Byggahus.se

Placering på Skymningsrelä och rätt kabel till lyktstolpe

 1. R
  Husägare · Under din säng · 69 inlägg

  Reborn

  Husägare
  Hej,

  Jag beställde den här lyktstolpe:https://www.bauhaus.se/naima-stolpe-svart.html?nosto=nosto-visited-products

  Kan man placera en Skymningsrelä på själva stolpe på denna modell av stolpe? Var i så fall? Jag tänkte om det lyser på relä då kommer att slocknar stolpe. Eller?
  Skymningsrelä är den här: https://www.clasohlson.com/se/Skymningsrelä-Steinel-NM2000/Pr325421002

  Sist men inte minst tänkte jag gräva en 20M lång kabel i marken till stolpen och det är den jag tänkte köpa: https://www.clasohlson.com/se/Kabel EXLQ Plus/Pr490430005

  Jag skulle också placera skymningsrelä på vägg bredvid en utomhus eluttag som jag kommer att dra EL ifrån till stolpen men i samma vägg finns en vägglampa (https://www.bauhaus.se/naima-vagglampa-svart.html) ca 3M avstånd, det kommer också att lysa på relä ändå.....:thinking:

  Vilken är bäst alternativet baserad på erfarenhet ni har? :)
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Det med att ha skymningsrelä har jag slutat med , använder astrour som tänder släcker efter solens gång på himlen , samt går att släcka vid vissa tider ( egen klocka )
  ingen skugga över skymningsrelä ., kommer säkert flera här som säger att det är inte bra med astrour , men tänk själv , solen har sin gång och inga bekymmer var du sätter det , kan sitta i källaren tvärmörkt och fungerar
   
 3. R
  Husägare · Under din säng · 69 inlägg

  Reborn

  Husägare
  Jag kommer säker att använda astronomiskt tidur till ute belysning men just stolpe ska ha skymningsrelä, svårt att förklarar varför men det måste vara så. någon som vet om skymningsrelä placering?

  Synd att just hus mig inte går att använda astronomiskt tidur till allt,
   
 4. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Varför skymningsrelä på stolpen , tänker du dig något special
  Hur vill du det ska tända och släcka , respektive armatur , kommer kablarna till armaturerna från samma ställe ( rum )
   
 5. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 498 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Lyktorna lyser troligen upp sin egen stolpe ganska dåligt så placering av skymningsrelä där borde fungera bra. Men om du inte vill ha en rörelsevakt i samma enhet så kan den placeras precis var som helst (utefter ledningen). Om nödvändigt behöver du bara ge den lite skugga från ljuskällorna. (Dagens skymningsreläer ska dessutom vara okänsliga för belysning med 50 Hz, men det fungerar nog inte för lågenergi och LED.)

  Det krävs dock lite åverkan på stolpen för att det ska bli bra och snygg, t.ex borra en hål för kabeln in i stolpen med en bra genomföring som dels håller tätt för väder och skyddar kabeln från skavning. Hur har du tänkt dig detta? Man vill ju ha skymningsreläet ganska högt upp där stolpen är smal.

  Skymningsreläet på väggen, vad har det för funktion? Menar du att det skulle kunna vara en alternativ placering så är det helt ok och troligen lättare att installera. Men då kan du inte använda en rörelsevakt i samma.

  EXLQ ska du inte gräva ned. Använd EKKJ, N1XV eller RV-K (ACEFLEX).

  Hur har du tänkt ansluta kabeln? Fundera allvarligt på en strömbrytare i kretsen, helst styrd inifrån. Du kanske både vill kunna tända och släcka permanent?
   
 6. Ilire
  Medlem · 1 inlägg

  Ilire

  Medlem
  Jag har köpt led lampor med skymning sensor po alla mina ute belysning .Det fungerar jättebra. Köpte på Jula.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.