Byggahus.se

Planlösning 1,5 planshus tips/synpunkter

 1. V
  Medlem · 26 inlägg

  VLJ

  Medlem
  Hej,

  Vi tittar på att bygga hus och en av hustyperna vi är intresserade av är ladhus.
  Verkar den här planlösning som rimlig. Ett problem med avlånga hus är ju att även rummen har en tendens att bli väldigt avlånga. Fönsterplacering har vi inte kollat mer på ännu.

  Tanken är att det ska vara öppet till nock, eller i alla fall extra takhöjd, över kök/vardagsrum och sen en loftvåning över resterande del av huset.
  Jag har letat efter exempel på övervåningar i liknande hus, men hittar inget riktigt bra.

  Har ni några förbättringsförslag på bottenvåningen, eller exempel på bra ovanvåningar?
   
 2. B
  Medlem · Stockholms län · 17 748 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  När det gäller att ta fram en planlösning är det mycket viktigt att anpassa den till väderstreck, utsikt, insyn, var vägen är, detaljplanens regler osv.

  För gästers första upplevelse av huset bör man från ytterdörren kunna se igenom huset och ut på andra sidan, då upplevs huset som ljust och luftigt. Ser man inte ut utan bara väggar och dörrar får man lätt känslan av en grotta. Det är en del av det som kallas siktlinjer och som arkitekter anser vara väldigt viktigt.

  Man bör undvika att ha trappan direkt vid ytterdörren eftersom man då får gå genom ett område som ofta är blött och smutsigt så fort man ska använda trappan. Det ser ut att vara ont om plats för skor och kläder i hallen.

  Det är tveksamt om tvättstugan rymmer allt som behövs, städskåp, tvättmaskin, tumlare, vask, värmepump, ventilationsaggregat osv.
   
 3. V
  Medlem · 26 inlägg

  VLJ

  Medlem
  Bra kommentarer
  Bifogar ej skalenlig tomtskiss. Ingen detaljplan.
   
 4. B
  Medlem · Stockholms län · 17 748 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Om lilla fyrkanten är ett garage så är det ju lite tråkigt att se rakt ut på det och parkerade bilar på gårdsplanen (det vita) när man sitter och äter. Lång infartsväg att skotta på morgonen när det har snöat under natten.
   
  • Laddar…
 5. Y
  Medlem · 10 inlägg

  Yonny87

  Medlem
  Vad vill ni ha på övervåningen?
   
 6. V
  Medlem · 26 inlägg

  VLJ

  Medlem
  Som tur är bor vi en del av landet där snön i princip aldrig lägger sig mer än några mm.

  Denna lilla stugan är tänkt som gym/ verkstad, men ej garage. Detta var dock en snabb skiss så placeringen för den är inte så genomtänkt

  På ovanvåningen vill vi få in minst ett sovrum och en wc, vilket i sig inte är något problem. Dock hade ju ytterligare ett sovrum eller allrum varit ännu bättre.
   
 7. M
  Medlem · Norrbotten · 102 inlägg

  makhno_

  Medlem
  I och med rummet med hög takhöjd kan "grottan" bli ett bra anterum som förhöjer upplevelsen av vardagsrummet. Detta blir mest effektivt om man inte får del av hela utsikten från gårdsplanen. Detta kan justeras med planteringar, murar, byggnader eller plank. I exemplet kanske gymmet kan placeras så att det bildas något av en rumsbildning på baksidan.
   
 8. V
  Medlem · 26 inlägg

  VLJ

  Medlem
 9. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 043 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Ja, för mycket "döyta", korridorer måste planeras om. Gör ett försök till ;=)
   
  • Laddar…
 10. B
  Medlem · Stockholms län · 17 748 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Glöm inte tillgänglighetsreglerna för badrum.
   
  • Laddar…
 11. V
  Medlem · 26 inlägg

  VLJ

  Medlem
  Badrummet är nog inget problem, även om det gärna hade fått vara större, men när vi väl känner oss redo att gå vidare kommer vi ändå ta det men en arkitekt/konstruktör för att gå igenom alla mått och tillgänglighetskrav.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-12-7_13-4-58.png
   
 12. B
  Medlem · Stockholms län · 17 748 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Storleksmässigt är badrummet fullt tillräckligt eftersom minsta mått är 1,7 x 1,9 m men då krävs det att dörren är precis på rätt ställe t.ex. Från centrum av toaletten och till väggen alternativt från centrum till kommoden ska det vara minst 1 m så att det går att ställa en rullstol bredvid toaletten, normalt låter man denna sträcka vara inne i duschen för att inte slösa med utrymme.
  https://www.nacka.se/497ec2/globala...iktlinjer/tillganglighet-och-anvandbarhet.pdf

  Är det någon sorts garderober som är till vänster om badrummet?
  De ser rätt svårutnyttjade ut eftersom de är så trånga.

  En arkitekt är en kreativ person som gör mest nytta i ett tidigt skede för att komma fram till hur huset bäst utformas för att passa till platsen och era önskemål. En arkitekt med 5 års högskoleutbildning och som har studerat 1000-tals husritningar vet hur man får till två sovrum, kombinerat kök och vardagsrum mm. på ett bra sätt utan att det blir 27 kvm hall och korridorer.
   
 13. T
  Medlem · Göteborg · 39 inlägg

  theresesvensson

  Medlem

  Ser att ni skissat vidare men det här kändes för mig mer logisk så kanske kan ni ta vara på många idéer i en till skiss.
  1. det är bra om starten på trappan är "längre in" i hallen, det bli gärna skitigt direkt innanför innerdörren, kanske bättre med en u-trappa där man börjar i den inre hallen?
  2. (personlig arkitektåsikt jag tror jag delar med andra arkitekter, men det är trevligt när rumsligheter linjeras. i det här fallet: om man hade bytt plats på tvättstuga och badrum hade det kanske gått att bänkraden i köket kunde linjera sovrummets vägg. Skulle man då ha öppet till nock över v-rummet hade det känts viktigt att andra planet får en rak linje rakt över där. Plus att v-rummet då borde bli lite större vilket alltid e najs.

  Det är fint med ladhus och absolut väldigt smart att tänka över placeringen av huset på tomten några extra varv för att maxa upplevelser o känsla inifrån huset sedan!
   
 14. M
  Medlem · 1 inlägg

  Modestymy

  Medlem
  Ladhus är fint! Jag hade bytt plats på tvättstugan och det angränsande sovrummet för att slippa gå förbi ytterdörren till sovrummet.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.