Byggahus.se

Placering av luft/luftvärmepump

 1. A
  Medlem · 8 inlägg

  AK90

  Medlem
  Hej!

  Är ny på forumet och behöver nu lite hjälp av er beträffande placering av pumpen som i första hand skall användas för att kyla ner de två sovrummen nere i bild och i andra hand resten av huset.

  Antingen en innerdel och en utedel (förmånligare) eller det dyrare alternativet med en utedel och två innerdelar. Fördelen med det första alternativet är väl att man får ut mer av pumpen i hela huset, men kommer den kunna kyla sovrummen tror ni?
  Bifogar bild så ni vet vad jag försöker fråga efter

  Rött eller blått?
   
 2. Mats-S
  Byggveteran · Sollentuna · 1 107 inlägg

  Mats-S

  Byggveteran
  Inte helt säker om jag uppfattat det korrekt, men du tänker alltså sätta in en luft VÄRME pump LLVP för att KYLA rummen?

  LLVP är bäst på att värma, ganska dålig på att kyla, så vill du ha kyla primärt ska du satsa på en luftkylare istället.
   
 3. Krokben
  Husägare · Uppland · 444 inlägg

  Krokben

  Husägare
  Vad snackar du om? Luft/luft värmepumpar fungerar ju exemplariskt att kyla med? Har aldrig hört att någon inte fått bra kyla från sin värmepump på sommaren.
   
 4. Tomtom79
  Medlem · Skåne · 1 014 inlägg

  Tomtom79

  Medlem
  Funkar finfint i läge rött OM ni har dörrarna öppna i sovrummet. Har kört på liknande sätt och kylan sprider sig fint. Det tar något längre tid men man slipper ha ljudet i sovrummet. MEN, vill man stänga dörren är det kört...

  Jag föredrar att ha kylan i ett stort rum med "direkt access" till övriga rum, då kan kylan sedan "rinna" in i övriga rum. Ska man kyla resten av huset med luften från de små rummen måste tempen där inne vara ännu lägre för att få samma spridning, den ska först rinna in i svardagsrummet och sen vidare till SR1 exempelvis.

  Däremot om man har en ovanvåning kommer inte en gnutta kyla upp, när man går uppför trappan blir det som ett stiga ur planet på Mallorca! (om man inte ordnar rejäl frånluft där uppe).

  Men av ritningen att döma har du inte det problemet.
   
  • Laddar…
 5. A
  Medlem · 8 inlägg

  AK90

  Medlem
  Tack för det svaret! Följdfrågan är då om man kan ha dörrarna öppna på dagen för att kyla ner och sen när man ska sova så stänger man och hoppas somna före de är varmt igen? Eller måste man sova med dörrarna öppna också?

  Pumpen ifråga är följande ifall de spelar roll: https://www.polarpumpen.se/luft-luft-varmepump/varumarken/mitsubishi-electric/hero-ln-35


   
 6. C
  Medlem · stockholm · 1 223 inlägg

  Comfort Thomas

  Medlem
  Beror på hur varmt det är ute , hur mycket värme som trycker på genom skalet så ett helt säkert svar kan nog ingen ge i ett forum.

  Men blir det för varmt så är det bara att öppna dörren så känns inte direkt som ett stort problem.
   
  • Laddar…
 7. useless
  Lök. · Gävleborg · 19 771 inlägg

  useless

  Lök.
  Om du menar en fristående luftkylare man ställer i rummet så är den mycket sämre på att kyla jämfört med en riktigt AC med inne- och utedel. En sån split-AC är för övrigt exakt samma sak som en värmepump. Man har en ventil som vänder på kylmedieflödet beroende på om den ska värma eller kyla.
   
 8. A
  Medlem · 8 inlägg

  AK90

  Medlem
  Tack för svaret. Jag är helt grön på området därav alla frågor. Enligt ”specsen” så skall pumpen kunna kyla 60kvm vilket rimligtvis borde räcka för att få svala sovrum. Dock är det ju svårt att veta vilka 60kvm den kyler i huset..


   
 9. Tomtom79
  Medlem · Skåne · 1 014 inlägg

  Tomtom79

  Medlem
  Sådana utfästelser ska man ta med en nypa salt. Det är ju 60kvm med en viss temperatur och luftfuktighet ute, solinstrålning, isolering osv osv.

  Ett välisolerat hus med bra fönster, skugga osv kan man säkert kyla 300 kvm till 20 grader med den, en dåligt isolerad hydda i solen med 40 grader ute kanske bara 10 kvm.

  Så det är väldigt svårt att avgöra. Men oavsett, kyla kommer den göra, frågan är om det blir från 30 till 20 i hela huset eller kanske 30 till 24 eller något annat.
   
  • Laddar…
 10. A
  Medlem · 8 inlägg

  AK90

  Medlem
  Ok. Ännu en fundering, om man ställer in pumpen på tex 21 grader. Betyder det då att den skall få hela huset (eller så mycket som möjligt att bli 21 grader) eller kommer rummet närmast vara kallast och så blir det lite varmare för varje rum längre ifrån pumpen (logiskt borde det ju vara så?). Vill bara inte hamna i den situationen att sovrummen inte är svala när man ska sova, då blir de ett antiklimax
   
 11. Handyman 1
  Medlem · 2 219 inlägg
  Blir nog precis tvärtom,kallast längst bort från pumpen,man får testa sig fram med inställd temp och fläkt vilket som ger önskad temp i olika rum.Sovrum kan man väl styra temp med stängd eller lagom öppen dörr också :)
   
 12. C
  Medlem · stockholm · 1 223 inlägg

  Comfort Thomas

  Medlem
  Nu var
  Nu var det kyldrift sommartid ;)
   
  • Laddar…
 13. useless
  Lök. · Gävleborg · 19 771 inlägg

  useless

  Lök.
  Temperaturen mäts i innedelen, så det blir i närheten av den man får inställd temp. Temperaturen i resten av rummet och huset beror helt och hållet på hur luften sprids.
   
 14. A
  Medlem · 8 inlägg

  AK90

  Medlem
  Tack för alla svar. Så om jag tolkar er rätt så skulle ni sätta den där det röda strecket är och sen trolla lite för att få rätt temperatur som man är nöjd med? :) Tror det får bli så då, håller tummarna att man kan sova i sommar sen
   
 15. Handyman 1
  Medlem · 2 219 inlägg
 16. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 3 499 inlägg

  richardtenggren

  Självbyggare
  Vissa modeller har även möjlighet att använda fjärren som tempsensor :)
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.