Planlösning fd kyrka

14k läst  103 svar

 1. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Ja, då var det min tur att krypa till korset och inse att jag inte är någon arkitekt... Vi håller på att bygga om en före detta kyrka till bostad och har lite funderingar kring planlösningen. Vi har några egna idéer, men det är ju lätt att fastna i sitt ursprungliga spår, så vi skulle behöva lite hjälp att komma med nya infallsvinklar.
  Förutsättningarna är:
  - Stora salen vill vi ha som den är (dvs inga väggar som delar upp den). Dock kan man ju dela upp den logiskt i olika delar, typ kök, tv-hörna, matsal, etc. Kanske nån lägre vägg/avskiljare.
  - Inkommande vatten och avlopp finns i nedre vänstra hörnet i bild, så jag vill helst hålla kök och sanitetsutrymmen till den änden av huset.
  - I den södra delen (till vänster om stora salen) vill få få plats med ett sovrum, kök, tvättstuga, badrum/toa med både kar och dusch, pannrum (värmepump med arbetstank) och en extra toalett (tvätt, bad, 1*wc och panna går att rymma i ett och samma rum).
  - Dörrar invändigt går till viss del att flytta. I den 'nyare' delen, markerad med ljusblått, kan man ta bort väggarna till toaletterna och även flytta ytterdörr/fönster om man skulle vilja.
  - Väggen mellan nuvarande köket och lilla salen tror jag går att flytta...

  Det är ju ett ganska stort hus, men det känns ändå som att det blir trångt när jag försöker få ihop det...

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  kyrkan planlosning.png
   
 2. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  • Laddar…
 3. findus42
  Medlem · Nivå 18
  Jösses... vilket projekt :D. Förstår precis varför du inte vill stycka upp stora salen. Pelarna. Läktarna. Vilket mäktigt rum.

  Rensa bort bänkarna så att du ser hur stort det egentligen är. Om du har kvar läktarna som de är kanske det går att göra genomskinliga väggar under dem. Jobba med glaspartier. Går att få privatliv med hjälp av draperier när det behövs. Då ser du hela taket och det kanske räcker för att behålla rumskänslan. Glas tillåter ljuset att falla rakt genom rummet.

  Jag skulle vara frestad att ändra på läktarna. Mest för att få möjligheten att bygga skulpturala trappor som ser omöjliga ut. Svängda ostagade vangstycken som sveper genom rymden. Gärna med variabla radier bara för att det skall vara uppenbart att den inte går att köpa för pengar. Bygga rum i tre dimensioner utan att skymma taket. Krypin på stolpar som anknyter till den bef stilen.

  En hiss kanske :rolleyes:

  Om det går att ta bort trapporna från gaveln och istället bygga snygga trappor i salen. Då öppnas möjligheten att ha rum på var sida om entrén. Både i bottenplan och på varje läktare. Som en läktarsvit på var sida. Kanske Går att ordna badrum däruppe också.

  Ursäkta alla osorterade tankar. Får svårt att släppa det här den närmaste tiden.

  Mvh Findus
   
  • Laddar…
 4. findus42
  Medlem · Nivå 18
  Kök uppe på koret. Bara underskåp med lådor. Ett microbryggeri med kopparpannor och en svävande volymkåpa, också i koppar, över spishällarna vid ena kortsidan. Annars skyms altartavlan. Steampunkinslagen kan bryta upp den sakrala stämningen lite utan att ta bort någonting. Kanske lossa hela fronten med predikstol och allt och flytta fram den Fram till pelaren för att utöka köksytan. Det ger utrymme för både en spektakulär köksö och ett rejält bockbord kanske med en modifierad kyrkbänk mot ena sidan.

  Ska skissa lite...

  Mvh Findus
   
 5. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Jo. Jag har också varit inne på att ha köket uppe på koret, men jag vet inte om tavlan skulle tåla det (olja på duk). Men den kanske går att skydda på något sätt?
   
 6. findus42
  Medlem · Nivå 18
 7. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Lite tilläggsinformation... Bakom vänstra halvan av tavlan är det en murstock (syns på planritningen). Under koret är det en källare (före detta pannrum). Tar man bort koret så blir källaren oanvändbar eftersom man tappar en meter takhöjd. Annars går den att använda till vin- och matkällare eller för att låsa in olydiga barn..
   
  • Laddar…
 8. B
  Medlem · Nivå 16
  Kläm inte in för mycket uppe i koret för det är inte så stort när man ska ta hänsyn till trappor och nivåskillnad, så jag föreslår bara en liten matplats där uppe och sen en stor i stora salen framför fönstren mot väster.
   
 9. findus42
  Medlem · Nivå 18
  Håller med. Koret är för litet som det ser ut nu. Men flyttar man fram fronten till nästa pelare så blir golvet ca 5 x 6,3 m. Det är inte så lite. Köket som jag skissade har ett bänkdjup på 70cm. 110 cm till köksön som är skissad 90 x 190 cm. Då är det fortfarande 100 cm fram till stolsryggarna. Platsen för soffa, bord och stolar är 260 cm.

  Skissade lite på hur en trappa kan se ut i rummet istället för i hörnet. Har inte dragit linjer för att få ett korrekt centralperspektiv. Så det är lite Brügelvarning.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0457.JPG


  Hallen behöver ett maffigt glasparti. Tänker mig en löjligt hög pardörr. Nästan 4 meter. Helglasad med äkta spröjs. Glas som föjer linjerna ovanför och på sidorna.

  Mvh Findus
   
 10. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Tack för input. Det är ju just den här typen av nya infall jag behöver.

  Ingen som har nåt att säga om ytorna till vänster om stora salen?
   
 11. B
  Medlem · Nivå 16
  Det ser ut som en trappa i vänstra övre hörnet. Vart går den och behöver den vara kvar just där? Utrymmet blir lite låst och svåranvänt med trappan och ytterdörren i var sitt hörn.
   
 12. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Jo, den går upp till övervåningen(!). Min plan är att byta plats på dörren och fönstret mitt emot så att dörren hamnar vid trappan. Flyttar man även dörren mellan kapprum och lilla salen uppåt, närmare hörnet, så kan man ha en liten hall där bara. Huvudingången blir ju i andra änden.

  Så här ser det ut på övervåningen. Där blir det inga drastiska förändringar.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  kyrkan planlosning öp.png
   
 13. B
  Medlem · Nivå 16
  Då kan du ju göra ett stort badrum i resten av den blåa ytan och använda den nedersta delen av lilla salen som en korridor mot det som nu är kök men skulle kunna bli en tvättstuga. Om du vill ha den största övre delen av lilla salen som stort sovrum.
   
 14. findus42
  Medlem · Nivå 18
  Att jag tittat på kyrkorummet i första hand är ju för att det är det som är det intressantaste i huset :).
  Lilla salen borde förses med mörkläggningsgardiner och en 80 tums skärm. Rejäl ljudisolering är också bra så att man kan se rymdskeppen i Starship Galaktica vråla iväg i sensoround på full volym i rymdens vacum utan att väcka hela huset.

  Att förolämpa stora salen med en tv är förstås otänkbart :rolleyes:

  mvh Findus
   
  • Laddar…
 15. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Nja... Jag föredrar NCC-1701. Men i rymdens vakuum hör man väl inget? :rolleyes:

  Nånstans måste vi även få plats med sovrum för två vuxna och tre barn.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: