"prickigt" angrepp i trä

4k läst  6 svar

 1. L
  Medlem Nivå 1
  vi har sett att nästan allt trä i källaren är angripet av något. Vi tror att det är mask, men vi hittar inte någon information om det någonstans, på nätet osv.

  Bjälklaget är skadat av dessa "prickar" som vi ser.

  Är det någon som varit med om samma? Är det mask eller någon annan skadeinsekt som tycker om trä?

  Inte så kul om huset en dag brakar ihop för att vi inte har gjort något åt det.
   
 2. S
  Medlem Nivå 7
  Du behöver nog lägga in en bild på skadorna och lite mer info om huset. Är det ett gammal hus? Har det "prickiga" träet också några fuktskador? Har det stått ouppvärmt under perioder?
   
 3. L
  Medlem Nivå 1
  Huset är från 1946.

  Jag tror att det hela tiden har varit grundvärme på i källaren. Dusch och wc + vedpanna och förråd finns i källaren. Vi har bara bott här sedan oktober 2007 så jag vet inte hur det har varit med värmen förut.

  Det är inte några fuktskador där prickarna är. Prickar kanske är fel ord me. Håligheter kanske man kan säga.

  Tyvärr har vår kamera lagt av så jag kan inte lägga in några kort på hur skadorna ser ut.
   
 4. W
  Medlem Nivå 7
  Sådanna finns i de flesta äldre hus (oftast e det trät bytt dock) och är ett djur som har lagt ägg sedan har larverna levt av virket och tillslut flygit ut (hålen är "flykthålen"). Du kan kålla på anticimex hemsida för namn mm (heter typ husbock eller dylikt).
  Angreppen gjordes nog för väldigt många år sedan när det inte var uppvärmt där. De trivs inte i värme nämligen.
  Trät blir som fnöske fyllt med gångar efter att larverna har härjat där (test och bryt av en sådan bräda så får du se). Vi har massa sådant i ett kallt utrymme men det ska rivas bort så småningom.
  Hade de varit aktiva nu hade du sett små sågspånshögar under bräderna och de har du väll inte.
   
 5. S
  Medlem Nivå 7
  Vet inte om det är en så bra idé att vi amatörer här ska försöka avgöra vad det handlar om, utan att ens ha sett några bilder. Vid närmare eftertanke antagligen inte när vi sett bilder heller. För visst är det vanligt med små angrepp av det som slarvigt kallas trämask, och som just uppkommer i situationer som Wester beskriver; när huset stått ouppvärmt. Det har vi också på några ställen i vårt hus, och det är inga problem.

  Dock finns det ju andra insekter också som också orsakar flyghål (eller vad heter det?) men som orsakar skador av en helt annan kaliber, tänker ex. på hästmyror och husbock.

  Tycker nog att du såsmåningom försöker att med hjälp av Anticimex avgöra vad det handlar om, hemsidan är kanske ett bra förslag. Annars kan de ju säkert komma och titta också.
   
 6. I
  Medlem Nivå 4
  Det finns en massa olika typer av insekter som "bor i trä" som beskrivs ovan, från relativt ofarliga till riktiga virkes-marodörer... Enklast är att kolla på anticimex hemsida där det finns en massa information och där de anger de olika insekternas storlekar på flyghål osv. Det kan ge en grundläggande vägledning. Skulle ni sen fortfarande vara osäkra så är det nog bäst att kontakta dem för att göra en besiktning och föreslå eventuella åtgärder.

  Men som sagt, en första koll på hemsidan ger nog en hyfsad överblick.
   
 7. I
  Medlem Nivå 4

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: