Byggahus.se

Planeringshjälp kök, vi har kört fast

811 läst  28 svar

 1. D
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Likt många andra har vi kört fast totalt i vår köksplanering. Är inne på ett IKEA-kök och har även tagit hjälp av deras köksplanerare på plats, men det var totalt bortkastat, när vi kom hem insåg vi att det var för mycket viktiga luckor som skulle slå i varandra vid öppning, etc. Diskmaskinen skulle effektivt blockera flera skåp, likväl skulle ugnarna göra detsamma.

  Våra önskemål är:
  • U-Kök alternativt köks-ö (dock har vi nog inte utrymme för en ö)
  • Hörnskafferi (stort, 120x120, alt 130x130 som man kan gå in i)
  • Två ugnar
  • Stor häll, 80-90cm
  • Myckte förvaring och lådor
  Förutsättningar:
  • Vi kan flytta fläkt
  • Vi kan flytta VA genom att dra ut alla skåpar 10cm och få en 70cm bänkskiva istället
  • Vi kan dra el lite hur som helst så som det behövs
  • Vattenburen golvvärme så ingrepp i golv blir svårt
  • Fönster och dörrar samt burspråk kan ej flyttas
  • Hus byggt -91, takhöjd 238cm
  Det vi skulle vilja är att någon tittar på ritningen och säger "Men varför tänker ni inte såhär?" för som det är nu, så sitter vi och ritar om och om igen i IKEAs köksverktyg och det blir mer eller mindre samma slutresultat. Diskmaskinen blir svår att komma åt, ugnsluckorna går inte att öppna, kylen hamnar för långt bort osv.

  Bifogat är ritning över köket, bild på gamla köket och en ritning vi gjort i IKEA-verktyget

  All hjälp mottages tacksamt, vi är öppen för lite tokigheter också. Men det ska vara praktiskt då vi lagar mycket mat. Tänk skolkök blandat med lantkök, rejäl diskbänk, dubbla ugnar osv, inte minimalistiskt :)

  Planritning: [​IMG]
  Ikea-ritning där vi kört fast:
  [​IMG]

  Nuvarande kök:[​IMG]
   
 2. T
  Medlem · Nivå 11
  Utöver önskemålslistan skulle en lista på vad ni saknar eller tycker är fel i nuvarande kök nog hjälpa...
   
  • Laddar…
 3. windestal
  Husägare · Nivå 6
  Antar att ni vill ha matplats vid burspråket? Hur många platser ska få plats där (eller mått på bord om ni har ett ni ska behålla)?
   
 4. D
  Medlem Nivå 1
  Vad vi inte gillar med gamla köket, bortsett från att det är väldigt slitet:
  • För lite förvaring, överskåpen som är nu är låga och grunda
  • Litet skafferi (därav önskemålet om ett walk-in hörnskafferi)
  • Vi vill ha lådor istället för skåp i största möjliga mån
  • En ugn, vi önskar två
  • En fullstor och en liten diskho, vi vill ha två stora
  • För lite bänkyta
  • Spisen i hörnet tycker vi tar för mycket plats och det är svårt att se de inre plattorna med den fläkt/skåpkonfiguration som är nu pga att vi är rätt långa.
  Det är väl de spontana anledningarna till att vi ämnar att byta kök :)
   
 5. windestal
  Husägare · Nivå 6
  Vad är det för rum som det är en stor öppning mot "nedåt" i ritningen? Hall eller vardagsrum? Är det behov av att ha klädförvaring i köket eller kan det lösas i andra rum?
   
 6. D
  Medlem Nivå 1
  Ja, det känns som att det är enda rimliga just med tanke på burspråket som vi gärna hade varit utan. I nuläget har vi ett köksbord som är 230x120 med 8 sittplatser, inget vi behöver men jag byggde det bordet bara för att fylla ut då köket känns väldigt stort, men med facit i hand, när man försöker bygga om det, så är det ganska litet.

  Vi skulle klara oss med ett bord med 6 sittplatser om det förändrar något och det ska bytas ut så småningom, efter att vi bytt kök, till något som passar in bättre.
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem · Nivå 17
  Hur ser det i vänstra delen i nuvarande kök?
  Är diskmaskinen nu så nära matplatsen som ni kan tänka er att ha några köksskåp?

