Byggahus.se

Plantering framför ca 110 cm högt L-stöd?

1k läst  8 svar

 1. G
  Medlem Nivå 1
  I vår tomtgräns finns en nivåskillnad till grannen där vi tillåtit en L-stödsmur med höjd ca 110 cm och med en längd ca 25 m.
  Framför detta L-stöd finns vår gräsmatta som går efter L-stödet och är ca 5 m bred till huset. Nu ser L-stödsmuren lite tråkig ut och vi önskar få förslag på buskar och övrig plantering som i viss utsträckning kan dölja L-stöden och ge mer liv åt denna sidan av huset.
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 13
  Björnbär utan taggar har vi planterat mot vår grannes plank. Trevligt grönt och bär frukt
   
 3. R
  Medlem · Nivå 11
  Röda vinbär
   
 4. G
  Medlem Nivå 1
  Verkligen bra förslag! Jag borde skrivit i texten att det tidigare funnits impregnerade slipers som mu på samma ställe. Därför kan bären på den här typen av buskar vara ohälsosamma.
   
 5. G
  Medlem Nivå 1
  Ja, bra förslag. Nedan fick jag även något liknande men med björnbär. Tyvärr har det varit impregnerade slipers tidigare och då kanske bären inte blir så hälsosamma. Tack!
   
 6. Bästa svaret

  R
  Medlem · Nivå 11
  Salix brekkavier
  Prakttry
  Rosenprakttry
   
  Redigerat 10 mar 22:51
 7. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 13
  Är slipers borta?
  Gräv ut en halvmeter ner och häll i ny jord så borde det inte vara någon fara tycker jag
   
 8. Cajsa Lundin
  Trädgårdsdesigner · Nivå 8
  Det finns massor kul att göra med en slät betongvägg. ;-)

  Bara att belysa den med olika färger kan bli supercoolt.

  Eller måla den, typ grafitti, i ett mönster, kanske ormbunksblad eller slingor, eller bara några linjer på olika sätt?
  Det finns färdiga L-stöd med präglat mönster (googla på "grafisk betong") som åskådliggör lite åt det håll jag menar. (försöker infoga bild i detta inlägg)

  Är man konstnärlig och händig kanske man kan bygga någon konstverk/skulpturellt (och fästa med distans), och belysa, behöver inte vara så avancerat för att bli något fint.

  Men annars är din i idé att lumma till den med växter bra.
  Det går ju att göra en perennarabatt på några meter av dem, särskilt om ni passerar där dagligen, eller har en sittplats mittemot så den blir ett blickfång. (infogar bild en murvägg med perenner framför)

  Eller så fäster man armeringsmatta eller vajer, och låter klätterväxter få grönska väggen. Ev gör ni en liten upphöjd växtlåda/kärl framför nätet, för att få mer "ordnat intryck".

  En partiell del kan man förse med en lång bänk, kanske med en ljusslinga under. Kanske med lock för förvaring, eller kanske för ved under (fint att belysa ändarna).

  Man kan också bygga ut 90 grader från muren, nya väggar av häckpartier eller snickerier så det bildas "bås". Kanske en avskild sittplats i skuggan av huset, eller hängamatteplats med bambu runt, eller plats för tvättvindan, eller bråteshörnan, eller komposten...

  Hoppas det gav lite tankar att ta vidare och förverkliga!
   
  • Laddar…
 9. G
  Medlem Nivå 1

  Tack - har inte jobbat vidare med växter/buskar ännu på grund av andra aktiviteter , men är tacksam för ditt förslag!