Byggahus.se

Plank 180 cm vid uteplats med tak - kan man göra "icke fasta fönster" ?

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Hej, vi har ett skärmtak över uteplatsen + ett plank (skärmväggar) som är 180 cm höga - allt detta är bygglovsfritt här i Stockholm så som det nu är utformat.

  Nu regnar det alltid in från det hållet planket är av någon anldening - vad kan vi göra som inte kräver bygglov? Byggnanadsnämnden föreslog markis men det skulle se tokigt ut då det är mot entrén, bygglov kunde vi inte få för bara en vägg vilket de ansåg skulle se tokigt ut när det inte var runt om som ett uterum t.ex. Vi vill inte ha uterum för det är dessutom insyn från gatan åt detta håll utan vi vill ha en högre vägg.

  Kan man göra någon konstruktion med t.ex. träramar med plexiglasrutor som inte sitter fast utan bara hängs upp på krokar med t.ex.låshaspar vid regn? Det får ju inte vara något "fast" för då blir det ju en vägg = ej OK. På vårt förra hus fanns det just en sådan konstruktion då träramar med plexiglas satt med gångjärn upptill och sedan kunde vikas upp under skärmtaket med haspar. Blir det tillräckligt temporär för att ses som icke fast vägg?

  Fler idéer tas tacksamt emot!
   
 2. F
  Medlem Nivå 1
  Gör en ritning och lämna in en anmälan om bygglovsfri tillbyggnad om högst 15 m2. Då kan uteplatsen "tätas" från alla sidor. Du kan läsa mer om detta bl a på Boverkets hemsida.
   
 3. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Klätterväxter är ett alternativ. Skyddar mot insyn och ger även en del regnskydd.
   
 4. Dheri
  Husägare · Nivå 10
  Om det inte passar med markis kanske en rullgardin kan vara ett alternativ som regnskydd? När det är fint kan den vara uppdragen och knappt synas
   
 5. A
  Medlem Nivå 1
  Ja det var det vi försökte enligt Attefalls-reglerna men det fick vi avslag på då det inte kunde vara bara en vägg tyckte bygglovshandläggaren. De ville då att vi gjorde ett uterum istället med glasning åt alla håll men det vill vi inte ha. Det var inget "bara" skicka in ansökan heller, det krävs skalenlig ritning på A3, teknisk beskrivning + kvalitetsansvarig eftersom det faller under begreppet tillbyggnad.

  Nu blev det en byggd vägg 180 cm hög + aluminiumskenor med skjutluckor av plexi som bara syns om man står precis framför, lätta att lyfta ur så det är ingen fast installation. Blev faktiskt bättre än vad vi tänkte oss.

  tack för er input i alla fall!