  Men bredare diskho, bredare spis, mer bänkyta och mer högskåp (stort skafferi) samtidigt som det ska hålla sig på samma yta är, som jag ser det, motstridiga krav. Om man inför en kökshalvö för att lösa det så leder det till många hörn och lite trångt, vilket i sin tur leder till att en utfälld diskmaskin och ugnsluckor är mer i vägen.

  Om man mer utgår från nuvarande lösning så börja med att rita diskhon framför fönstret, diskmaskinen till vänster om hon, vanligt hörn, spisen (häll med ugn under) ungefär där diskhon är idag och en till ugn där diskmaskinen är. Då får ni en större bänkyta just där den behövs som mest (mellan ho och häll), även om den totala bänkytan inte är längre. Nuvarande högskåp med ugn och mikro kan då ersättas med ett högskåp för skafferiförvaring och överskåp upp till tak förstås. Hur ser en sån ritning ut?
   
  • Laddar…
 8. D
  Medlem Nivå 1
  Det gränsar mot både hall och vardagsrum, till höger (på ritningen), samma vägg där burspråket är, är hallen, och till vänster är vardagsrum "nedanför" köket. Klädförvaring eller dylikt måste inte vara där, det var bara en "död" vägg som vi försökte utnyttja, nu står där bara en kökssoffa som ska bort.
   
 9. D
  Medlem Nivå 1
  Det går att komma ca 10-15cm närmare matplatsen utan att det blir en knasig lösning kring burspråket.

  Vänstra hörnet ser ut så här:
  [​IMG]

  Vi förstår också att man inte kan få in allt man önskar i ett kök, men vi hoppas på att det finns någon fiffig lösning så att man kan få med så mycket som möjligt av det man önskar, men som vi inte själva ser idag. Det är första gången vi byter kök och lider av svår orutin på hur man ska tänka. Precis som du säger, så kommer luckor ta i varandra lite överallt, och visst, det kanske ser bra ut på ritning och bild, men när man väl står där så är man nog inte så nöjd längre.

  Ska prova rita den lösningen, det är ungefär lite det vi har varit inne på men försökt klämma in någon form av köksö, eller U-kök i samma veva. Ser jättebra ut på bild, men nu har jag tejpat upp allt med maskeringstejp på golvet och det blir för trångt för att vara brukligt till vardags.
   
 10. B
  Medlem · Nivå 17
  Det är ju rätt långt på vänstersidan så man skulle väl kunna få in tre högskåp (kyl/frys, skafferiförvaring) till höger om sovrumsdörren och sen bänk längs fönsterväggen hela vägen in i hörnet. Då kan man ha diskhon lite mer till vänster för att få ytterligare lite bänkyta innan man är framme vid hällen.

  Där är väl i så fall en bra väggyta för vitrinskåp och skänk/sideboard för ytterligare förvaring av sånt som man inte använder så ofta.
   
 11. windestal
  Husägare · Nivå 6
  Har gjort två snabba förslag i IKEAs verktyg åt er. Se dem inte som "färdiga" lösningar utan något som kanske ger nya idéer. Det största "problemet" för att få med allt ni önskar anser jag vara hörnskafferiet. I förslag två har jag tagit bort det, men det finns tre högskåp som mer än väl borde motsvara den förvaringsmöjligheten som skafferiet skulle gett.
  Överskåp har jag bara ritat in några stycken, men det anpassar ni givetvis efter tycke.
  Förslag ett ger kylen lite längre bort (men nära till matbordet) men för övrigt det mesta på önskelistan:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  förslag 1.jpg

  Förslag två, utan walk-in-skafferi. (Diskmaskinen till höger om hon):
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  förslag 2.jpg
   
  • Laddar…
 12. windestal
  Husägare · Nivå 6
  Kommentar: I högskåpet med mikro/ugn ska det alltså vara två ugnar, men man kanske snarare har en längst ner och den andra över den, blir nog lite högt annars till den övre.
   
 13. D
  Medlem Nivå 1
  Tack! Precis nåt sånt här vi behöver för att få igång tankeverksamheten igen!
   
  • Laddar…
 14. windestal
  Husägare · Nivå 6
  • Laddar…
 15. B
  Medlem · Nivå 17
  Är man två i köket är det opraktiskt att ha hällen och ugnen på det sättet kring ett hörn för då går det inte att göra något vid hällen samtidigt som den andra tar ur något från ugnen (vilket lär vara rätt vanligt när maten är klar).