Byggahus.se

Platsbyggt kök ?

 1. P
  Medlem · 652 inlägg

  Pius

  Medlem
  Hittar ej någon tråd om platsbyggt kök, alltså specialbyggt av en snickare på plats.
  Någon som har erfarenhet ?
  Jag är motståndare till MDF och det tycks vara omöjligt att få ett monteringskök helt i trä.
   
 2. M
  Medlem · 602 inlägg

  Misse_o_Mojje

  Medlem

  Re: Platsbyggt kök ?

  http://www.nissebysnickeri.se/
  Vi fick en bra offert på ett kök från dem, tyvärr var det för sent...vi hann slå till på ett annat.
  /Ulle
   
 3. Milkshaken
  Bannad · Kalmar · 1 768 inlägg

  Milkshaken

  Bannad

  Re: Platsbyggt kök ?

  Pius.... En sån sak kostar isf rätt mycket.
  Men det måste finnas nåt snickeri i trakten där du bor, tror att det i första han är dit du ska vända dig.

  Är det alltså även stomme du vill ha i rent äkta trä alltså,,,??
  Annars finns det ju några som säljer luckor i massivt...... men det vet du säkert redan..
   
 4. P
  Medlem · 652 inlägg

  Pius

  Medlem

  Re: Platsbyggt kök ?

  Jo jag är inte helt bakom flötet. Enligt uppgift behöver inte platsbyggt kök bli dyrare än ett ordinärt monteringskök. Min erfarenhet är att de flesta som påstår detta aldrig kollat upp saken. Det är ju dessutom stora prisvariationer på monteringskök ...

  Jag har hört att det kan bli sprickor med ett massiva köksskåp, skulle gärna vilja veta
  om det stämmer och i sådana fall hur mycket. Kan inte förstå varför vi skulle sätta MDF om det fungerar med trä. Vi skall ha målade luckor, medelstort kök.
   
 5. thomas33
  Renoverare · Halland · 4 652 inlägg

  thomas33

  Renoverare

  Re: Platsbyggt kök ?

  Här är en som gör "platsbyggt":
  http://www.ronnerholms.se/index.htm
  citat

  1. Trots att inredningen byggs i delar syns inte skarven mellan delarna
  när köket är monterat på plats. (ingen efterbearbetning behövs)

  2. Runt luckan/lådorna i varje sektion finns brädklädning. Luckor och lådor ligger alltså i liv med omgivande front. Precis så byggde man kök i spontad panel för över 100 år sedan.

  3. Inredningen går alltid ända upp till tak. I grundsorti-mentet finns alla väggskåp och högskåp i åtta olika utföranden i 10 cm intervall för takhöjder mellan 197cm och 277 cm.
   
 6. S
  Medlem · Värmland · 776 inlägg

  Sara_B

  Medlem

  Re: Platsbyggt kök ?

  Helt rätt, det där tycker jag är rent trams - i alla fall om man jämför med de billigare monteringsköken! Det är konstigt att den där uppgiften dyker upp så ofta... Fast därmed inte sagt att det inte är värt det, man får ju förstås så mycket mer för pengarna att det antagligen blir mer ekonomiskt ändå. Hade vi haft råd hade vi absolut köpt något sådant!

  Däremot om man redan har ett gammalt kök av bra kvalitet tror jag det ofta blir billigare att få en snickare att göra justeringar och tillägg till detta kök, än att riva ut och sätta in nytt. Och definitivt av bättre kvalitet o snyggare.

   
 7. ginnfilt
  Medlem · Örebro · 1 146 inlägg

  ginnfilt

  Medlem

  Re: Platsbyggt kök ?

  Då kan du nog välja och vraka för jag har inte sett en enda stomme av MDF, det är ju spånskiva som gäller! Är du motståndare till det med? :)


   
 8. Illunion
  Medlem · 209 inlägg

  Illunion

  Medlem

  Re: Platsbyggt kök ?

