Byggahus.se

Pilträd ovanpå avloppsledningar

 1. Johan Gunverth
  Diversearbetare · Göteborg · 8 344 inlägg

  Johan Gunverth

  Diversearbetare
  I en annan tråd diskuterades det dagvatten och inträngande rötter. Hade för mig att björk var värstingen, men pil verkar vara värre.
  Jag har en pil utanför tomten direkt ovanpå avloppsstammen nedströms på kommunal mark ((300mm betongrör på 1,6m). Den verkar trivas väldigt bra och växer som inget annat och var troligtvis bara ett litet skott 15 år sedan. Nu runt 60cm diameter vid marken runt 15m hög. Jag är osäker på vilken typ av avloppsrör det är, men det är anlagt i slutet av 70-talet och har troligtvis ordentliga kragar.
  Är det värt att jaga rätt på kommunen i preventivt syfte för att få bort den? Någon med liknande erfarenhet?
   
 2. svartöra
  Medlem · Västra Götalands län · 1 805 inlägg

  svartöra

  Medlem
  Nja, det måste ju inte bli problem bara för att det är en pil. Jag har en bamsepil på tomten, just i det hörn där VA-ledningarna finns, och det är inga kända problem. Däremot, om något rör skulle börja läcka så skulle det nog bli fullt med rötter på nolltid.
   
 3. Johan Gunverth
  Diversearbetare · Göteborg · 8 344 inlägg

  Johan Gunverth

  Diversearbetare
  Nä, precis och ett hyfsat modernt avloppssystem är ju helt tätt. Det var "Kronan" som installerade den här stammen i hemlighet under 70-talet och jag vet ju faktiskt vem som har installerat. Skall gå och fråga honom.
   
 4. Nyfniken
  Medlem · Stockholms län · 11 473 inlägg

  Nyfniken

  Medlem
  Hur stort är riskområdet kring en vuxen björk eller pil?
   
 5. svartöra
  Medlem · Västra Götalands län · 1 805 inlägg

  svartöra

  Medlem
  Jag har bara en datapunkt: när jag hade komposterna under pilen (typ 1 meter från stammen) blev det fullt med små pilrötter i dem. Jag flyttade dem en bit bort av den anledningen. Nu står de 7 meter bort och inga pilrötter ställer till besvär.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.