Byggahus.se

Platonmatta i källare

 1. S
  Medlem Nivå 3
  Behöver råd o tips. Har ett projekt i källaren. Gillestugan ska fixas till. Huset är från 68, ingen konstaterad fuktproblematik, plast/linoliummatta som ligger direkt på betongen. Ska tas bort. Tanken är att lägga ett trägolv/laminatgolv. Dock ingen golvvärme. För att eliminera fuktproblem har jag tänkt att lägga platonmatta under o ventilerade socklar. Lite dyrt dock tycker jag med alla tillbehör. Funderar på alternativ o då Pergo combifoam el annan ångspärr/fuktspärr. Vad tror ni är det bara platon som gäller el finns andra alternativ som är ok? Vill inte behöva göra om jobbet om några år.
   
 2. G
  Medlem · Nivå 14
  kanske lägga laminat på den befintliga plastmattan ? Är det inget problem nu så blir det inte något problem senare heller...
  gaia
   
 3. S
  Medlem Nivå 3
  Gaia: nja blir det problem är det inte så kul riva upp allt. Dessutom funderar jag på om den gamla mattan släpper genom viss fukt. Att då täppa till med ett golv ovanpå känns inte så bra...
   
 4. F
  Medlem Nivå 2
  Min källare ser lika dan ut med Limas plastmatta direkt på oisolerad platta. Något nyare dock, gjord -81. Har också lurat på att lägga laminat direkt på plastmattan, för inte är den difusionsöppen?
   
 5. PASwe
  Medlem Nivå 5
  Du kan också fundera på att skippa uppviken på platonsystemet och sätta lister med små distanser istället. Minskar kostnaden och om du inte har större fuktproblem eller tänker ventilera mekaniskt så behövs dom sannolikt inte.
   
 6. anders07
  Medlem · Nivå 15
  Plastmattan du har idag fungerar ju som "ångspärr" och släpper inte genom någon fukt. Att ta bort den kommer ju att leda till att fukten istället kommer upp.
  Platon kommer då att ersätta plastmattan som ångspärr med skillnaden att Platon då kan "ventilera ut" fukten vid sockel/lister.

  Jag skulle själv aldrig komma på tanken att lägga ett organiskt material på golvet om jag oisolerad platta på mark... Mitt råd blir bort med plastmattan och slipa bort gammalt lim och sen klinker på...
   
 7. S
  Medlem Nivå 3
  Blir platon o hela köret. Nu undrar jag hur jag ska få bort limmet under mattan? Mattan är ganska enkel o ta bort men efter att ha skrapat rent är det ändå ett tunt lager (kanske en halv millimeter) av lim kvar. Känns som betongen sugit åt sig av limmet ganska rejält. Måste det bort helt? Funkar en golvslip? Jag tänker inte gjuta om golvet...
   
 8. ACME
  Medlem Nivå 12
  Utan tillkopplad fläkt blir ventilationen under golvet i det närmaste obefintlig. Däremot öppnar man upp för eventuella dåliga lukter som sitter i plattan och får då upp dom i boendemiljön.

  Men, ja, limmet måste bort och går att slipa/fräsa bort relativt enkelt med rätt maskin. Kolla med din lokala maskinuthyrare.
   
 9. roland53
  Medlem Nivå 13
  Kan tycka detta var ett mindre bra råd.
  Man bör nog sätta både uppvik och ventilerade golvlister.
  Det är lite sent att upptäcka i ett senare skede att snålheten gick före visheten :cool:

  När man går på trägolvet så sviktar det något och det uppstår en "pumpeffekt" så att luft ventileras ut och in i platonmattan. Därför är ventilerad uppvikt kant och ventilerad golvsockel en fördel. ;)
   
 10. S
  Medlem Nivå 3
  Undrar om det funkar att testa utan fläkt och om behov finns sätta in en fläkt i efterhand dvs när golvet redan är lagt? Jag menar behövs det inte någon fläkt är det ju onödigt att lägga ut en massa pengar på det.
   
 11. ACME
  Medlem Nivå 12
  Nja. Ett korrekt ventilerat golv kräver en projektering där man tittar på rummets utformning och förutsättningar. Du får därefter en ritning som visar vilka sträckor av golv/vägg-vinkeln som ska tätas med fogband mot den primade betongen och vilka sträckor som ska lämnas öppna, för att styra luftflödet som önskas. Man måste ju även ha ett ventrör som ansluter med en stos till plattan för att sedan kopplas till en mekanisk fläkt.

  Utan mekanisk ventilation, och med ett problemfritt undergolv, hade jag istället chansat och hoppat över det ventilerade golvet. Istället hade jag lagt foam och åldersbeständig plast med ordentligt överlapp och tejpade skarvar, alt en färdig produkt för ändamålet som Kährs Tuplex.