huset innan fogen hann härda ordentligt så att den nu smular sönder? Det är även klinkers i entré samt gästtoalett där fogen inte är helt ok heller, men vi har inte fått golvvärmen att värma upp dessa golv såsom det gjorts i badrum och tvättstuga. Tror att det är därför det inte har blivit skador där ännu. (Hade vvs-kille här och hans förklaring var att golvvärme inte betyder att golven nödvändigt behöver bli varma, trots att de blir det i resten av huset när vi höjer värmen). Vi har även problem med hydroforen, den verkar läcka ut för mycket luft så att det blir ojämnt tryck i kranen. Var 3:e vecka har vi fått tömma 1/3 av vattnet, sedan ta kompressor för att få upp trycket till 4 bar för att sedan fylla på vattnet. VVS-killen vi hade här första gången sa att det inte borde ske mer än 1 gång per år och om det var mer än var 4 månad så tyckte han att vi skulle köpa nån pryl att sätta på som automatiskt drog in luft. Men om detta sker var 3:e vecka så kan det väl vara nåt annat fel på grejerna? Vem är i så fall ansvarig för detta?
  Vi har dragit oss för att kontakta både mäklaren och byggaren/säljaren då det vart en konflikt i samband med köpet där vi fick otrevligt bemötande av bägge parter och varken jag eller min sambo tycker om konflikter.
  Kan vi ta hit någon typ av oberoende "besiktningsman" eller liknande som tittar på problemen och säger vad som behöver åtgärdas och att vi fixar hantverkare och sedan vidarebefordrar räkningen till byggaren/säljaren om det är dennes ansvar? Eller har denne rätt att försöka fixa detta själv? Hans kunskaper i byggande är säkert bra och gedigna, men hans känsla för finliret och finish är helt borta. Så vi hade absolut helst sett att en annan duktig hantverkare som kan sin sak hade skött detta.
  Är så oerhört tacksam om någon skulle kunna ge lite klarhet i vad som gäller och ursäkta mitt långdragna inlägg, visste inte vilket forum detta tillhör heller. :confused:

  /Hackspettan
   
 2. T
  Medlem · Nivå 11
  Men huset byggdes inte till er? Ni har juridiskt sett köpt ett färdigt hus? Av en privatperson?

  Har ni besiktigat det? Har ni ritningar och konstruktionsbeskrivningar?

  Tror knappast att fog på golv och vägg ser ut så där pga vattenburen golvvärme. Underlaget är inte styvt nog, eller så rör sig hela huset för mycket väggvinkeln kan behöva mjukfog.

  När det gäller ansvar så är det ert ansvar givet att det är ert hus. Eventuellt kan ni reklamera allvarliga fel som ni inte med fog kunnat förvänta er/upptäcka vid en grundlig undersökning. Reklamation måste göras till säljaren. För ni har inte fått någon garanti på huset antar jag även om det är nybyggt?

  Men om fogen var trasig redan vid köpet så har ni brant uppförsbacke att kalla det ett dolt fel. Det skulle snarast påvisa att en fördjupad undersökning behövs.

  Jag skulle rekommendera att ni anlitar en besiktningsman för att reda ut felorsak och en jurist kunnig på området för att hantera eventuell reklamation. T.ex. genom Villaägarna.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Ta dit en besiktningsman som får titta på det. BKR som är branschorganisationen för plattsättare har besiktningsmän som är specialiserade på just den här typen av underöskningar.

  Spontant så tycker jag (som absolut inte är expert) att det ser ut som underlaget rör på sig. Det kan i så fall bero på att bjälkarna är för klena, eller annat fel i den bärande konstruktionen. Men det kan också bero på en pågående vattenskada som får skivmaterialet i golvet att svälla och brytas ned.

  Du skrev att mäklaren påstod att alla kvalitetsdokument finns, då borde du ha fått dem vid köpet.

  När man väl vet exakt vad som är fel, så kan man fundera över om det är något som kan anses vara ett dolt fel. Och som säljaren i så fall är ansvarig för.

  Som tidigare påpekat i tråden, så kan det faktum att man sett att fogen reparerats innebär att du som köpare borde ha insett att det kan vara problem med golvet.
   
  • Laddar…
 4. D
  Lösvirkesbyggare Nivå 3
  Ta in en oberoende besiktningsman, typ som hempularen tipsar om BKR, eller liknande.
  Och inte ett enda ord till om att ni såg att fogen var lagad bitvis, det blir bara negativt för er.
  I samråd med vad besiktningsmannen, så får ni se hur ni ska fortsätta sedan.
   
 5. H
  Medlem Nivå 1
  Huset byggdes av en äldre herre med egen byggfirma. Så det är inte en privatperson.
  Vi gjorde ingen besiktning av huset vid köpet (tyvärr), mäklaren sa att det inte görs och att det redan gjorts en slutbesiktning av huset vid byggslutet. Talade med den besiktningsmannen i telefon innan köpet och han hade inga upplysningar om något fel att lämna. Har dock insett senare att detta inte är samma typ av besiktning.