  Bygg det själv!
  En Kexmaskin, en TS55'a, en sticksåg, en vinkelhake, en stållinjal, en penna och ett lass limknektar är allt du behöver.
  Material? Ett par pallar 18mm limträskivor borde väl duga..
   
 9. P
  Medlem · 652 inlägg

  Pius

  Medlem

  Re: Platsbyggt kök ?

  Tycker mej ana vissa ironiska vinkar här ;)

  Nå, jag tycker som jag gör i alla fall. Det är väl konstigt om det inte skall gå att bygga en köksinredning i trä. Det har ju gått förr. ::)

  Vet ej om jag är emot spånskiva, måste fundera på det :D
  ....(funderar)....

  Jo - jag är emot spånskivor också !

   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem · 5 inlägg

  peniklun

  Medlem

  Re: Platsbyggt kök ?

  Inget fel i massiva grejor, vad jag däremot fann när jag för några år sedan höll på med billjud var att MDF är ett underbart material att snickra i. Jättetjock masonit skulle jag vilja kalla det. Stryktåligt är bara förnamnet. När man byggde högtalare och baslådor fick man en låda med egenskaper som aldrig träet kunde mäta sig med,dött! Homogent. råkade man stöta till det mot något så fick man ett hack inte mer, inte som med exempelvis spånskiva, ett helt hörn borta. Jag letar själv efter kökskomponenter till min stuga, gärna till rätt pris, i min värld smäller MDF rätt högt. Har en kompis som byggde sin drömstuga med så mycket klinker som helst, ett fint gammaldags trägolv i vardagsrummet,massiva träluckor i köket, likaså bänkskivorna, vitvaror i rostfritt, halogenspottare i hela kåken. Värmen från 250 meter slang nergrävd i backen, värmepump,golvvärme i bottenvåningen,kamin, ja allt som man suktar efter i dom här mysiga tidningarna man kan köpa om inredning och fritidshus.

  För en månad sedan sålde han sin fina stuga och alla vi på jobbet frågade oss "hur kan han? han som har så fin stuga, den har ju allt" Vi kom att prata om det och vad säger mannen? Jag skulle gjort som vi tänkte först, inte laddat med det där tjusigaste utan sett till det praktiska istället. Allt det där som skulle vara så fint, kostade dels rätt mycket extra,var opraktiskt och mer jobb med att hålla fint, trägolvet förstår jag numera varför det utfasades mot modernare alternativ för 50 år sedan. Inte var det särkilt fint heller efter att din tvååring spillde ditt kaffe på det. Trägolvet var bara inoljat. Det rostfria var alltid nersölat med fingeravtryck så kylen började se ut som urinsköljen på lasarettet efter ett tag. Bänkskivorna undvek vi att använda så köksbordet användes hellre då det var lättare att hålla rent. Halogenlamporna såg bra ut i visningsbilderna som mäklaren tog men man hade sällan tillräckligt bra arbetsbelysning i köket, men snyggt var det onekligen. Jordvärmen skjöt inte riktigt på så mycket som vi hoppats på, så vi fick elda i kaminen varje dag på vintern. Eftersom inte värmen orkade upp på övervåningen så fick vi köpa el element dit så det var bara till att köpa energin för den uppvärmningen. Den förnämliga havsutsikten bidrog dels till ett saftigt taxeringsvärde och ordentlig avkylning av huset. Sommaren var underbar vid stugan, vintern höll vi på att frysa ihjäl.
  Blev en lång historia bara om en MDF lucka, vad jag menar är att, praktiska, kanske inte mest exotiska material eller tingestar, ofta kan vinna i längden, sedan är det upp till var och en att välja. Jag tror nästan man måste gå igenom den där fasen själv innnan man köper det här tänket. Min gode arbetskamrat testade mellan 2002 och fram till nu, han fann en del baksidor på det där tjusiga som han sett i katalogerna, han bor numera i en bostadsrätt från 1988, köksluckor i MDF takbelysning i form av kökslampa och lysrör. Inget klinker eller halogenspottar, har varmt och skönt i sin lägenhet uppvärmd från fjärrvärme,och är såå nöjd...
   
 11. P
  Medlem · 652 inlägg

  Pius

  Medlem

  Re: Platsbyggt kök ?


  Oljat trägolv: Skall vi inte ha.
  Rostfritt överallt: Skall vi inte ha.
  Bänkskivor i ek eller annat trä: Skall vi inte ha.
  Jordvärme: Skall vi troligen ha.
  Elelement: Skall vi inte ha.
  Havsutsikt/hög taxeringsvärde: Strandtomt jo, högt taxeringsvärde nej (bor i Finland).
  Halogenlampor: Skall vi kanske ha. Vet ej exakt vad det innebär, har ej kommit itll lampbiten ännu. Om det betyder spottar så skall vi ha begränsat av dem.

  MDF innehåller ämnen som inte är hälsosamma, därför skall vi ha så lite som möjligt av den varan. Trä är i a f beprövat sedan ett antal år tillbaka, och lite sprickor får man tåla är min åsikt.
   
 12. O
  Medlem · 34 inlägg

  Olle_Lson

  Medlem

  Re: Platsbyggt kök ?

  Hej pius. Var i finland bor du, kanske lösningen är närmare än du tror
   
 13. S
  Medlem · 129 inlägg

  Skeppars5

  Medlem
  gammal tråd, men jag försöker ändå. Kan någon ge tips om böcker med ritningar på hur man bygger att platsbyggt kök själv? Jag har funderat på att delvis använda Ikea's stommar för att de är vinkelräta och deras lådsystem är väldigt bra. Därutöver skulle jag fylla i med egenbyggda stommar för att få rätt mått på de resterande skåpen. Luckor och lådfronter skulle jag göra själv.
   
 14. P
  Medlem · 52 inlägg

  Per_A

  Medlem
 15. Sophie
  Medlem · Kronoberg · 1 465 inlägg

  Sophie

  Medlem
  Kolla i tråden "Bilder på era kök" under byggnadsvård. Där har jag lagt in bilder på vårt kök som är gjort å som du tänker Skeppars5. Vi har använt stommar och inredning från Ikea och gjort övrigt själv. Det blev bra och vi är nöjda med det mesta. Anledningen till att vi valde stommarna från Ikea var just att de är färdiga och har smart inredningssystem i både lådor och skåp. Och de som kommer hem till oss ser ju ändå bara ytan. Däremot skulle vi ändra lite saker om vi gjort det idag.

  Kanske skulle vi välja färdiga stommar igen men drömmen är ändå ett kök i massivt trä som vi bygger själva.

  Sen har vi valt "vanliga" sprint gångjärn eftersom vi ville att de skulle synas på utsidan. Dessa är inte bra så nästa gång blir det såna gångjärn som används i "normala"kök idag.

  Vi har satt belysning i form av två vanliga köksarmaturer med lysrör under väggskåpen för vi trodde vi behövde mer arbetsbelysning än lamporna vid fönstret och fläkten ger. Det gjorde det inte, de har inte varit tända mer än en handfull gånger på 2 år.

  Vi satte kullås för att hålla dörrarna stängda, ett har gått sönder och detta är en andra anledning till att vi skulle välja vanliga gångjärn nästa gång.

  Kylen och frysen har hamnat mitt emot vedspisen (syns ju inte på bilden) och det är inte så smart då mycket värme strålar rakt på dessa så fort vi eldar.

  Färgen är för kall. Vi skulle vilja ha en varmare vit/vaniljgul.

  Sen finns det oxå massor av saker som är bra.

  Många avrådde oss från träbänkskivor men våra i ek som oljas med jämna mellanrum är jättebra (billigaste sorten från bauhaus) inte några fläckar och ser fortfanande som nya ut. Lätta att slipa om man skulle få märken och sen bara olja igen.

  Att skåpen går upp i taket är underbart. Extra utrymme och ingen onödig dammhylla.

  Vi fick precis det utseende vi ville på vårt kök eftersom vi gjorde det själv och vi trivs jättebra. De flesta av problemen är ju små och går att fixa om man bara tar sig tid...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.