Byggahus.se

Preskriberat svartbygge - grannarna vill riva

 1. P
  Medlem · 11 inlägg

  Petersvarta

  Medlem
  Vi bor i en villa i ett bostadsområde. På vår tomt finns ett förråd som sitter ihop med grannens garagevägg. När man öppnar portarna på förrådet består alltså en vägg utav grannens garagevägg. Grannens garagevägg är byggt fram till tomtgränsen.
  Bygget av förrådet gjordes för cirka 25 år sedan med bägge husägarnas ömsesidiga godkännande. Tyvärr resulterade det aldrig i något bygglov för förrådet. Det är alltså ett preskriberat svartbygge. Bygglovsnämnden/kommunen kan inte begära att förrådet ska rivas.

  Fråga: Kan grannarna ändå kräva att riva vårt förråd som är byggt på vår tomt? Skulle det resultera i ett civilrättsligt mål? Vilka argument skulle isåfall kunna vara avgörande?

  /P
   
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 8 968 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Grannarna kan inte kräva att förrådet som helhet ska rivas på din tomt men de kan ju kräva att de delar som skjuter över deras gräns avlägsnas. Förutsatt att deras garage står på deras sida av tomtgränsen så måste det ju finnas delar av förrådet som skjuter över gränsen.

  Men om du sen inte samarbetar och avlägsnar de delar av förrådet som skjuter över gränsen så blir det värre för grannen att i praktiken få det åtgärdat. Rätt väg är kronofogden och handräckning därifrån. Kanske krävs ett gå via tingsrätten om ni inte är överens i sakfrågan.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 958 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Grannen har ju rött att riva sin byggnad. Men troligen inte på ett sådant sätt att ditt förråd rasar. Det är heller inte solklart att grannen kan få bort en del av ditt förråd som når över gränsen. Men man kommer in på spetsfundigheter, som troligen kan bli väldigt dyra rättsfall, med oklar utgång.

  Spontant är det väl bara att du ”renoverar” den vägg som ”givetvis” alltid funnits inne i förrådet som stöd för taket.
   
 4. A
  Medlem · Västra Götaland · 1 858 inlägg

  Autodidak1

  Medlem
  Korta svaret är att grannen inte får peta på erat förråd.
   
 5. prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 16 572 inlägg

  prototypen

  Medlem
  Det står att garaget står i tomtgräns, alltså kan inte förrådet stå på grannens mark.
  Det är byggt med dåvarande grannars godkännande, svartbygget är preskriberat så det får stå kvar.
  Om garagegrannen inte tycker om förrådet, varför köper hen hus med garage med grannes vidhängande förråd då?

  Om nu garagegrannen kräver rivning får förrådsgrannen kräva rivning av garaget, och hävda det är 4,5 meter till tomtgräns som gäller. Garagegrannen får begära rivningslov och nytt bygglov, förrådsgrannen kan köpa en Friggebod i byggsats och ställa upp.
  Garagegrannen förlorar på det hela att bråka och får en extra vägg att underhålla.

  Protte
   
 6. P
  Medlem · 11 inlägg

  Petersvarta

  Medlem
  Tack för kloka svar och synpunkter! Mycket uppskatta. Särskilt som det stärker min sida av argumentationen. Har inte för avsikt att bråka i onödan med grannen.

  Några förtydliganden appråpå era fina svar ovan.
  1. Garagegrannen har bott i sitt hus >30 år och var den person som gjorde ett skriftligt godkännande att förrådet kunde få byggas.
  2. Garaget och förrådet slutar exakt på tomtgränsen. Således hänger inte garaget över på vår sida och förrådet hänger inte över på grannens sida. Förrådet har ju dock förankrats i garageväggen.
  3. Jag har inget emot att underhålla väggen på insidan av vårt förråd som ju egentligen är grannens garage.
  4. Tror att grannen främst vill avtala om rivning av vårt förråd inför framtida försäljning av deras hus, får att han är rädd att ett olovligt byggt förråd ska sänka värdet på hans fastighet.
  5. Utgår från att grannen en gång i tiden fick bygglov för sitt garage fram till tomtgränsen, även om det idag inte skulle godkännas nya sådana bygglov.
   
 7. Nissens
  Garagebyggare · 4 109 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Jodå, med godkännande från grannen så kan man få bygglov för sådant idag.
   
 8. H
  Moderator · Stockholm · 43 958 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Går att få även om grannen motsätter sig.
   
 9. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 443 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Jag tror att grannen inte får riva den vägg som ni nu delar och även ska säkerställa att den fungerar som yttervägg för dig, men detta är en erfarenhet från ett annat EU land och inte helt relevant för dig.

  Grannen ska i alla fall se till att ditt förråd inte rasar. Bäst är att ni samarbetar och att du redan nu ser till att det finns en bärande konstruktion på din sida tomtgränsen, så att grannen kan riva sitt garage, samt att du därefter får tillträde till grannens tomt för att sätta panel på din nya vägg och helst ett underhållsservitut, så att du i framtiden kan underhålla den nya väggen.

  Att ett svartbygge på en granntomt skulle påverka värdet för grannens fastighet, känns osannolikt, och inget du behöver ta hänsyn till.
   
  • Laddar…
 10. Nissens
  Garagebyggare · 4 109 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Ok, inte i min kommun, men det kanske är olika. :)
   
  • Laddar…
 11. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 443 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Det beror inte på kommun, men det beror vad som står i detaljplanen. Och det finns detaljplaner, där det står att man får placera ett garage intill fastighetsgränsen. Kan även vara så att de säger att den SKA placera där (om man nu vill bygga garage)
   
  • Laddar…
 12. E
  Medlem · Stockholm · 2 397 inlägg

  Eld

  Medlem
  Den enkla lösningen på problemet är ju att du bygger en ny vägg till förrådet så att du kan se till att ditt förråd inte sitter fast i garaget eller på annat sätt är beroende av garageväggen. Sedan kan grannen riva sitt garage bäst han vill.

  För övrigt: En friggebod som är byggd nära tomtgränsen med grannens godkännande är inget svartbygge.
   
 13. Nissens
  Garagebyggare · 4 109 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Ok, men det är vanligt i detaljplaner att man inte får bygga närmare än 4,5 meter från tomtgräns. Men med grannegodkännande går det att bygga närmare.
   
 14. M
  Medlem · Skåne · 847 inlägg

  mnils

  Medlem
  Hur stort är förrådet?
  Är det 15m2 eller under så är det en bygglovsfri friggebod som får placeras i tomtgräns om du har grannens godkännande.
   
 15. H
  Moderator · Stockholm · 43 958 inlägg

  hempularen

  Moderator


  Vid en bygglovsprövning har en granne aldrig vetorätt, ett garage nära gränsen kan godkännas som mindre avvikelse (om det nu inte redan är tillåtet i detaljplanen). Om det är en mindre avvikelse så får grannar yttra sig, yttrandet blir en del av beslutsunderlaget. Bygglov kan ges även om en granne motsätter sig. Och bygglov kan nekas även om grannarna är positiva till lovet.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.