Byggahus.se

Pressträffen energikris just nu

 1. S
  Elektroniktokig · Dalarna · 4 298 inlägg

  SueCia

  Elektroniktokig
  Varför är det ingen som pratar om skillnaderna i pris mellan zon 1,2 och 3,4?
  Det måste väl vara en enkel match att höja priset mot konsument i zon 1,2 med säg 800% för att kunna sänka lite i zon 3,4 och på så sätt skapa en jämnare prisbild?

  Vi är ett och samma land, kommer inte ta en diskussion med någon boende i zon 1,2 som tänker försöka försvara skillnaderna för det finns ingen rimlighet i det.
   
 2. MB77
  Medlem · Jönköping · 2 321 inlägg

  MB77

  Medlem
  I morron är det nästa samma pris i hela landet…
   
 3. S
  Elektroniktokig · Dalarna · 4 298 inlägg

  SueCia

  Elektroniktokig
  Det är vad man brukar kalla för cherrypicking :D
  En enda bra dag rättfärdigar inte 30 extremt orättvisa dagar.
   
  • Laddar…
 4. Dan_Johansson
  Allvetare · Västra götaland · 7 384 inlägg

  Dan_Johansson

  Allvetare
  Livet är inte rättvist.

  Och sen dör man.
   
 5. Matti_75
  Byggveteran · Örebro · 3 178 inlägg

  Matti_75

  Byggveteran
  Bygg vattenkraftverk i alla åar och älvar i södra delarna. Fyll Stockholms skärgård med vindkraftverk. Sluta bygg dessa där det redan är överskott på el. Och jag bor i elområde 3 men jag klagar inte.
   
 6. S
  Elektroniktokig · Dalarna · 4 298 inlägg

  SueCia

  Elektroniktokig
  Ok.
   
 7. D
  Medlem · E · 27 655 inlägg
  Om man höjer marknadspriset i norra Sverige så blir produktionen större än konsumtion och ledningskapasitet kan ta hand om. Men du menar kanske någon typ av skatt på elen i norr som subventionerar elen i söder?
   
 8. M
  Medlem · Hägersten · 1 397 inlägg

  merbanan

  Medlem
  Jag tror att ett gemensamt elområde ungefär får den effekten som önskas. Men det ställer nog till en massa annat.
   
 9. Manberg
  Medlem · 961 inlägg

  Manberg

  Medlem
  Uppvuxen i norr men bor nu i elområde 3. Att nu helt plötsligt vilja att allt ska vara rättvist är för mig beklämmande och ohederligt. Att bo i norr är dyrare. Har alltid vart svårare att få jobb, och om man väl får ett jobb är det svårt att få ett någorlunda välbetalt. Att ha 2 bilar är ett direkt måste. Att kunna åka kommunalt är ett unikum för de flesta. Att likställa priset mellan elområdena skulle dessutom knappt göra elen billigare i söder men betydligt dyrare i norr iom befolkningsmängd.

  Det är norrlands tid nu. Jag glädjs med dem trots att den dyra elen drabbar mig. Om ilskan ska drabba någon så är det sittande regering och de politiker vi har och har haft. Rösta rätt - rösta inte rött.
   
  • Laddar…
 10. Fotografen
  Verktygstokig · E · 12 337 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Ja vad säger man...?
  Hundratals miljarder, skulle man inte kunna ha lagt hundratals miljarder på nya kraftverk genom åren, och då menar jag sådana som inte är väderberoende...?
   
 11. King Average
  Husägare · Umeå · 147 inlägg
  Om du förväntar dig att man bara kan normalisera elpriserna över landet utan att normalisera övriga ojämnheter så är du nog ute och cyklar.
   
 12. T
  Medlem · 78 inlägg

  tslabot

  Medlem
  Jag bor i område 4 och kommer dessutom bli tvungen att riskera frysa sönder huset om priserna håller i sig över 2023-2024 så rätt naturligt tilltalar det mig med utjämnade priser men vi bör kanske inte glömma att de har kallare norrut så en total utjämning vore knappast heller rättvist? Lägger vi då till de större avstånden och att de får dras med den mesta energiproduktionen så måste det i princip vara ett gap, frågan är enligt mig därför vad skillnaden bör vara? Förespråkarna av fria okontrollerade marknader kommer sannolikt inte vilja ha några fastlagda gränser men jag personligen anser området behöver regleras både vad gäller elhandeln och skillnaderna.
   
 13. sysmali
  Medlem · 307 inlägg

  sysmali

  Medlem
 14. sunnis
  Nybyggare · Hammarö · 1 231 inlägg

  sunnis

  Nybyggare
  fast norra Sverige har en hel del olika samhällstjänster som knappast är lika kostnadseffektiva som i södra delarna av Sverige.

  Det är snarare vanligare att man levererar varor/tjänster/samhällssservice för ett enhetligt pris över hela landet trots skillnader i kostnader pga geografi.

  Hade man istället gjort 4st virtuella elområden som grund för att beräkna ett enhetligt pris för ett nationellt elområde när man införde systemet så hade nog ingen klagat. Som jag förstått är det så många EU länder tar fram priserna också.
   
 15. L
  Husägare · 52 inlägg

  Lunneborg

  Husägare
  Ja bara 400% högre.

  Skall samma gälla bensinen som raffas i södra delarna så borde den kosta 80kr/l i norr, eller finns det några raff i norrland?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.