Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Placering luft/luftvärmepump?

 1. M
  Medlem · 2 inlägg

  Marianness

  Medlem
  Vi ska byta ut en rejält gammal luftvärmepump och funderar i samband med det på om vi ska byta plats på den.

  Det är ett gammalt timmerhus i 2 våningar, ca 60+60 kvm med elradiatorer utöver luftvärmepumpen. Innerdelen sitter idag i hallen över toalettdörren (röd markering) - där det är rejält trångt (33 cm) och således ont om utrymme över/under innerdelen. Utedelen sitter idag vid altanen, vilket är mindre trevligt när den drar igång mitt i middagen.

  Har lite svårt att hitta någon bättre placering, men funderar på om det skulle funka att flytta den till vardagsrummet istället. Antingen som den orangea markeringen för att försöka få luftflöden någorlunda riktat mot öppningen i hallen och därmed kanske få lite fart på varmluften uppför trappen till plan 2, alternativt som den blå markeringen om det är dumt att ha pumpen i ett hörn?

  Vad tror ni? Någon som har någon bättre idé? Viktigast är ju såklart att få så bra spridning på varmluften som möjligt, och om hallen är det som gäller får jag kanske börja bolla med dragningar om det går att sätta utedelen på någon av väggarna runt entrén istället och sedan dra in till innerdelen i hallen?
   
 2. electroluxaren
  Medlem · - · 12 097 inlägg
  du tappar ca 2C per dörröppning
  vinsten med att flytta till vardagsrummet är
  varmare sovrum
  samt att pumpen går jämnare då det är större volym att jobba mot.

  Hallen, entren, köket blir kallare

  övervåningen kan påverkas åt något håll men det är osäkert
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.