Byggahus.se

Posta skador/olyckstillbud med maskiner och verktyg

 1. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 279 inlägg

  Daniel_N

  Moderator + Youtuber
  Hej!

  Förstår att det här låter som en lite märklig rubrik, men jag ska försöka förklara varför jag tror att vi kan ha nytta av en sån här tråd.

  Många av de maskiner vi använder är potentiellt livsfarliga om man använder med fel, tappar dem, eller de går sönder osv. Samtidigt underlättar (och i vissa fall möjliggör) många av dem att vi som amatörer kan snickra/renovera/bygga hus själva i mycket stor utsträckning. Detta kombinerat med att maskinerna faktiskt är väldigt billiga i förhållande till priset för det arbete vi lägger ner när vi arbetar med dem, gör att vi trots den potentiella faran med maskinerna köper och använder dem.

  Få av oss (nu extrapolerar jag såklart från min egen situation) har någon regelrätt utbildning på dessa maskiner. Och långt ifrån alla maskiner har en vettig instruktionsbok, som i detalj beskriver handhavande av maskinen, och vilka risker det finns. Dessutom är många av de billigare maskinerna farliga i sig, även om de används på ett korrekt sätt.

  Detta är naturligtvis inga nyheter för vare sig er eller mig, men det är något jag verkligen funderade över häromdagen när jag stod i kön på Netto och såg vinkelslipar för 79 kr ligga i hyllorna. Ett i mina ögon mycket farligt verktyg, som säljs av personal i en livsmedelsaffär som generellt inte har några kunskaper alls om de verktyg de säljer, och inte kan ge dig några råd alls angående maskinen. Maskinen var dessutom försedd med ett ypperligt dåligt översatt instruktionsblad.

  Genom att berätta om de gånger vi har skadat oss/råkat ut för olika former av olyckstillbud och likande är min tanke att i framtiden kunna undvika de fällor som andra har gått i och vice versa.

  Alltså: berätta så detaljerat som möjligt om när du råkade illa ut, eller var nära att råka illa ut när du använde dina maskiner.

  Jag kör igång på saker jag minns på rak arm:


  1, Ivägflygande borrmaskin

  Jag skulle prova den nya, momentstarka borrmaskinen med ett träborr. Bara för att se hur den drog. 32mm flat träborr i chucken, borr i MDF, ordentligt fastspännt på ett bord. Bordet var lite högt, men jag tyckte ändå att jag hade bra koll på maskinen. Borrade ca 8mm djupt, och den gick hur fint som helst. Plockade ur borret och inspekterade hålet, såg jättefint ut. Jag stoppar ner borret igen och tänkte borra en bit till. På ett ögonblick vreds borrmaskinen ur händerna på mig och flyg iväg ca 50cm över bordet. Ingen skada skedd, men den kunder precis lika gärna träffat mig eller någon annan.

  Jag hade varit slarvig, och inte satt ner den exakt rakt, utan aningen tippad i förhållande till hur jag höll den förra gången, varpå ena kanten av borret tar i kanten, och det rycket som kom hade jag inte en chans att hålla emot.


  2, Fipplande med vinkelslip

  Detta var för många år sedan, när jag bodde hemma hos mina föräldrar. Jag hade varit utanför garaget och slipat med vinkelslipen på något. Bestämmer mig för att ta in detaljen, spänna fast den i skruvstädet och slipa vidare. Kopplar ur maskinen och går in i garaget. På vägen fipplar jag av okänd anledning med strömbrytaren till maskinen, på-av-på-av osv...gick väl helt enkelt i andra tankar. När jag ska koppla in den står det saker ivägen så jag får sträcka mig lite in över bänken. Maskinen i höger hand, stickpropp i vänster, och så sträcka sig långt fram. Precis när jag sticker in stickproppen går maskinen igång, ca 20 cm bredvid mitt ansikte. Att jag blev överraskad är en rejäl underdrivt. Sen dess har jag blivit mycket noga med att kolla strömbrytaren innan jag kopplar in maskiner...


