Byggahus.se

Philips Hue, IKEA Trådfri eller Telldus Z-Wave v2 för att styra belysning?

 1. R
  Medlem Nivå 6
  Jag bär trött på att hela tiden ändra mina dygntimers i vägguttagen för att styra belysningen hemma. Jag funderar på någon av de smarta lösningar som finns. Det jag först och främst är ute efter är att välja att lamporna tänds och släcks vid solnedgång och soluppgång (+/- några minuter).
  Telldus Z-Wave v2 vet jag har den funktionen i sin app, men när jag läser om Philips Hue och IKEA Trådfri så står det mest om att styra färgskalan och dimra vilket jag inte behöver. Har Philips Hue och IKEA Trådfri den funktionen att styra belysningen efter solnedgång och soluppgång? Alltså inte bara vid en viss tidpunkt för då måste jag ändå ändra tid när det blir mörkare/ljusare ute.
  Det mest smarta vore ju en skymningssensor som tänder/släcker inomhuslamporna (+/- en viss tid).
  Vilket system skulle ni satsa på?
   
 2. Corpes
  Medlem Nivå 8
  Ikeas app har bara timers för on/off, inte att dom tänds/släcks vid solnedgång/soluppgång
   
 3. nikasp
  Husägare · Nivå 14
  Jag kör Telldus och har en äldre Tellstick men har nya Znet v2 i låda. Om du mest är ute efter att tända och släcka så är det den du vill ha. Egentligen känns Zwavr overkill för det då mina 433 MHz-enheter funkat grymt bra i ett par år nu. Men jag var uppgraderingssugen och köpte Z-Wave nu. Märkte direkt att det i princip inte finns några utomhuspluggar att tillgå vilket var stora grejen, VETA att motor- och kupevärmare inte går dygnet runt om att avslagskommando missas.

  Jag kör med solens upp- och nedgång och är rätt nöjd men ibland är det lite störande mörkt hemma de gånger jag faktiskt är hemma på dagtid. Dvs. hade varit trevligt med riktig skymningssensor och inte bara solends nedgång samt någon slags offsettid (jag brukar tända en timme innan nedgång).
   
 4. E
  Medlem · Nivå 22
  Har flera Tellstick Net/Znet i drift. Det går enkelt att kombinera ex. ett 433 MHz skymningsrelä från Nexa med en schemaläggning i Telldus Live som justerar sig mot solens upp och nedgåg.

  Kombinationen gör att du alltid får en korrekt tändning även om det skulle vara molnigt väder.
   
 5. nikasp
  Husägare · Nivå 14
  Ah, där ser man! Har helt undvikit NEXA pga problem med två olika enheter tidigare men kanske ska testa den då.

  EDIT:
  Men läser detta på Clas Ohlsons sida: "Har den inkopplad som "Tänder belysningen vid skymning och släcker den vid gryning" fungerar mycket bra förutom en grej. Där är inge hysteres mellan Ljusstyrka för Tänd/Släck. Det innebär när kvällen kommer tänds/släcks lamporna ett flertal gånger innan ljusstyrkan passerat under 10Lux. Lika dant på morgonen innan ljuset är över 10Lux. Om man kunde programmera På vid 10Lux / Från vid 12 Lux. Skulle den fått 5 stjärnor.."

  Jag vill ju inte att hela huset ska tändas och släckas flera gånger vid skymning eller för att någon kortvarig ljuskälla kikar förbi (typ pannlampa). Hur funkar det hos dig?


   
  Redigerat 29 nov 2018 11:50
 6. E
  Medlem · Nivå 22
  Deras skymningsrelä funkar bra i kombination med Tellstick. Låt styrningen gå över en händelse och med villkor som gör att den enbart kan trigga någon/några timmar innan solnedgång. Genom att reläet enbart triggar händelsen med en till-signal filtrerar man bort till/från-signaler som den har en benägenhet att skicka vid lite varierande ljusnivå.
  Lång batterilivslängd.

  Ett vanligt schema som kör parallellt säkerställer att du alltid får en tändning av lamporna.
   
 7. nikasp
  Husägare · Nivå 14
  Om jag köper en sån, är det bra att placera i en skyddad fönstersmyg som inte får sol på sig i norrläge? Då borde det vara ett läge som är ganska "stabilt". Menar hyfsat opåverkat av sol/moln/träd/markis och annat som skulle kunna inverka.

   
 8. Joaquin
  Medlem Nivå 5
  Kan bara slå ett slag för Hue.
  Fördelarna är många: Ett system för mer eller mindre all belysning om man vill, bra gränssnitt och kvalitet på produkterna. Oändligt med möjligheter och tillbehör.
  Nackdel: Ganska dyrt
   
 9. E
  Medlem · Nivå 22
  Jag har monterat mina utomhus. Som sagt, om du låter reläet trigga en händelse så undviker du att reläet kan tända och släcka lamporna vid ändra ljusnivå pga moln etc.

  Du kan även ställa in vid vilken ljusnivå reläet ska skicka sin till-signal.
   
  • Laddar…
 10. nikasp
  Husägare · Nivå 14
  Jo, jag hade troligen köpt en Homey men vill inte satsa så mycket pengar än. Det drar ju snabbt iväg. Får ta ett större beslut längre fram. Kompletterar nu mina 433Mhz med några Z-wave kommande år. Har inte riktigt tid eller intresse att fippla alltför mycket med detta nu.

   
  • Laddar…
 11. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 17
  (Philips och IKEA kör Zigbee. Funkar inte med Z-wave. Kan vara bra att veta.)

  Om du har en AppleTV hemma och en iOS-enhet, kan du automatisera Homekit-kompatibla enheter på det sättet du vill. Jag kör själv utebelysning efter soluppgång/solnedgång (med förskjutning) och en motorvärmare på tid.
   
 12. Buildgates
  Tillbyggare · Nivå 8
  Med Philips Hue kan man tända och släcka lampor vid solens ned- och uppgång. Du kan även blanda, exempelvis att en lampa tänds vid solnedgång och sedan är på en viss tid, eller släcks vid ett visst klockslag. Går även att lägga på slumpmässig variation i på- och avslagstiderna för att förvilla eventuella iakttagande tjyvar.
   
 13. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  Är det inte bättre att styra med skymningsrelä?
   
 14. U
  Medlem Nivå 1
  Jag har kört Fibaro flera år men har bytt till Samsung Smartthings hub nu och kan starkt rekomendera den.

  Fibaro är enbart Z-wave.
  Smartthings hanterar både Z-wave oc Zigbee vilket betyder att jag kan använda mina befintliga Z-wave enheter men även komplettera med zigbee.

  Ikeas Trådfrå är Zigbee och väldigt prisvärda.

  Fördelen att köra en annan hub än Hue eller Ikeas egna är att man kan använda en otrolig massa andra sensorer etc och det går att antingen enkelt ställa in tider för att tända och släcka eller programmera väldigt avancerade scenarion.

  Smartthings hub säljs inte officiellt i Sverige men finns att köpa från Webhallen.

  Så vill du ha lite mera funktioner kan jag rekommendera Smartthings Hub.
   
 15. nikasp
  Husägare · Nivå 14
  Den lät ju riktigt intressant för framtiden!