Tjaba’
Idag har vi en 17 år gammal luftvärmepump som krigar på men vi är på gång att byta den. Luftluftarn är idag installerad i gillestugan (se bild) precis framför trappen upp till ”övervåningen”. Vi har dock problem med att få upp värmen på övervåningen och de blir liksom som ett lock i trappen med flera graders skillnad.
Eftersom vi då skall köpa en ny så tänkte vi rådfråga lite här också ang placeringen&ventilation, är det bra o ha den installerad där den är? Att sätta två innedelar är ett alternativ men blir ju ändå lite mer kostnader…
Ventilationen i kåken är ju självdrag, men med frånluftsfläkt i badrum som vi kör när vi duschar. Vinden är tilläggsisolerad med 500mm lösull men i ytterväggarna är de väl säkert bara 75 el 100mm skulle jag tro.
Behöver vi installera tilluftsventiler? Vi håller på och renovera på övervåningen så nu är de väl snart ett lager gips till på alla väggar och nya smygar mm så något tätare har de väl blivit. Fönstrarna är 2-glas o läcker förmodligen satan…
Tacksam för tips!
 
  • Ritning av två våningsplan; sovrum, vardagsrum, kök, badrum och matrum markerade. Skalenlig och möjlig avvikelse noterad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Normalt bör man inte ha något större luftflöde mellan våningsplanen så det är svårt att transportera en massa varm luft uppför en trappa, så man behöver ofta en luft/luftvärmepump per våningsplan.

När det inte finns någon varm murstock som ser till att självdraget blir tillräckligt stort och när man tätar huset så får man ofta se över sin ventilation och stoppa in tilluftsventiler i sov-, vardagsrum och liknande samt konstantgående frånluftsfläktar i badrum, kök, toalett och tvättstuga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.