  3, Skjuta MDF genom gipsväggar med bordssåg

  Jag skulle av någon anledning jag har glömt dela en ca 1 meter lång MDF-skiva i flera 25mm smala bitar. De skulle dessutom vara gerade 45grader. Elu744 bordssågen fick äran att göra jobbet. Jag kommer inte riktigt ihåg hur det var, men iallafall tog klyvkniven i anhållet när jag skar mycket smala remsor med 45graders vinklad klinga. Redan då visste jag att det fanns risken med att plocka av den, men jag tänkte något i stil med att om jag är extra försiktig så går det nog bra. Men det gjorde det inte. Jag trot det var första eller andra snittet, så flyger plötsligt en 25mm bred, 1 meter lång MDF bit förbi mig och rakt in i en enkelgipsvägg, och blir hängade. Blev lite överraskad av att det kunde bli så enorm kraft. Nästa gång blir det att tänka ut något smartare sätt att lösa ett sådant problem. Klyvkniven blir kvar.


  kommer säkert på mer efterhand...
   
 2. snickarboden
  Medlem · Skåne · 4 736 inlägg

  snickarboden

  Medlem
  Vettig tråd och vissa maskiner kräver faktiskt utbildning för att man inte skall hamna på sjukhuset eller i värsta fall bårhuset...
  Men först av allt, använd framförallt skyddsglasögon!!!!!! Vet inte hur ofta jag tjatar på folk om det och lik förbannat så finns det en del som tror att skall hinna blunda innan något händer eller att räcker att kisa med ögonen *suck*

  En del har nog läst lite om en del av de saker som jag råkat ut för men jag tar de tre allvarligaste felen jag gjort i detta inlägget...

  1. Träffad av träkil från bordscirkelsåg. Glöm det där med att man hinner blunda *S* jag kastades bort från sågen som om jag hade fått en rak höger, träkilen var en liten bit av en regel på 45x45 som jag spetsade.
  Hade träkilen tagit högre upp på skyddglasen hade den troligen krossat dessa och om den hade träffat några millimeter längre ner hade jag antagligen inte skrivit detta.
  Käken var bedövad från 09.30 fram till 21.30 på kvällen och det var liksom inga problem att sys utan att de behövde bedöva. Om jag minns rätt så var det fyra stygn. Kraften var enorm milt sagt.

  2. Fräsning med vertikalfräs (snickerimaskin), körde ramar till köksluckor då jag märker att något verkar fel, anhållet satt nämligen inte helt fast!!! *rys* Backar lite, duckar omedvetet och ser sen hur ekbiten gått igenom en plåtburk på en hylla och satt i väggen. Även ett av stålen hade lekt pistolkula då en liten del på en 5x3x2 mm gått runt i verkstaden. Vete tusan om mina magmuskler hade kunnat stå emot något av dem *rys*

  3. Klyvning av en grövre bit alm på en STOR byggsåg som jag körde som torrklyv. Cirka 5x10 tum och en meter lång som jag skulle kanta. Det gör jag aldrig om då det var sådana spänningar i den biten så den nöp och sköts uppåt/bakåt så jag knuffades undan. Detta trots klyvkniv och att den biten vägde en del med.

  Det är som sagt en del krafter man har att göra med på dessa maskiner, hastigheten på de skärande verktygen gör verkligen att kvistar som slås loss mm verkligen blir mycket farliga projektiler om de träffar på fel ställe.

  Det var det om snickerimaskiner... Och använd skyddsglasögon!!!

  /Kent
   
 3. snickarfrasse
  Medlem · Västragötaland · 197 inlägg

  snickarfrasse

  Medlem
  Ok då Kommer mina fadäser.

  Lite bakgrunds fakta. Jag har väll alltid varit händig och meckat, snickrat, grejat med det mesta. Sedan tog jag över min farfars hobby snickeri där jag gör lite olika grejer. Möbler och andra slöjd alster. Så här harvade jag på i cirka 2 år på kvällar och lediga stunder. Sedan började jag jobba på ett snickeri ett mindre ställe med 3 perssoner som jobbar som gör det mesta inom finsnickeri. Stötte pellarna i verksamheten är mått beställda kök och trappor. Idag gör jag nästan uteslutande bara trappor kanske sticker imellan någon bänkskiva eller köksmonterig eller liknande men det är inte så ofta numera. Jag har ingen träteknisk utbildning i botten utan har lärt mig själv och genom andra nu har jag haft turen att ha en gammal vresig gubbe som har ett litet snickeri intill där jag huserar som hjälpt och lärt mig mycket. Jag har nu jobbat på detta snickeri i tre år.

