Planlösning tillbyggnad övervåning och vindsvåning

2k läst  13 svar

 1. Z
  Medlem Nivå 1
  Hej Forumet!

  Jag sitter och kliar mig i huvudet över en optimal planlösning för en övervåning och en vindsvåning jag äntligen håller på att bygga. Tusen tack till pelpet som i en annan tråd gett mig inspiration att bygga ett torn av hela klabbet och på så sätt hittat ett (vad jag anser) snyggt sätt att göra tillbyggnaden högre än nock på ursprungshuset.
  .
  Hursomhelst - skulle vilja ta stöd av forumets kloka människor för att få till planlösningen så bra som möjligt. Lite färska perspektiv skulle göra god nytta.

  Förutsättningarna är som följer:
  Ursprungshus i 1,5 plan (med förhöjt väggliv).
  Tillbyggnaden 5,2x5,2m invändigt som är färdigställd i bottenplan men som jag lägger 1,5 våningar ovanpå - och det är dessa våningar jag vill ha stöd med planlösningstankar. Väggliv på vindsplan är 1,5m.

  På det nya mellanplanet behöver jag få plats med:
  * Ett "master bedroom" (det kan aldrig bli ett mästerstort sovrum, men ni fattar)
  * Trappa till vindplanet
  * WC och dusch.

  På det nya vindsplanet behöver jag få plats med:
  * Trapphuset
  * En liten toalett (bara toa, ingen dusch. Om inte dusch blir väldigt svår att placera på mellanplan. I så fall kan jag överväga att skicka upp den på vinden :) )
  * Så mycket övrig yta som möjligt för att allrum/lekrum

  Fasadritningar nedan och planlösningar. Det är alltså fyrkanten, tornet, som jag håller på att bygga och det är övre plan och vind som behöver planeras roligare än på ritningarna. Det är fritt fram att ändra fönsterstorlek, antal och placering.

  Tack på förhand för alla ev. inspel!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-3-9_12-27-1.png


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-3-9_12-29-46.png
   
 2. Z
  Medlem Nivå 1
  Ser att jag lyckats klistra in planlösningsbilden 3 ggr. Lyckas inte få bort dubbletterna, strunta i dem, det är samma bild flera ggr.
   
 3. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 13
  Kul med en tillbyggnad som tar ut svängarna lite och inte bara bygger ett vanligt tak, som alla andra!
   
  Redigerat 10 mar 18:52
 4. B
  Medlem · Nivå 16
  För enklare rördragning är det bra att placera toaletten på vindsplanet ovanför duschrummet på övre plan.Gärna också ovanför badrummet på entréplanet men då blir planlösningen nog konstig på övre planet.

  Kanske ett smalt fönster i duschrummet för att frigöra väggyta för förvaring och handdukar.
   
 5. Z
  Medlem Nivå 1
  @Åsa - Tack :)

  @BirgitS - Ja, sant om rördragningarna. Och håller med dig om att planlösningen inte riktigt blir bra om man lägger badrummen över befintligt badrum i bottenplan. Därför har jag faktiskt förberett när jag byggde och tagit upp rörstammar i till övervåningen i tilbyggnadens övre vänstra hörn.
   
 6. B
  Medlem · Nivå 16
  Bra!
  Då kan jag inte se att man kan göra så annorlunda planlösningar, möjligen att det blir bättre om man byter plats på toa och handfat i duschrummet.
   
 7. B
  Medlem Nivå 5
  Håller med Birgit S.

  Hoppas du fortsätter med ord och bilder tills sista penseldraget är gjort.(y)
   
 8. Klaugust
  Renoveringsnovis · Nivå 8
  Jag tycker att det finns lite mycket generiska allrumsytor. Som rummen är namngivna nu så känns det som att det är för få sovrum. Men du kommer säkert disponera om det där och sätta nya innerväggar allt eftersom. Sen tycker jag att hallytorna är lite taskigt definierade, de liksom flyter runt. De hade nog mått bra av att delas upp i flera delar istället som läses var för sig.

  EDIT:
  Typ så här någonting, att man delar upp det så att man förhåller sig till det som två separata hallar (blått) med en dörr (eller öppning med foder/avmonterad dörr, dvs inte bara ett hål i väggen) emellan. Förvaring under trappan. Master bedroom längst bort. Det blir lite meckigt med ett centrerat fönster på höger sida men man kan ju ansluta mot mittposten om man vill.
   
