Byggahus.se

Placering av luftvärmepump

 1. A
  Medlem · 16 inlägg

  Asani

  Medlem
  Hej!

  Bor i ett suterränghus från -76 och som idag värms upp med direktverkande el och llvp på övervåningen. På nedervåningen blir det ganska kallt på vintern och vi har funderat på att installera en llvp där nere för att undvika att köra elementen på full gas. Nu funderar vi bara över placeringen, då planlösningen egentligen inte är den bästa för den här typen av uppvärmningen.

  Finns inte utrymme ovanför ytterdörren för en väggmodell, så vi har istället funderat på en golvmodell och att placera den under fönstret, bredvid ytterdörren (se rött kryss på bilden).

  Vad vi hoppas på är att den ju dels värmer upp hallen, men också vardagsrummet och att lite varm luft även sprids in i sovrummen. En sak som vi är lite oroliga för är att draget från när dörren öppnas får den att gå onödigt mycket och att det liksom skulle förta den besparing vi hoppas på...

  Vad tror ni om den här placeringen?

  Tack!
   
 2. GoC
  Medlem · 2 749 inlägg

  GoC

  Medlem
  Den är väl helt fel då ni redan har en LLVP på övervåningen och varmluften stiger uppåt via trapphuset och lär göra mest nytta på övervåningen där ni redan har en värmepump.
  Montera den i största allrummet i stället och eventuellt komplettera med ”värmetransportör” som flyttar varm luft till angränsande sovrum
   
 3. A
  Medlem · 16 inlägg

  Asani

  Medlem
  Hej!

  Det har du säkert rätt i och ngt vi också reflekterat över... Tack för att du tog dig tid! Kommer en säljare här strax som ska kolla hur det ser ut i person, ska se vad de säger också.

  Ha det fint!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.