  Mina olyckor har hänt på arbetstid på jobbet. Båda gångerna har jag varit stressad och jagad av klockan.

  Första gången så hade jag fått upp en 19 mm mdf skiva 1220*2440 på formatsågen en robland z3200 och stod ock klöv upp den till smyger till en lokal grovsnickare. Jag klöv en bit kör den förbi klingan drar tillbaka remsan och lägger den på höger sidan på klyv bordet. Och så går det igen och igen och igen. Ungefär halvvägs in i skivan så har jag precis sågat en ny bit och den börjar dyka ner och springa ifrån mig jag försöker fånga biten och snedar med höger hand över klingan och sågar bort kanske 1,5*1,5 cm lite snett på insidan på spetsen på tummen. Stänger av sågen går och lindar in tummen i papper och går in till bossen och undrar lite försynt om vi kanske skall åka till sjukhuset. Blöde inte så farligt kommer till sjukhuset benet har klarat sig och inga nerv skador tog lite över en månad att läka helt. Och idag är den helt som vanligt man ser att det fattas lite på sidan om man tittar på den i profil. Jag var tillbaka dagen efter och Körde upp resten av bitarna.

  Andra gången stod jag och klöv ek plank 150*52*2000 som jag delade på två på klyvsågen en gammal waco med ett rullbord påhängt bakom så bitarna rullar förbi klingan fint och man inte bevöver stå och balansera sina bitar. Denna gång var jag också stressad ett mindre jobb som vi lämnat pris på då får man ligga i lite. Jag stod och klöv i godan ro som jag gjort tusen gånger tidigare eftersom plankorna var ohyvlade hade jag på mig skydds vantar. dessa var rättså slitna och på vänster hand tittade pekfingret ut och vanten hängde vid sidan om. Just som jag sågat en bit och kört igenom biten på höger sida mot anhållet så skall jag rensa bort den andra biten på vänster sida om klingan då hakar baksidan tag i vanten och riktigt suger in mitt stackars pekfinger. Pang säger det jag står och kliar mig i huvudet och undrar vad som hänt. Får av vanten och ser att det fläkt upp som en trekant kanske om 1*1*1 och det har dragit med sig en bit kött upp. Går och lindar in fingret i papper ställer mig och tittar på min jobbar kompis som har radion i kåporna på max som står och slipar på en bit och har inte märkt någontig. Han blev lite vit i ansiktet när han fick syn på mig och undrade om vi skulle åka till sjukhuset. Benet klarade sig även denna gång liksom nerverna doktorn mossade ner trekanten sydde 6 stygn och gav mig antibiotika sedan var det bara att knalla hem. Läkte på tre vekor och nu kan jag spela gitarr igen så man får väll säga att jag haft tur. Föressten jag fick en timme över på jobbet som skulle ta tre timmar som jag gjorde klart dagen efter.

  Något händer för eller senare och stress och vana gör att man blir oaktsam. Det finns en tråd på det amerikanska forumet sawmillcreek som var spännande att läsa om olyckor.
   
  • Laddar…
 4. I
  Medlem · Västerbotten · 549 inlägg

  importensketsig

  Medlem
  Törs knappt erkänna vissa grejer, tänk om försäkringsbolaget ser, dom lär ju dumförklara en och straffhöja premierna. Här är några bidrag ivf.

  1) Handöverfräs som går montera lös foten på för att ha som slipmaskin. Skulle prova konceptet lite lätt .. men det var ett frässtål som satt i. Högg till ganska bra.. men ingen skada.

  2) Chucknyckel kvar i pelarborrmaskinen vid start. Planterade den halvvägs in i en dörr en bit bort. Gick bra.

  3) Diskar morakniv, lägger svampen i handen och tvättar eggen, tänkte jag. Om jag tänkte nåt .. var bara fem bast, fick sy ganska många stygn.

  4) Hunden sprang under en skiva jag höll på klyva med sticksåg. Iofs inte så nära i centimeter räknat men just det där att det hade kunnat vara cirkelsågen istället eller han hade kunnat få ett sticksågsblad i ögat. Räcker inte alltid att hålla koll på sig själv bara....

  5) Bonus, svärfar är lite hetsig och när han hjälpte till att röja skog på tomten inför husbygget gick det vilt till. Han tenderar att inte planera fall på träden utan mer gå lös ugnefär som med machete, sen fälla ner kepsen och krypa ihop lite när allting brakar (lätt överdrivet men .. det går ordentligt hårt till). Jaktbyxor, keps, kåpor, ingen annan skyddsutrustning, motorsåg. Efter avslutat verk ser vi att jaktbyxorna är strimlade på framsidan av ena låret, utan att det gått igenom. Klarade sig med en knapp millimeter till godo alltså.
   
 5. H
  Hobbysnickare · Västra Götaland / Göteborg · 140 inlägg

  HaendigeHerrn

  Hobbysnickare
  Man behöver inte stå och arbeta med verktyg och maskiner för att skada sig. Ett antal gånger har blodvite uppstått för att jag stött emot den stillastående cirkelsågsklingan. Vassa tänder. Eller så har jag fått små skärsår av den vassa eggen på ett stämjärn som jag bara flyttat undan på ett oförsiktigt vis. Med eggen inåt handen...!
  Värsta olyckan hitills. Hade tryckt på stoppknappen på bordscirkelsågen och sedan börjat "dammsuga" sågbordet med spånsugslangen. Sågklingan hade inte stannat och skyddet var uppfällt. En ståltråd som satt runt slangen fastnade naturligvis i den fortfarande roterande klingan. Pang sade det och högerhanden for mot sidan på den fortfarande roterande klingan. Långfingret skars upp ett par cm, ledkapseln skadades, blod flödade och sågklingan stannade. Det blev några timmar på akuten, stygn, antibiotika, stelkrampspruta och handen i paket några veckor. Skadat finger fick ej böjas och fingrarna bredvid fick då också hålla sig stilla. Sedan blev det sjukgymnastik för fingret och det blev nästa OK igen. Böjer sig inte riktigt lika mycket som de andra fingrarna bara.
  Lärdom: Vänta ALLTID till maskinen stannat!
   
 6. AnnaKanin
  Medlem · 534 inlägg

  AnnaKanin

  Medlem
  Det behöver inte vara en maskin inblandad för att man ska skada sig rejält när man håller på att bygga och renovera.

  Själv skulle jag klättra ner för en stege och halkade med foten, stegen ramlade och jag ramlade efter och landade på rygg ovanpå stegen. Fallet var inte mer än knappt två meter men jag höll inte på att överleva. Ringde 112 och det blev stort traumalarm med två amulanser och en läkarbil. Jag klarade mig med en krossad armbåge, en bruten överarm, en bruten underarm (bägge benen), tre brutna revben och en bruten ryggkota och flera veckor på sjukhus. Jag är idag glad att jag kan gå, enda problemet är att armen sitter fast i 90 grader.

  Jag var tack och lov väl försäkrad (bra privata olycksfallsförsäkringar) som hjälpte till med tex taxiresor innan jag kunde börja köra bil och byte av bil. Så glöm inte att titta över era försäkringar!!!
   
 7. Mikael_L
  Medlem · 40 052 inlägg
  Usch ja... Känns som att meningen "jag klarade mig med ..." är ... fel. Gud vad mycket otäcka skador du fick, tråkigt... Vem tänker på den risken ?
  I somras klev jag fel och föll 1,5 meter från arbetsbockar ner i golvet, klarade mig med skrubbsår och lite ont. Jag ska nog skatta mig riktigt lycklig då.
   
  • Laddar…
 8. F
  Medlem · Västra Götaland · 2 203 inlägg

  frohike

  Medlem
  Ja vart ska man börja.