  Det säljaren pratade om var att det skulle göras en "ombesiktning" efter 2 år då eventuella fel som kan ha dykt upp skulle åtgärdas då i så fall.

  Fogen var inte trasig vid köpet och det syntes inte att det var flammigt då, det har det blivit på senare tid, så att man ser att fogen har "lagats".

  Tack för tipset, får bli till att kontakta någon som kommer och undersöker! (y)
   
  • Laddar…
 6. T
  Medlem · Nivå 11
  Jag skulle höra med jurist t.ex. genom villaägarna vilken garanti nu har eller inte har. Besiktning efter två år låter som en garantibesiktning.
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem Nivå 1
  Det är ett enplanshus, på gjuten platta. Kan det fortfarande röra sig såpass mycket att det kan bli sådana skador?
  Jag har kollat igenom alla papper vi fick vid köpet, finns kvalitetsdokument och papper på VVS-biten, golvvärmen, el. Finns dock inga papper på själva badrummet vad gäller ytskikt så jag antar att han har gjort detta på egen hand, innebär det ett problem för oss vad gäller ev fel?

  Han har egen byggfirma så han har byggt huset i egenskap av byggherre för firman.

  Fogen var inte trasig vid köpet och det syntes inte att det var flammigt då, det har det blivit på senare tid, så att man ser att fogen har "lagats" med en mörkare typ av fog. Annars hade vi reagerat på det redan då.

  Vi ska kolla upp BKR! Tack för tipset! (y)
   
 8. H
  Medlem Nivå 1
  Fogen var inte trasig vid köpet och det syntes inte att det var flammigt då, det har det blivit på senare tid, så att man ser att fogen har "lagats" med en mörkare typ av fog.
  Japp, vi får ta kontakt med BKR och se vad dom säger!

  Tack för svaret! (y)
   
 9. H
  Medlem Nivå 1
  Ja, det var nog en garantibesiktning de menade.
  Där fel som uppkommit som kan härledas till entreprenören skall åtgärdas, men gäller det inte områden som badrum?

  Ja, vi får kolla upp vad det är för garanti, om någon, vi har.
   
 10. H
  Moderator · Nivå 25
  OK, på gjuten platta. Om det vore rätt gjort så skulle det inte kunna se ut sådär. Jag tror på fel i underlaget. Men det är svårare att förstå vad som kan vara fel, för det borde inte finnas något i underlaget som kan svikta eller svälla/brytas ned.

  Det man möjligen kan tänka sig, är att det finns flytspackel (normalt) som utsatts för vatten under längre tid (i så fall fel på tätskiktet). Flytspackel tillverkas för att vara extremt snabbtorkande, det görs genom en tillsats som "äter" vatten. Det vatten som finns i blandningen binds kemiskt till spacklet. I vanlig betong binds en del vatten, resten måste torka bort, vilket kan ta månader. Flytspackel är torrt för ytbeläggning inom timmar. Men om det sedan fortsätter att tillföras vatten, så mättas den här torkfunktionen, och spacklet bryts ned och förlorar sin hållfasthet.
   
  Redigerat 24 maj 13:27
 11. G
  Medlem Nivå 6
  Jag skulle gissa på att plattan inte var riktigt brunnen innan flytspackel kom på plats. Plattan har sedan dragit ihop sig med följd att flytspacklet spricker.
   
 12. K
  Medlem · Nivå 8
  Men har ni köpt huset av den äldre herren eller av hans byggfirma?
  Om det är den äldre herren och hans personnummer som står på avtal och kontrakt har ni köpt det av honom som privatperson.
  Om det gjorts en slutbesiktning ska det finnas ett protokoll därifrån. Har ni inte fått ta del av det?
   
 13. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 6
  Säger som jag brukar: Köp ALDRIG ett hus utan att ta in besiktningsman!!! Lite sen för TS men för andra som läser tråden.
   
 14. H
  Moderator · Nivå 25
  Fast det här är inte säkert att en bes. man skulle ha sett heller.
   
 15. C
  Medlem Nivå 5
  Håller med hemmapularen: inte säkert en besiktningsman skulle sett detta. Kan dessutom tycka att många, merparten , av besiktningsmännen är kassa.
  Vi hade 2 olika besiktningsmän som kolkade på vårt hus och jag tycker inte de gjorde ett bra jobb. Skulle jag köpa hus idag skulle jag plocka in fackkunniga på varje område i hopp om att minimera riskerna. Hellre en byggnadsingenjör än en besiktningsman. Visst de kan missa saker, de är ju inte mer än människor men ändå större chans att de hittar saker inom sitt område än en besiktningsman som är lite allt i allo...
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: