Byggahus.se

Planlösning nybygge 2-planshus

 1. L
  Medlem Nivå 5
  Hej,

  Vi har sedan tidigare också en tråd i socialt och projekt men tänkte att denna enbart skall handla om den tänkta planlösningen. (Lite mer bakgrund finns att läsa här: https://www.byggahus.se/forum/threads/nytt-hus-vid-havet.342229/)

  Vi har kommit fram till att bygga två fulla plan med en "förskjuten" övervåning. Just nu så ser förslagen ut så här.
  Våning 1:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  planlösning-vån1.jpg


  Våning 2:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  planlösning-vån2.jpg

  För att sätta in det i ett kontext är här några 3d-skisser.

  Fasader:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot 2019-12-13 23.53.48.png


  Matplats/kök/vardagsrum:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot 2019-12-13 23.54.02.png


  Hall/matplats/ena barnrummet
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot 2019-12-14 00.19.26.png


  Mycket tacksam för input. Några tankar på detta?
   
 2. B
  Medlem · Nivå 21
  Finns det verkligen någon plats för förvaring i det som kallas Teknik/Förvaring?

  Det ser ut som att den som kommer in genom ytterdörren måste gå ganska långt innan det går att ställ ifrån sig skorna, dvs. det blir ett stort område som blir blött och smutsigt, och det området ska man sen gå genom i strumplästen på vägg till badrummet.

  I tvättstugan bör det man använder mest, dvs. tvättmaskin, tumlare och städskåp vara närmast dess innerdörr.

  Det går att hålla kakel eller annat stänkskydd bakom hälen rent men det är mycket besvärligare att se till att ett fönster är utan stänkprickar och inte heller flammigt.

  Soffgruppen känns knepig, 1-2 personer kan titta på teven medan 2-3 tittar in i trappan.
  Passagen bakom soffan till altandörren känns inte heller bra, trång och omotiverad.

  Stora sovrummet kan kännas lite ödsligt om ni inte har någon bra möblering av alla de där tomma kvm.
  Dörren till klädkammaren bör flyttas till höger så att det går att ha ett sängbord utan att hindra passagen in.

  I badrummet där uppe blir det ett lite svårstädat hörn mellan toastolen och badkaret. Beroende på exakta mått kan det kanske upplevas som lite trångt för höger knä när man sitter på toa.
  Var hänger man badhanddukar så att man lätt når dem efter duschen?
  Någon skrev nyligen att det var olämpligt (möjligen inte tillåtet) att ha inåtgående dörrar till badrum därför att om någon ramlar där inne kanske det inte går att öppna dörren för att personen blockerar dörren, även om jag inte vet varför det då går bra att ha inåtgående dörrar till sovrum, men det kan ju vara bra att kolla upp det.

  Om ni har en annan familj på besök, var är det tänkt att barnen ska vara efter maten?
   
 3. L
  Medlem Nivå 5
  Hej BirgitS,

  Tack för input och tankar!

  Förvaringen där är bara tänkt som ett kapprum samt värmepanna/FTX. (Det blir ca 2m klädstång på ena sidan samt hyllor för skor och annat) Så normalt sett så används det i kombination med avhängningen. Det skulle eventuellt gå att ha en liten avhängning + skohylla till höger om ytterdörren men fördelen med den andra är att den är dold från övriga huset. Vi brukar vara ganska duktiga att plocka undan skor mm idag och det i kombination med robotdammsugare gör att det inte är så skitigt.

  Bra input. Tvättstugan har vi inte lagt så mycket energi på att planera än. Trots att den är bland det viktigaste att tänka igenom flödesmässigt så klart. Tanken att ha dem mot väggen mot badrummet är att de inte kommer direkt under sovrummet, samt att det också kommer upp vatten till badrummet i närheten.

  Vi hoppas på att kunna ha lite djupare skiva (70cm) samt att om man har fönstret inte direkt i höjd med skivan att man undkommer det mesta stänket. Tex att man låter samma material som skivan gå upp 1dm innan fönstret börjar. Vi skulle gärna vilja ha fönster mot den delen.


  Ja, hur soffan ska vara utformad är väl inte riktigt bestämt. En tanke är att det är en ganska öppen variant så att man kan sitta på den på olika håll. Den fasta bänken vid brasan/fönstret kommer bli en go plats att sitta på också. Vi vill inte möblera vardagsrummet runt TVn. Sen blir det inte att vi så ofta sitter rakt mot TVn utan det blir oftast någon halvt liggande position.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5A8E7BA2-65C3-4E47-BE67-E7D9BA39142B.jpeg

  Det går äventyr ha två soffor mot varandra
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2202A721-ECA2-419E-9273-5A040355EB6E.jpeg

  Här blir det förmodligen något sminkbord/möbel samt bänk i fönstret då det kommer vara en väldigt fin plats att sitta på. Dörren till wic får vi nog fundera på ja. Beror lite på utformning av hylla/nattduksbord.

  Bra input. Det här är vi inte helt nöjda med. Det beror så klart mycket på storlek och utformning av badkaret. Beror ju förstås på storleken på kommoden också. I skissen är den 120cm och man skulle ev kunna ha en smalare. Har även testat att sätta toaletten åt andra hållet bredvid badkaret. Möjligt att det kan fungera bättre. Har du några idéer?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  50FB87B8-1BF5-4559-A778-DF8E7D4C5ED0.jpeg


  Tanken med handdukarna är att ha hängare/handdukstork ovanför kortsidan på badkaret.


  När barnen är små så kommer gästrummet vara mer av ett lekrum. Bäddsoffa, leksaker och förmodligen TV. När de är äldre så är förhoppningen att rummen är såpass stora att man kan vara där. Sen är tanken att även ha ett Attefallshus som kan bli tonårshäng.