  1. Lekte med en Höghastighetsfil av modell dremel fast Stor.. Handsken fastnade och slet av den från handen, hur den lyckades slita av den vet jag inte för när man försökte dra av den på samma sätt verkade det fysikt omöjligt att genomföra.

  2. Otaliga stegar som har glidigt iväg under en som tur e har man klarat sig alla gånger. Värsta gången stod jag med stegen lutad mot ett pallställ ca 4 meter upp. Känner att stegen glider och på nått sätt har man förtåndet nog å lyckas hoppa av stegen så man slutade med att så kvar på balken medans stegen ligger på golvet.

  3. Sprängt otaliga skivor till kaprondeller, ett under att man har klarat ögonen då man flera gånger har fått splitter i ansikter å millimeter från ögonen.

  4. Vridigt om armen otaliga gånger i försök att hålla imot borrmaskiner som hugger. Numera har man lärt in ett annat sätt att hålla maskinen på som gör att hugger maskinen så åker den ur handen. Offrar mer än gärna 4-5 maskiner än min arm. Har också blivigt några maskiner som fått gå till lagning pga spräckta grepp efter fall i golvet.

  5. Skärt av delar av knogen med morakniv. Nya knivar och enveten som man är. Akutbesök blev det av det.

  6. Satt en skalpell rätt in i handen. Dum som man va försökte man skära sånt som inte är bra att skära med skalpell. Och självklart på felsätt (Mot sig) De är det största ärret man har trots att det säkert är 15 år sen nu..

  Sen är det många mer saker som man gjort genom åren. Men man kan säga att jag är rätt slarvig med maskiner. Även fast man tänker på det mera nuförtiden.
  Kan ändå inte gå 1 vecka utan att åstakomma minst ett blödande sår av varierande karaktär. Känns som händerna snart bara består av ärr
   
 9. Mikael_L
  Medlem · 40 052 inlägg
  Men om det är dags för bikt, så ska jag försöka minnas mina olyckor då.

  Den äldsta dumheten jag minns är från moppetiden. Jag skulle sätta fast en strömbrytare på moppen, hade klippt till en liten plåtbit från en kaffeburk och skulle bara borra ett par hål i plåten. Satte plåtbiten på arbetsbänken, handborrmaskinen med en (8mm?) borr, men när borret nästan går igenom plåten så hugger det fast och börjar snurra. Ja alla vet ju hur det fungerar!
  Hmm, vad gör jag då? I ungdomligt 15-års oförstånd. "Jag kan nog hålla fast plåten om jag trycker ner den mot bänken med den fria tummen, hårt!" tänker jag.
  Precis när jag börjar trycka in strömbrytaren är det någon liten varninssignal som piper i hjärnan men försent. Det var inte Scan som uppfann tunna skivor !

  Sen har jag blivit svetsblind (i det stadiet att det kändes som grus i ögonen en-två dagar), jag har tuttat eld på knät och benet på min nylonmekoverall meddelst gnistsprutet från kaprondell. Tur att jag hade bomullslångkallingar under, annars hade det nog blivit riktigt otrevligt. Där lärde jag mig att för vissa arbeten är bomullsoverall enda alternativet.
  Gnistor från kaprondell i ögonen har det också blivit några gånger, dock inte med någon svårare utgång.

  Med sågkedjeförsedd klinga på vinkelslipen har jag karvat bort en liten bit av tummen, det växte tillbaks, nästan helt osynligt. Detta gick så klantigt till att jag inte berättar hur, även om det är bikt.

  Vid trädfällning (4 mån beredskapsjobb) så ville trädet åt ett annat håll vid ett tillfälle, och sågen klämdes fast.
  Jag hämtade en annan såg och la ett nytt fällskär och snitt precis ovanför sågen som satt fast, men åt ett nytt, mer passande, håll. Men när jag håller på och kapar igenom stammen så spricker träet givetvis längs fibrerna och trädet börjar vrida/falla på ett helt okontrollerat sätt. Riktigt läskigt, att inte veta åt vilket håll man ska gå undan för att överleva... Ogenomtänkt av mig att inte tänka på att träet spricker längs fibrerna om man inte lägger de två snitten långt ifrån varandra.

