Pingborre

11k läst  12 svar

 1. L
  Medlem Nivå 2
  Har problem med gräsmattan som luckrats upp på vissa ställen. En granne sa att jag hade pingborre i gräsmattan som äter upp rötterna. I våras svärmade det små gula skalbaggar på dessa ställen, antar att det var dessa små borrar som kläckts?
  Grannen sa också att man skulle vattna ut något som hette Nematoder och min fråga är om man ska göra det nu eller vänta till våren. Någon som haft detta i sin gräsmatta
   
 2. A
  Medlem Nivå 7

  Re: Pingborre

  Man skall vattna när larverna finns i gräsmattan, annars har nematoderna inget att äta och dör...de håller sig alltså inte till nästa vår, utan du måste vänta tills du vet att larverna finns på plats. Bästa sättet att veta när är att ta ett spadtag och kolla, larverna är stora, vita och äckliga, omöjliga att missa!

  Jag hade något som gjorde konduktörshål i kanterna på mina rhododendronblad, jag köpte nematoder från ett svenskt företag på nätet (http://www.predator.se/) och vattnade och sedan slutade hålen dyka upp.

  /ama
   
 3. yonna
  Medlem Nivå 13

  Re: Pingborre

  Förtydligande: gör bekämpningen till våren; inte nu.
   
 4. A
  Medlem Nivå 7

  Re: Pingborre

  Jag är inte säker på att våren alltid är rätt tid.

  Hållbarheten på nematoderna var inte lång, och när man väl hade vattnat ut dem så måste det finnas mat (larver i jorden) för dem inom ett par dagar, sedan var det försent.
  Tidsfönstret för lyckad bekämpning var inte stort.

  Jag har ingen koll på när pingborrelarver kläcks, men det är säkert olika beroende på var i landet man bor. Det är ett tag sedan (ett par år) jag vattnade ut mina nematoder, men om jag minns rätt så var det nog i juni eller juli.

  /ama
   
 5. haddirajan
  Medlem Nivå 7

  Re: Pingborre

  Kännr igen de där gynnarna!
  I våras när vi grävde om plattgången så hittade vi ett 50-tal av dessa vita snuskfigurer ca 15 cm ner i gräsmattan. Sen dess har de inte besvärat oss.

  Däremot så grävde svärfar INTE om nån plattgång iår, men hos honom är det stora luckor i gräsmattan efter att såna här gynnare ätit upp allt gräs som kommit i deras väg.

  Hur kan detta komma sig, vi vet att vi har dem, fast de stannar i gräsmattan och gör ingen skada?
  Men hos andra vandaliserar de gräsmattan?

   
 6. A
  Medlem Nivå 1

  Re: Pingborre

  Har hört att de är väldigt känsliga vid sin svärmning.
  Bl.a:
  De svärmar ej om det regnar.
  De klarar ej att svärma om det blåser
  De tycker ej heller om att svärma om gräset är för långt, därför drabbas oftast de som är noga med att hålla sin matta kortklippt och fin värst...
   
 7. K
  Medlem Nivå 4
  Japp, det kommer när det är varmt och vindstilla. Påfallande ofta har det varit nationaldagen de senaste åren ;)

  Det bästa är att ta dom nu direkt, innan de hinner krypa ner och lägga ägg.

  Gula hinkar så många som möjligt med vatten i botten + fjärilshåv !!! (Ge ungarna 1 kr styck för dom = bra affär för båda parter ;) )

  Dom är väldigt lättfångade, för dom flyger klumpigt och sakta.
   
 8. anders07
  Medlem · Nivå 13
  En tråd från 2005 tror jag inte någon bevakar längre...
   
 9. K
  Medlem Nivå 2
  ok... Hur hittade du inlägget då ?
   
 10. K
  Medlem Nivå 2
  Du är admin kanske !?
   
 11. K
  Medlem Nivå 8
  När jag skulle ut och klippa gräsmattan idag flög det omkring enormt många borrar ovanför gräsmattan. Har aldrig sett så många på en gång. Jag blev nästan yr i huvudet när jag tittade på gräsmattan. Gick in på nätet och sökte efter sätt att bli av med dem, och såg då tricket med gula hinkar och såpvatten.
  För mig funkade det inte.
  Fem stora gula hinkar utplacerade på olika ställen under hela dagen resulterade i sju! borrar. (Och några flugor.)
  Jag jagade dem med gräsklipparen istället, vilket var dumt om det som står ovanför stämmer, att de med kort gräsmatta drabbas värst. Jag klippte så kort det bara gick. Nu syns i alla fall inte en enda.
  Hade även lite hjälp av stararna. Räknade till närmare 40 stycken en liten stund på vår lilla gräsmatta. Har inte starar här normalt.
  Vi brukar ta larverna och fiska med dem. Det duger de till.
   
 12. K
  Medlem Nivå 13
  Idag slog de rackarna till här hemma. Fint väder, vindstilla och hyfsat kortväxt matta. Satte ut hinkar med vatten, vattnade med spridare och körde som en galning med klipparen. Te vecka nötta :(

  Bayermedlet mot "gåsebiller" får tydligen inte säljas i Danmark längre. Får bli manuell bekämpning och täckning nästa år? Lövsug? Förslag, någon?
   
 13. Z
  Medlem Nivå 1

  googla på Merit turf, det funkar

  jag säger bara Merit Turf
   
  Kjell_G gillar

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: