Byggahus.se

Plåttak läcker tros byte av farmarskruv

 1. V
  Medlem Nivå 1
  Hejhej,

  Vi har 2 rätt stora vagnslidren, 20m * 8 m, 4 m höga. Dessa täcks av ett trapetskorrugerat plåttak, typ TP20. Takets lutning är ca 9 grad. Plåten ligger på 45*95 träläkt och är fäst med farmarskruv i plåtets dalar i läkten. Inget undertak, ingen papp mm.

  Vi bytte farmarskruv nyligen för det läckte, men det läcker fortfarande. Varför + vad kan vi göra?

  Här kommer detaljerna:

  För 1,5 år sedan såg vi vid ett kraftigt regn att det blev blött i marken under varje läkt längs med hela takets bredd. Vi misstänkte att farmarskruven inte höll täta. På några ställen visade sig att läkten var fuktig eller murken, och när vi byte farmarskruven så var kanske hälften av skruvarna tydligt rostiga.

  Vi bytte farmarskruven så här: Originalen var 4,8*38mm. Vi bytte mot samma dimension där skruven fäste. Där skriven inte fäste (murket trä) tog vi istället 4,8*63 mm. Där inte den fäste heller (kanske ett dussin av många hundra skruvar) kletade vi igen borrhålet med tjära.

  Vi var också noga med att inte dra åt för hårt – som en tidigare tråd diskuterar så ska man dra åt lagom hård för att inte skada tätningen. Fast inte helt lätt att lista ut vad ”lagom” är. Vi gjorde så att tätningen svällde synligt när vi drog åt skruven fast inte så mycket som när man drar åt hårthårt.

  När nu snön smälte såg vi tyvärr att det blev blött under läkten igen. Inte överallt, men på många ställen.

  Ska korrugerat plåt + farmarskruv vara täta, även om det ligger mycket snö på som smälter och taket har svag lutning? Behöver man rengöra taket noga där man byter skruv? Nån som har nån idé vad som kan ha gått fel med de nya skruvarna?

  Det som är bra är att vi bara hann med ett tak förra sommaren, så nästa tak kan vi göra rätt från början om vi vet hur...


  Tack!!
   
 2. Jarlingar
  Allvetare · Nivå 13
  Är det inte kondens från insidan då..?
   
 3. R
  Medlem · Nivå 11
  :ok: Japp kondens om det är vid varje läkt.
   
  • Laddar…
 4. V
  Medlem Nivå 1
  Tack, med snö på taket och vårvarmt i luften skulle kondens på plåtens undersida funka som förklaring. Vagnslidren är helt öppna längs med ena långsidan. Ska kolla vid närmaste ösregn – lite kondens på senvintern kan vi leva med om det är tät uppifrån. Vore skönt!
   
 5. J
  Medlem · Nivå 10
  9 grader är egentligen för lite för trp där av kan man få problem.