Byggahus.se

Planlösning enplansvilla, synpunker?

 1. H
  Medlem · 35 inlägg

  Harry_k

  Medlem
  Hej, jag har ritat fram och tillbaka i Sketchup på en planlösning som ska passa våra behov men känner inte att jag kommer längre.
  Det positiva med tomten är att det är havstomt, det besvärliga är att den är långsmal med mycket prickmark.
  Bredden och längden på huset är därför maximerad och kan inte göras större. Stora sovrummet och badrummet som "sticker ut" ligger på prickmark (ca. 10% av byggarean) och det hoppas vi ska ses som en "liten avvikelse" och accepteras i en bygglovsansökan.

  Kom gärna med input!
   
 2. T
  Medlem · 98 inlägg

  Telefu

  Medlem
  Den enda handikappanpassade badrummet är tillgängt via klädkammaren? Känns som en rätt opraktisk lösning. Skulle det inte vara bättre att byta plats på klädkammaren och badrummet?
   
 3. makhno_
  Medlem · 155 inlägg

  makhno_

  Medlem
  Det är lättare att kommentera med mer info om tomten. Främst angöring och ev. närliggande vägar och hus.
  Planlösningen funkar, min kommentar är på en lite annan nivå. Säg till om det låter förvirrande.

  Planen är gjord utifrån rumsrektanglar som placerats ut och flyttats runt. Det är normalt eftersom funktionsmåtten styr. Dock blir resultatet och rumsupplevelsen lite stökig i ett färdigt hus som ritats efter de principerna om det inte renodlas. Det är svårt att renodla ett sådant formspråk när husets storlek är begränsat.

  Axeln (vyn) genom entré tv-rum är fin men wc sticker in och "korridoren" mot v-rum ansluter. I ett äldre hus skulle man antyda flera olika rum genom väggsnuttar som gör att rummen sluter sig lite. Öppningen kan vara stor men ändå en öppning i en vägg. I ditt fall skulle man kunna välja att sätta "vägg" i tv-rummets streckade linje. Då blir korridoren och riktningen mot v-rum tydligare. Betonar man i ställen den fina axel genom tv-rum låter man i stället tv rummets vägg gå över korridoren mot kläd. vägg. Att WC sticker in som en låda är synd i det fallet.

  Om man i stället försöker undvika rum och i stället ha öppna flytande förhållanden (främst då i kommunikationsytor) kanske det skulle bli bättre att skjuta in lilla WC lite mer mot v-rum. Ljuset från TV-rum når hallen men hall, korridor, tv-rum får lite mer definition.

  Sedan tycker jag att du skall fundera på fönstersättningen. Tänker på kök v-rum och tvätt bland annan. Går det att styra upp fasaden så att det blir någon form av rytm. Färre fönstertyper men avstånd som rimmar någonstans. Kanske kan kökets fönster vara samma storlek som sovrummens eventuellt som tv-rummet. Fasaden mot entrén är förstås viktigast men det kan bero på läget.

  Beroende på angöring kan entrén bli lite väl undanskymd och te sig lite som en groventré. Det kan lösas på diverse sätt.
   
  Redigerat 19 nov 2020 12:01
  • Laddar…
 4. H
  Medlem · 35 inlägg

  Harry_k

  Medlem
  Tror jag hänger med på ett ungefär.
  Anledningen till att WC´n i hallen sticker ut lite mot hallen är för att frigöra mer utrymme i tvättstugan.
  Hade en idé om att göra en stor kombinerad WC, teknik och tvättstuga men fick inte till det på ett bra sätt.
  Den streckade linjen till TV-rummet är tänkt som en rumsavskiljare, typ skjutpartier eller liknande för att skärma av till det som lär bli barnens hörna. Vill inte ha en fast vägg där just för att få bra ljusinsläpp mot entré.


  Lägger upp en bild där man bättre förstår husets placering på tomten.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Planlösning och tomtlinjer.png
   
 5. H
  Medlem · 35 inlägg

  Harry_k

  Medlem
  Tänker du då att man passerar badrummet för att komma till klädkammaren eller att vardera utrymme får varsin dörr?
   
 6. T
  Medlem · 98 inlägg

  Telefu

  Medlem
  Separat dörr ut i hallen. Med nuvarande planlösning är det mer eller en toalett för gäster och de som har de andra sovrummen.
   
