Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Platta nära granne utan L-element

 1. S
  Medlem · 15 inlägg

  sanneronner

  Medlem
  Vi bygger nytt och ville då även att det skulle gjutas en platta till ett förråd som vi senare ska bygga.
  Vi anser nu att byggföretaget som bygger vårt hus borde informerat oss om att det skulle sättas L-element mot vår granne. (som vi såklart skulle bekosta)
  Nu ser vi att det kommer behövas göra en slags mur efteråt och nu blir det mycket svårare att få till en bra och hållbar lösning. L-element blir omöjligt. Detta borde gjorts innan allt det andra arbetet. Vi har bara 50 cm till grannens tomtgräns.
  Nu undrar vi om vi kan hävda att de borde upplyst oss om detta. Vi som lekmän har inte förstått nödvändigheten av detta och tyvärr är vår kontrollansvarig inte speciellt aktiv i vår sak. Vi måste komma fram till en lösning som nu blir både kostsam och svår. Vi anser inte att plattan är en hållbar konstruktion över tid.
  Vad kan vi göra? Kan vi påstå att de borde upplyst oss om detta?
   
 2. Lulaua
  Medlem · 447 inlägg

  Lulaua

  Medlem
  Ser inga problem på bilden, men det kanske är ett stup till vänster utanför bild?
   
 3. S
  Medlem · 15 inlägg

  sanneronner

  Medlem
  Hej, problemet vi som ser det är att singeln kommer kasa undan över till grannen och då även göra så att plattan blir instabil. Men kanske kan man vara säker på att singeln kommer ligga kvar? Vi är rädda för att det över tid kommer "undermineras" så att plattan får sättningar. Är det inte din uppfattning så kanske det är vi som är okunniga.
   
 4. Viktor.J
  Renoverare · Saltsjö-boo (Blekinge exil) · 1 362 inlägg

  Viktor.J

  Renoverare
  Finns ju andra stödmurar att sätta upp. Men rimligen så borde båda parter titta på hur hela tillämpningen ser ut. bygger man i en sluttning eller nära en sluttning är det ju rimligt att fundera på hur marken mår runt om.

  Ni verkar vilja lägga mycket ansvar på entreprenaden, men vad säger uppdraget och beställningen?
   
 5. FredrikR
  Semesterfirare · Dalarna · 12 610 inlägg

  FredrikRPremiumikon: Skruvdragare

  Semesterfirare
  Hur ser det ut till vänster om plattan?
  Var ni borta under hela byggprocessen och kom hem först när plattan var gjuten? Antar ni har grannens medgivande att bygga så nära tomtgräns, vad är för mått på plattan, bygganmälan/bygglov?

  Utan att ha hela vänstersidan synlig tror jag det kommer funka.
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem · 15 inlägg

  sanneronner

  Medlem
  Det torde vara de som är kunniga och har många års erfarenhet så ja. Det gör vi. Jag vill ha information av de som kan det här och därför skriver jag här nu :)
   
 7. S
  Medlem · 15 inlägg

  sanneronner

  Medlem
  Vi har förstått det först nu när vi pratat med andra i branschen. Ja vi har grannens medgivande och bygglov såklart. Måttet är 3x4,66 m.
  Det vi vill är att få till en hållbar lösning så att vår singel och makadam inte kommer över på grannens sida och att plattan håller över tid.
   
 8. FredrikR
  Semesterfirare · Dalarna · 12 610 inlägg

  FredrikRPremiumikon: Skruvdragare

  Semesterfirare
  Har du möjlighet att fota så mer av det som är till vänster syns? (y)
   
 9. S
  Medlem · 15 inlägg

  sanneronner

  Medlem
  Ja absolut. :)
   
 10. H
  Medlem · Stockholm · 113 inlägg

  hans.p

  Medlem
  Jag har en liknande lösning och det har fungerat bra i 20 år nu så det är nog inget att oroa sig för. Plattan vilar ju inte bara på kanten och krossmaterial binder ihop bra och rör sig inte så mycket.

  Du kan kanske slå ner en rabattkant i plåt i tomtgränsen om du är orolig för att krossmaterialet ska rasa över till grannen.
   
 11. T
  Allvetare · 1 070 inlägg
  Tycker detta låter som ett ypperligt förslag, om det inte blir väldigt brant utanför bild låter det enkelt nog att slå ner en plåt i jorden och sedan skyffla över materialet på er sida. Se till att den är model grövre bara då den kommer ha mest tryck från en sida samt sticka upp lite mer än normalt. De tunna plåtarna kommer nog vika sig med tiden.
   
  • Laddar…
 12. T
  Medlem · 1 581 inlägg
  Hade själv kompletterat med lite bumlingar/större stenar nedan för plattan som inte flyttar på sig så lätt och samtidigt hindra småstenarna att glida undan.
   
  • Laddar…
 13. M
  Medlem · västmanland · 340 inlägg

  Malten

  Medlem
  Ser ju inte ut att luta allt för mycket. Kör ut några skottkärror med lite grövre grus å lägg ut, sen packar ni de med en liten padda. Så kan ni sova lugnt.
   
 14. Viktor.J
  Renoverare · Saltsjö-boo (Blekinge exil) · 1 362 inlägg

  Viktor.J

  Renoverare
  Har ni tagit fram ett bygglov så har ni rimligen reflekterat över konstruktionen, i konstruktionen ingår även marken. Har man inte kunskap så får man skaffa sig det. Om man söker bygglov och anlitar en byggare som bygger på anvisad plats och sedan efter det är byggt gnäller på konstruktionen som man själv tagit fram till stora delar. Då gör man det väldigt lätt för sig.
   
 15. S
  Medlem · 15 inlägg

  sanneronner

  Medlem
  Ganska otrevlig ton tycker jag du har. Du är säkert byggare. Tack och adjö.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.