  En annan grej hände också då jag sågade i skogen. Det här var på vintern uppe i Boden, dvs det blev mörkt tiiidigt. Det hade börjat skymma, men jag bestämde mig för att ta en till, en rejäl bit. Jag fällde, apterade och höll på med kvistningen. F*n vad mörkt det börja bli, måste raska på nu, jag kvistade med vild frenesi, ides inte hålla på och vrida stammen utan körde ändå. Såg en grov gren under stammen, men den var lite svår att komma åt så jag vart tvungen att flytta mig lite till, då rörde sig grenen, aha det var min stövel ... :surprised: ingen gren. Nåja, det var säkerhetsskor, så jag hade nog klarat mig...

  Sen är det ju oräkneliga småskador på framförallt händer från alla slags handverktyg, typ skala av skinnet på knogarna när en bult släpper. För att inte glömma hur många gånger har inte fogsvansen hoppat till precis när man börjar såga och landar på tummen.
   
 10. sandhall
  Medlem · 1 615 inlägg

  sandhall

  Medlem
  Har fått motorsågen i benet efter ett kast (praktik under gymnasietiden). Hade säkerhetsbyxor dock så kedjan stoppade innan den kunde göra någon skada. Ryser när jag ibland ser bilder här i forumet på folk som springer omkring endast iförda kortbyxor med motorsågen i högsta hugg. :(

  Angående kast med kraftfulla borrmaskiner så har ju många proffsmaskiner säkerhetskoppling just för att undvika detta. Kan vara värt de extra pengarna kan jag tycka. Ponera att ni får ett rejält kast när ni står 4 meter upp på en stege. Orkar ni stå kvar då?
   
 11. Cinolin
  Medlem · Östergötland · 293 inlägg

  Cinolin

  Medlem
  Har varit ganska förskonad från större olyckor. När jag var ung och oförståndig och jobbade på verkstad hände lite saker förståss, skulle putsa ett svarvämne med smärgelduk genom att linda smärgelduken runt ämnet och låta svarven snurra. Givetvis häktade duken fast och drog in handen mot svarven, tack och lov så brast smärgelduken före fingrarna, men det gjorde rejält ont ett tag efter det. Ett annat fall när jag skulle borra ämnen i pelarborr på ackord, bråttombråttom, missade ämnet och tryckte ner borren i handen istället, genom handske och skinnvecket mellan tumme o pekfinger, det blev besök hos farbror doktorn. En riktig klantgrej var när jag klättrade upp på en stege för att kapa bort en trädgren med motorsåg... naturligtvis vek grenen ner och slog till på stegen som flyttade sig i sidled och där hängde jag med ena armen runt en gren och med gående motorsåg i den andra. Annars har jag klarat mig bra trots mycket arbete med farliga maskiner, jag försöker alltid tänka efter före vilka risker som kan finnas i det man ska göra.
  Värst är när små barn är i närheten av maskiner och vassa verktyg, i höstas skulle jag putsa tegelstenarna i nymurade öppna spisen med en stor ståltrådrondell på borrmaskinen, en gammal borrmaskin med av/på knapp istället för steglöst varvtal. Lägger ifrån mig maskinen för att gno lite med vanlig stålborste, in i rummet kommer yngste sonen, två år, utan att jag märker honom, han blir nyfiken på borrmaskinen och trycker till på knappen... Fy fan vad det kunde gått illa, ståltrådrondellen rusar igång och klättrar upp på pojkens ben, men ramlar ner på golvet igen och stannar, det blev som tur var bara en massa ytliga småsår på benet och på armen, samt chocktillstånd för son och far. Där ser man vad lätt och snabbt ett tillbud kan ske även om man tycker att man tänkt på allt innan.
   
  • Laddar…
 12. M
  Medlem · 1 613 inlägg
  Ursäkta att jag gör ett inlägg som inte innehåller någon bikt, men när jag läser om olyckorna med sänksågar och bordssågar kommer jag alltid att tänka på http://www.sawstop.com/ det finns några skräckhistorier att läsa där med förutom filmerna.
   