  Redigerat 11 mar 14:27
 9. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Fundera på om det inte går att "fläta ihop" trappa och badrum på mellanplanet. Du behöver ju inte full takhöjd vid toan, utan den kan dras in under trappan - vi har toan under snedtaket i vårt master bedrom.
   
 10. Z
  Medlem Nivå 1
  Tack inspelen.

  @ Anna_H - Jag har klurat på det där också för att bättre nyttja ytan trappan tar i anspråk. Något sånt här skulle man ju kunna tänka sig mellanplanet:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-3-11_17-37-34.png


  Jag har brutit ut toaplanen till höger eftersom den inte syns under trappan. Man skulle ju kunna förlänga toaletten lite nedåt också för att det inte skall bli så trångt, men som synes av måtten finns det inte så mycket att spela på om man vill kunna möblera sovrummet med dubbelsäng då.
   
  • Laddar…
 11. Z
  Medlem Nivå 1
  @Klaugust - intressanta tankar. En utmaning med att dela på hallarna som två separata ytor är ljusinsläppet till den gamla hallen. Den har alltid varit härligt ljus men nu när jag byggt för fönstren i den med den nya huskroppen är där kolsvart. Däremot talar ditt fina förslag med trappan där den ligger och öppet ner från vinden för ljusinsläppet. Det har jag också varit inne på, men jag brottas mot att klämma in trappa och toa på ett ställe i enlighet med Anna_H:s förslag för att "maxa" ytan. Man kan ju dock kombinera förslagen och lägga trappa och toa på samma yta och skapa en hall i övre högra hörnet på nya delen med öppet till nock där man ställer sitt piano eller något annat trevligt.

  Håller med om att det är alldeles för mycket generiska ytor, inte minst eftersom husets övriga rum är ganska små. Så mindre ytor är jag för!
   
  • Laddar…
 12. B
  Medlem · Nivå 3
  Instämmer med föregående talare, otroligt roligt med någon som vågar ta ut svängarna med utbygget.

  Gällande planlösning så är det svårt att komma med bidrag utan att veta vad ni vill prioritera. Men jag antar att ni vill ha en stängd trapp för att få avskildhet till sovrummet. Och om ni då vill maximera yta till sovrum och allrum så skulle jag fundera på ifall badrummet till viss del kan rymmas under trappen. Toa på övervåning kan kanske placeras med vägg mot trappen så att trappräcke inte behövs... Bara lösa tankar, finns säkert massa nackdelar med ett sådant upplägg, men det är upp till er att hissa eller dissa :)

  EDIT: Oj, såg nu att jag inte uppdaterat sidan sedan lunch, så min kommentar är lite föråldrad, Anna H hann före :p
   
  Redigerat 11 mar 19:07
 13. S
  Medlem Nivå 6
  Trevligt med torn (från en annan tornbyggare)! Instämmer med övriga att det är kul att du bygger lite annorlunda och snyggt!

  Har väl inte så mycket att tillföra gällande planlösning förutom några funderingar;
  * Föråd känns kanske lite små? Bättre att ha garderober/skjutdörrar i "vanliga" rummet? Beror ju såklart på hur Ni tänkt använda dem.
  * Trevligt med utsikt åt alla håll från vindsrummet. Vill Ni kunna gå upp dit utan att "störa" den som ev. är i rummet på tillbyggnadens övre plan kanske man skall ha en vägg till detta rum? Skall ni inte använda det så mycket kan man å andra sidan kanske tänka sig en mer kompakt spiraltrapp?
   
 14. Z
  Medlem Nivå 1
  @skyisthelimit - Jag blir lite osäker på vilka förråd du menar. Det finns inga inritade mig veterligen - bortsett kattvindarna i gamla husdelen. Men jag tänker sätta in garderober i sovrummet på nya mellanplanet just eftersom en riktig klädkammare saknas.
  Jag tänker mig att det blir en inbyggd trapp just för att avskilja vindsplanet eftersom det rummet kommer användas frekvent. Det gör också att spiraltrappa faller som alternativ. Spiraltrappa tycket jag inte heller passar in estetiskt (inte lätt för er som inte sett invändiga bilder att avgöra förstås). Tack för inspelen. Kikade i din tråd också... du har lite högre... eller dyrare kanske... ambitioner än jag,. Men det matchar ju ditt forumnamn:)

  @Bjoellander - Bra inspel- tack, även om någon annan skrivit liknande saker är det ju bra att få medhåll för att landa i vad som är bäst idé.

  Ska ta mig tid att lägga upp lite bilder. Just nu blir bilderna väldigt mycket presenningsmotiv.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: