Byggahus.se

Planlösningstips!

1k läst  16 svar

 1. Anna Sofia
  Medlem Nivå 2
  Provar och ser om det finns någon som har en bra idé ang vår planlösningstanke eller om vi helt enkelt ska tänka om... vi skulle vilja ta bort väggen som jag rödmarkerat på bilden för att få en öppnare/ljusare känsla mellan hall och kök. Problemet blir dock vart man då ska ställa skor och hänga jackor.. funderade på att ha hall hela vägen rakt fram till fönstret, ev med klinkers å golvvärme så kan man ha förvaringen bredvid trappen men blir det då konstigt att gå ”igenom” hallen på väg från kök till v-rum?
   
 2. P
  Medlem · Nivå 12
  Är entrén till huset genom uteplatsen?.
  Där pilen är, vad är det för utrymme?
   
 3. Anna Sofia
  Medlem Nivå 2
  Ja precis! Uteplatsen är plattläggning sen är det ett par trappsteg upp till ytterdörren. Den andra pilen, inomhus är trappen ned till källaren, den är öppen så det är bara ett lågt staket i mellan den å hallen.
   
 4. P
  Medlem · Nivå 12
  Ok. Jag hade nog valt att ha ytterkläder mm på väggen mot vardagsrummet.
   
  • Laddar…
 5. Anna Sofia
  Medlem Nivå 2
  Jo vi tänkte lite så men då blir hallen genomfart mellan kök å vardagsrum.. kanske inte så bra om man klampat in med snöiga skor å blött ner där. Men isf får vi ju lägga in klinkers med golvvärme å då kanske det funkar..
   
 6. P
  Medlem · Nivå 12
  Ja det funkar men är det möjligt att flytta ingången till kanske matplatsen? Kanske går att lösa med någon vägg på nåt vis men svårt när man inte ser eller får känsla i verkligheten.
  Viktigaste är att det blir bäst för er
   
 7. B
  Medlem · Nivå 18
  Fast det blir ju samma sak om man hänger kläderna på väggen mot matplatsen så det är ju ingen skillnad.

  Används det där utrymmet till höger om källartrappan till något nu eller av föregående ägare?
  Är det tillräckligt brett för att både få plats med hängande kläder (60 cm) och enkelt gå framför dem och böja sig ner för att ta upp skorna?

  Det blir mörkare i hallen om man hänger kläder framför delar av hallfönstret.

  Tänk på att öppet mellan hall och kök också innebär att det är lättare för den smuts man drar in att sprida sig till köket. Men man kan byta ut väggen mot en halvhög vägg eller en spaljé.
   
 8. Anna Sofia
  Medlem Nivå 2
  Mycket bra synpunkter! Halvhög vägg kanske är ett alternativ och då kan vi ju också ha kvar skoutrymmet till vänster.
   
 9. Anna Sofia
  Medlem Nivå 2
  Oj jag skrev mkt mer men svarade på frågorna i din text och det gick tydligen inte :(

  Iaf så har vi inte flyttat in än men tror utrymmet bredvid trappen skulle bli ganska dött om vi inte skulle använda det till klädförvaring. Föregående ägare hade typ en telefonbänk där och inget mer. Vet inte exakt hur brett det är men minst 150 cm iaf! Kanske 30-40 till höger om fönstret.

  Ang den halvhöga väggen så kanske det oxkså kan underlätta val av golv, att vi isf tar klinkers med golvvärme hela vägen fram till köksingången. Med helt öppen planlösning blir det svårare att byta golvmaterial naturligt tycker jag. Isf hade vi tänkt ha klinkers i en rektangel rakt fram bara och lägga ekparkett i resterande del av hall och kök. Med halv vägg kanske vi kan byta till linoleum när man kommer in i köket...
   
 10. Anna Sofia
  Medlem Nivå 2
  Det är så svårt det här tycker jag! Om man skulle ta hem en proffesionell person för tips, är det en inredningsarkitekt man behöver anlita då?
   
 11. B
  Medlem · Nivå 18
  150 cm räcker ju till för kläder och gåutrymme.

  Bra tänkt!

  Min erfarenhet är att man ska flytta in och bo där något år innan man bestämmer sig för ombyggnader. Det är först när man bor där som man märker vad som är de egentliga problemen och kan väga för- och nackdelar med alternativa lösningar på ett bra sätt. T.ex. så kanske ni kommer på något helt annat som ni behöver den där platsen framför hallfönstret till, kanske ett skrivbord eller en hundsäng. Vill man se alla ytterkläder så fort som man öppnar ytterdörren osv. Det går ju att tillfälligt flytta skorna till utrymmet rakt fram och se vad det innebär för smutsen t.ex. när ni väl bor där.
   
  • Laddar…
 12. Anna Sofia
  Medlem Nivå 2
  Förstår din tanke med att ”bo in sig” men huset är från -67 och alla golv, ytskikt etc också. Mkt struktur/vävtapet och solblekta korkmattor så att bo som det är nu är inte aktuellt för då får både jag å sambon panik tror jag

  Känns också svårt/opraktiskt att renovera lite ”halvt” nu och byta exempelvis golv å ytskikt och sen riva väggen om ett år å få fixa golvet på nytt... men det är klart, behåller man en halvvägg så krävs ju ingen ändring avseende golvet där.
   
 13. E
  Medlem Nivå 1
  Finns det möjlighet att bygga in eventuell farstu, eller bygga en ny hall utanför nuvarande hus där trappen är i dagsläget?

   
 14. Anna Sofia
  Medlem Nivå 2
  Nja, dels gillar vi verkligen hur det ser ut utifrån som det är nu + att det blir väl kostsamt för att ”bara” få en ny hall.
   
 15. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Hela vardagsrummet känns ju lite "off", och hur man än gör måste man gå genom hallen för att komma dit.
  Jag tänkte också på möjligheten att bygga en farstu där det är trapp idag och isåfall öppna dörr mot matplatsen istället för mot vardagsrummet.

  En arkitekt är en bra tanke, men inredningsarkitekter ändrar inga planlösningar, de jobbar med färger, tyger, tapeter och sådant.

  Om ni vill göra något riktigt dyrt kan man tänka sig att lägga entré där köket är idag, det finns ju redan dörr där, och ni kan då även ta upp en dörr mot garaget om ni vill. Köket lägger man då rakt innanför nuvarande entredörr, och man kan då fritt välja om matplats är där det står matplats eller där det står vardagsrum.

  Eftersom ni har källare är det troligen inte vansinnigt dyrt att dra om vatten och avlopp.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2018-8-6_15-47-13.png