 13. G
  Medlem · Stockholm · 1 292 inlägg

  geschwint

  Medlem
  Har klarat mig rätt bra från fysiska skador... det jag kommer ihåg är en slipning med vinkelslip där jag slipar en liten metallbit som jag håller med handske, bara putsar, men kommer åt slipskivan med handen utan att jag märker det. Det i sig var inget problem då handsken tog nötningen bra. Fast... nöter man för länge så blir det hål och då nöts helt plötsligt andra delar. Aj-aj.

  Visst beteende från verktyg har jag däremot erfarit, utan skada men som gett mig tankeställare vad gäller användning, personskydd och kvalitet på verktyg.

  En överfräs där jag som ny användare skulle frifäsa ett spår med en 8 mm pinnfräs i MDF. Tog 2 mm i ett skär, inga problem men tyckte att detta kommer att ta tid. Så nästa spår vräkte jag på med fullt djup direkt... Inte en chans att hålla fräsen på plats, den högg direkt. Tappade den inte men nästan, både jag och fräsen klarade sig med blotta förskräckelsen.

  En borrning med stort borr och kraftig borrmaskin utan stativ i furu. Borret kom åt en kvist, nöp direkt och maskinen tog en egen vals. Alla inblandade klarade sig: borr, maskin, sladd och operatören.

  Näe, jag är numera väldans nojig då jag sett otrevliga skador hända samt är väldans rädd om mitt eget skinn/hörsel/syn/leder osv. ALLTID arbetskläder i kraftig bomull av bra kvalitet samt (där det krävs) bra hörselskydd, riktigt bra halvmask, riktiga klassade polykarbonat skyddglasögon (nästan okrossbara glas). ALDRIG konstmaterial i arbetskläder!

  Ingen skada är värd den vinst man gör genom att ta ett enkelt andningsskydd eller ett par dassiga ögonskydd om dom inte skyddar då det gäller. Samma gäller verktyg; stora vibrationer, skydd som inte håller eller skydd som saknas osv.

  Det är också så viktigt att maskiner får stanna helt innan man gör något. Allt tar några sekunder längre tid men det betalar sig då man är i ett stycke längre.
   
 14. Cheesus
  Medlem · Dalarna · 1 148 inlägg

  Cheesus

  Medlem
  Det värst jag gjort är i tonåren när farsan hade en gammal bonnsåg för att få mat på bordet och givetvis skulle sonen på 13 år vara med o såga grovtimmer på den där vingliga Säterbänken med en 1200 mm klinga. Helt vansinnigt egentligen.

  Som alla killar i den åldern så tänkte jag på någon söt flicka istället för att vara uppmärksam på sågklingan....brände till ordentligt i fingerspetsarna och när jag kollade ner såg jag att det droppade blod ifrån handsken som träffat klingan som sågade av spetsarna på handsken. Ryser när jag tänker på hur nära det var att kapa fingrarna av mig då.

  En annan gång skulle vi hyvla golvplank och hade stål i kuttrarna som var ca 18 cm breda. Tydligen blev ett av stålen inte åtdraget som det skulle utan släppte i full fart, sprängde skyddet ovan kuttern och for rakt igenom taket och har aldrig hittats...Hade den flugit i riktning mot mig hade jag varit ett huvud kortare skulle jag tro.

  Sågverksmaskiner är farliga och definitivt ska inte nyblivna tonåringar vara i närheten. Detta var omkring mitten på 80-talet och utrustningen var säkert redan då 40-50 år gammal.
   
 15. mattiasp
  Hårklyvare · Stockholmare i exil i Västerås · 6 574 inlägg

  mattiasp

  Hårklyvare
  Jag spikade ankarspik med spikpistol i helgen. Vid ett tillfälle missade jag hålet en aning och en krokig ankarspik kom tillbaka och träffade mig strax ovanför hårfästet. Eftersom spiken var krokig och jag har tjockt hår, blev det ingen skada. Tänk på att alltid bära riktiga skyddsglasögon när ni spikar med pistol!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.