  Som jag skrev, stort tack för input! Om du har några idéer på hur man kan lösa utmaningarna får du gärna bidra med dem.
   
 4. I
  Medlem Nivå 1
  tror detta beror på att badrumsdörren vill alla stänga även om man ibland behöver hjälp när de är klara.
  Badrum är även ofta väldigt små så om man ramlar och inte kommer upp är det stor risk att man blockerar dörren.

  I sovrum är inte dörren lika ofta stängd och mindre risk att man ramlar just framför dörren.
   
 5. I
  Medlem Nivå 1
  Väldigt fint hus med bra läge.
  Vilket program har ni ritat i?

  smart med ett tvättnedkast. Men har ni planer på att göra det tillgängligt från badrummet så alla i familjen kan kasta ner utan att gå runt hela vägen efter en dusch?

  Dörrarna på övervåningen ser ut att vara placerade väldigt tight mot vägg. Kontrollera att ni får in de dörrar och foder ni önskar och att man kan öppna de 90 grader innan handtaget slår i väggen.

  Kommer nog vara en häftig utsikt när man kommer upp för trappan. Utan den hade det nogvarit ett lite tråkigt och svår möblerat utrymme. Speciellt om alla dörrar är stängda
   
  • Laddar…
 6. L
  Medlem Nivå 5
  Hej och tack!

  Planlösning är ritad i Floorplanner (https://floorplanner.com/), samt några av de invändiga renderingarna kommer därifrån. De flesta 3D-bilderna är gjorda i Sketchup.

  Tanken är att det skall vara tillgängligt från båda hållen vilket så klart vore det bästa. Har dock inte undersökt saken närmare gällande tätskikt och annat. Detta var snarare en bonus när vi insåg att det ligger över tvättstugan, sen om det blir av eller inte beror nog på komplexitet.

  Ja, exakt bredd i hallen får man se över när man väl går över till konstruktion, just nu är den ca 2m bred. Planlösningen är lite missvisande då dörrbladen är 90cm breda när de borde vara ca82 om vi går på 90-dörrar även uppe. I och med att 2:a plan inte måste vara tillgänglighetsanpassat så skulle man kunna ha något smalare dörrar men det undviker vi helst. Man skulle också kanske kunna snedställa dörrarna men tror vi vill undvika det med. Precis som du skriver så är det ju inte ett rum som man möblerar utan man vill nog hålla det så litet som det går, för att få så mycket utrymme till trappan och öppningen som möjligt. Både för utsikt men också för ljusinsläpp till första våningen.

  Av den informationen jag har hittat så är det inte ett krav då detta badrum inte måste vara tillgänglighetsanpassat. Med det sagt så kan det vara så att man ändå borde göra det. Det skulle gå att ändra på den men då kommer den dörren skilja sig från de andra. Vet ej om det är bra eller dåligt?
   
 7. L
  Medlem · Nivå 7
  Var är spis/häll placerad?
   
 8. L
  Medlem Nivå 5
 9. L
  Medlem · Nivå 7
  Okej!
  Jag tycker köket har potential att få ett bättre arbetsflöde. Nu är det ingen bänkyta mellan ho och häll, och det kan vara jobbigt att flytta råvaror mellan köksön till hällen hela tiden, över "öppet golv".

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20191225_140719.jpg


  Nu drog jag bara några snabba pilar på telefonen. Men jag tycker ni borde prova rita några alternativa lösningar på köket.

  Vad har ni tänkt ha för köksfläkt? Jag tänker när ni har ett fönster ovanför hällen.

  Var är skafferi?
   
 10. L
  Medlem Nivå 5
  Tack för input! Köket är ännu inte planerat i detalj. Gjorde en initial planering med en Ikea-köksexpert men dagen vi väljer kök så kommer ta det vidare med den leverantör vi väljer. Skissen är inte exakt som våra initiala tankar. Gällande hon bredvid hällen så är det tänkt att vara en mindre sekundär ho som fungerar som påfyllnad/avhällningsho. Den är tänkt att vara mer mot hörnet än vad bilden visar. Sen kommer det ändå inte bli någon stor avställningsyta men tillräckligt för att tex förbereda potatis etc. Själva nischen är 240cm bred så det borde få plats. Sen om det är mer och större saker som behöver preppas så är det köksön som gäller.
  Själva fläkten är tänkt att vara i taket på nischen. Lösningen på bilden nedan har ingen mindre ho men annars är det ganska likt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  6478691B-D837-4E72-8A58-422B3F0355E1.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  CDF92CD8-DFE7-4377-97A6-C9C17CC5DC7A.jpeg


  Gällande skafferi så gillar vi att ha det i lådor så skulle tro att man placerar det mesta i 80-lådorna till höger om kylen.

  Våra första tankar var att ha hällen i köksön men lutar att ha den i nischen istället av flera anledningar. Dels att slippa fläkten mitt i rummet men också för att det inte är så mycket man står framför spisen just. Också bra att få bort värme/kokande vatten från ön där det kan vara barn som pysslar, gör läxor mm.
   
  • Laddar…
 11. L
  Medlem · Nivå 7
  Hur går det? :D
   
  • Laddar…
 12. L
  Medlem Nivå 5
  Vi har inte justerat något större i planlösningarna. Vi har några inbokade möten med olika byggare/husleverantörer samt skall konsultera en byggnadsingenjör för att bolla lite kring konstruktion mm.

  När vi valt vilka vi vill gå vidare med så blir det att förfina och ta fram bygglovshandlingar.