Byggahus.se

Platsbygga bokhylla längs hel vägg till TV och ljud

 1. O
  Medlem · Kalmar · 92 inlägg

  OskarJ

  Medlem
  Vårat vardagsrum ska så småningom få sig en sig en uppfräschning och en del av det projektet är att platsbygga en bokhylla från golv till tak utmed hela väggen som idag innehåller TV och tillhörande ljudprylar.

  Tanken är en bänk, djup cirka 60cm med skåp under lagom hög (55-65cm) för att få TVn på lagom höjd, nånstans runt . En del av den bänken ska vara anpassad för förstärkare och tv-dator samt övriga elektronikprylar.

  En ide var att fuska ihop underdelen av skåpsstommar från Ikea men då underskåpen är ganska höga (80cm+sockel) så blir det för högt. Att kapa ner dem går såklar men skulle vilja ner på 50cm+sockel för att det ska se bra ut. Men finns det något annat man kan använda sig av som kan göra bygget enklare? Totalt blir bänken drygt 4 meter lång från vägg till vägg.

  Hyllan ovanför bänken är första tanken att bygga av limträskivor av furu som sen målas. Djup tänker jag 30cm och det finns en stark önskan om glasdörrar samt belysning på hyllorna längst upp mot taket. Väggen bakom ska förstärkas så den går att fästa saker i och är stabil. Nuvarande vägg är tretex-skivor...

  Då bygget än så länge är i planeringsstadiet så finns det bara en dålig skiss på papper. Tänkte försöka mig på en ritning med lite mått och idéer inom kort för att försöka få grepp om omfattningen på projektet (och ge upp).

  Ni som byggt liknande byggen, materialval, smarta lösningar, verktyg som man inte vet om att man behöver?

  Ett önskemål är att kunna bygga hyllan ganska stum och stadig och samtidigt få till bra plats för högtalare (30-35cm höga) utan att få några jättekonstiga akustiska fenomen. Inbillar mig att om man tänker till lite när man ritar upp hyllan och planerar den så kan man få ett bättre slutresultat. Har nån gett sig på något sånt innan eller är det generella svaret "högtalare ska stå fritt på golvet"?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.