Politiker byggde bryggor, soldäck och bastu utan lov

1k läst  12 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
 2. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Hoppsan. Trist att folk är otrevliga mot henne, hon har ju bara "gjort som man alltid har gjort". Det är ju inte som att de förstört någon skog för markägaren (Bergvik Skog) eller förhindrat allmänhetens tillträde till stranden, då stugorna redan är strandtomter. Borde räcka med en ursäkt och ett dyrt bygglov/strandskyddsdispens i efterhand enligt min mening.
   
 3. K
  Medlem Nivå 5
  Ja, speciellt när nästan varenda granne gjort något liknande vid denna sjö mitt ute i ingenstans.
   
 4. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Exakt. Mina föräldrar har själva en stuga vid en sjö i närheten, där är det ju likadant, de som kan har byggt bryggor och små vindskydd, grillkåtor och liknande, det är väl nästan bara mina föräldrar som inte gjort något, och det beror på att de har mosse mellan tomten och sjön....
  Det är ju en typ av samlad bebyggelse, och däremellan är ju stränderna helt orörda.
   
 5. Himmelsfararen
  Lösvirkesbyggare Nivå 2
  Då blir principen att alla svartbygger och sedan betalar man vitet så har man vita byggnader, hur tänkte du nu?
   
 6. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 15
  Det var väl en grov övertolkning. Om man byggt på ett sätt man skulle fått dispens och bygglov för om man gjort på rätt sätt så är det väl inget konstigt att man kan få tillstånden i efterhand.

  Hat och hot känns som en billig ursäkt för politiker som bryter mot de regler de själva sitter och förvaltar/upprätthåller. Ingen sympati här.
   
  • Laddar…
 7. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Just nu tänker jag att du inte har varit i norra Värmland och sett hur öde och glesbefolkat det är och hur många sjöar och vattendrag det finns.
   
  • Laddar…
 8. Larsan53
  Medlem Nivå 1
  Det är inget försvar för ett olagligt agerande om olagligheten genomförs i Värmlands glesbygd eller i tättbefolkade områden. Vi går samtidigt in på en farlig väg om medborgare självständigt ska bedöma om de ska överträda eller inte överträda svensk lagstiftning och svenska bestämmelser.
  Det borde isf vara bättre att försöka få till stånd förändringar i lagstiftningen runt bygglov och därmed mjuka upp handläggningen i Värmlands och annan glesbygd...
   
 9. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Det är lite konstigt att kommunen vill kontrollera att hon inte byggde på grannfastigheten. Om grannen inte bryr sig om det, borde kommunen inte heller göra det. Om grannen däremot reagerar på det, är det bra att kommunen hjälper till med utredningen.
   
 10. K
  Medlem Nivå 5
  Vad jag har hört är det någon granne som tröttnat på att alla bygger ut så mycket. Sen om det är grannfejd, paragrafryttare eller avundsjuka låter jag vara osagt.
  Alternativt denna kampanj som visat resultat:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/lansstyrelsen-satsar-pa-strandskyddet

  Känns ju som att ändring av lagstiftning är rätt väg att gå.
  Att det ska krävas så mycket tillstånd och finns förbud i glesbygd tycker jag är fel. Dock kanske det borde vara anmälningsplikt på att man byggt något så det finns något form av register på byggnation.
  Dock är det konstigt att de kör den där kampanjen när bygg och miljöchefen i ena klippet säger att det är fel att lägga "död mans hand" över hela glesbygden.
   
  • Laddar…
 11. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 15
  Drakoniska regler har en förmåga att slå urskiljningslöst. Det är rent av bra om det drabbar lite politiker nu och då, kanske kan de då tids nog ta sitt förnuft till fånga att ändra reglerna/kampanja för att de ändras.

  Till dess ser jag det som ett sundhetstecken att vanligt fôlk rundar reglerna, även om de aldrig lever säkert med dagens absurda system helt utan preskriptionsgräns.
   
  • Laddar…
 12. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  • Laddar…
 13. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Man kan ju även notera att markägaren inte har någon som helst användning för marken, då de är ett skogsbolag. De får inte avverka så nära vattnet.

  (OT: tror brorsan var klasskamrat med hennes lillebror?)
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: