Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Planteringsland bakom garage, marksten mot vägg?

 1. K
  Medlem · 282 inlägg

  kattparet

  Medlem
  Rensade bort ett övervuxet planteringsland som låg bakom garaget i höstas och nu i vår sådde vi frön. Nu ligger landet ända in mot sockeln, ovan är fasaden klädd med tegel. Takfot som sticker ut så att regnet inte når cirka 3-4 dm från väggen sett.

  Nu är den ytan oplanterad, dels då regn inte når dit och dels då det lär vara olämpligt att stå och vattna så nära väggen att det skulle spruta direkt på sockeln. Själva landet sträcker sig cirkus 105 cm ut från väggen så det blir rätt bökigt att t.ex. rensa ogräs och i övrigt sköta om landet med skyddsnät mot djur osv.

  Tänkte som förslag lägga stenplattor där mot väggen men är osäker på hur stora som vore lämpligt ur praktisk och estetisk synvinkel.

  35 x 35 cm verkar vara en "vanlig" storlek, sen finns det ju halvor, 17,5 x 35 cm. En tanke är ju att kunna nyttja dessa som gångväg då det är väldigt bökigt att rensa både ogräs och så eftersom det sträcker sig. Finns även 40 x 40 cm respektive 20 x 40 cm på bygghandeln i närheten. Tjockleken är mellan 4 och 5 cm beroende på var jag köper dem.

  På sidorna om landet finns två "miniland" med en nyponbuske som står och blommar.

  Ska fixa en skiss.
   
 2. K
  Medlem · 282 inlägg

  kattparet

  Medlem
  Fick bli en bild istället. Nu ligger ju sista raden lite närmare än 40 cm från väggen dock.
   
 3. P
  Medlem · 29 inlägg

  Perplexus

  Medlem
  Vi hade liknande situation när vi flyttade in i huset. Där var även ventiler för krypgrunden som var delvis täckta av jord. Jag grävde ur rabatten och lade betongsten som fanns sedan tidigare för att få lite lutning bort från huset och underlätta att gå bakom landet. Sedan satte vi pallkragar och fyllde med bark runt. Mycket nöjda. Lättare att odla när det kommer lite högre upp och mycket mindre fukt mot huset, även om det inte fanns tecken på problem innan.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20200720_194521.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20200720_194528.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20200805_101902.jpg
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.