 7. B
  Medlem · Stockholms län · 19 837 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Fast det bör väl gå att få lilla badrummet handikappanspassat, det krävs ju inte mer än 1,7 x 1,9 m om bara allt är på de rätta ställena, typ dörren mitt på kortsidan med toaletten mittemot.
   
 8. M
  Medlem · 1 848 inlägg
  Du kan inte ta för givet att byggnadsnämndens tillåter en ”liten avvikelse” enligt PBL 9:31, det är något som måste prövas, och du ska helst kunna motivera varför du ”måste” placera den just där. Har du pratat med kommunen om detta? Jag upplever den utstickande delen lite som en nödlösning när ni inte riktigt fått till en optimal lösning inom ”rektangeln”.

  Är det en gammal eller ny detaljplan? Hur långt från fastighetsgräns hamnar byggnadsdelen som sticker in i den prickade marken? Vad är byggrätten? Du skriver att varken längd eller bredd får bli längre, kommer din utbyggnad göra att du även överstiger byggrätt?
   
  Redigerat 19 nov 2020 16:07
 9. makhno_
  Medlem · 155 inlägg

  makhno_

  Medlem
  Är det verkligen så att det är prickmark på alla sidor? Bara en liten rektangel i mitten där det får byggas? Som ni nu helt fyller upp, och överstiger, med ovan förslag?

  Sluttar marken mot vattnet? Hur mycket i så fall?
   
  Redigerat 19 nov 2020 17:02
  • Laddar…
 10. H
  Medlem · 35 inlägg

  Harry_k

  Medlem
  Så är det, finns både för och nackdel med denna lösning.
   
 11. H
  Medlem · 35 inlägg

  Harry_k

  Medlem
  Jag har talat med kommunen och 10% avvikelse kan vara okej om man, som du är inne på, motiverar varför.
  Det är absolut en nödlösning, i och med att vi har fått dra in på mycket annat så är denna variant verkligen maxad utifrån tomtens förutsättningar.

  Den är 2,5m från fastighetsgräns. Detaljplanen är från 2000 och vi får bygga ca. 280m2.
   
 12. H
  Medlem · 35 inlägg

  Harry_k

  Medlem

  Det är prickmark mot vattnet och skogen. Avståndet till det bef. förrådet på tomten är taget med hänsyn till "brandspridning mellan byggnader". Till grannhuset vill vi hålla 4,5m. Huset går inte att göra större.
  Tomtlinjerna jag ritat in är inte skalenliga, jag ville bara skapa en ungefärlig bild över hur tomten ser ut.

  Ja marken sluttar ca. 1m på 10m.
   
 13. M
  Medlem · 1 848 inlägg
  Det är alltså prickmark på två sidor om jag förstår rätt? Det är lite svårt att få någon uppfattning om avstånd när kartan inte är skalenlig. Om du lägger ”utbyggnaden” på prickad mark och dessutom närmare fastighetsgräns än 4,5 meter får du två avvikelser. Är det ok enl. din kommun? Säger DP något särskilt om avstånd till tomtgräns?
   
 14. H
  Medlem · 35 inlägg

  Harry_k

  Medlem
  Ja två sidor. Ser kommunen det som två avvikelser så är det kört, i och med att detaljplanen inte nämner något om avstånd till fastighetsgräns så har jag sett det som att det räcker med grannes godkännande. Men jag kan ha fel?
  Som jag nämnt i tidigare inlägg så är tomtkartan med mina ungefärliga fastighetsgränser till för att få en uppfattning om planlösningen passar till tomtens läge eller inte.
   
 15. M
  Medlem · 1 848 inlägg
  Är det ett bygglov så är det kommunen som bedömer om avstånd närmare fastighetsgräns är lämpligt, om det inte står något specifikt i DP. Grannen får yttra sig under bygglovsprocessen, men hen har inget veto och BN kan gå emot grannens yttrande.
  Gäller det Attefall eller Friggebod är det grannen som ger tillåtelse.

  Du frågade om planlösningen, och husets läge på fastigheten. Mina följdfrågor kommer eftersom jag tycker det är viktigt att ta reda på alla förutsättningar/bestämmelse som innan man grottar ner sig i detaljer (som kanske inte går att genomföra).

  Är detta ett sommarhus eller ett hus för permanentboende?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.