Byggahus.se

Pex rör 40cc

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Hej, håller på att tvista med min rörmokare som innehar en SäkerVatten cert där han säger att 40cc gäller där rören kommer in och ut ur väggen för tappvattnet, däremot kan dem ligga tätt i golv/vägg. Stämmer verkligen detta? Så från inspektionsluckan (kranarna) är det 40cc som sedan går ihop under golv (betong) och där dem kommer ut vid handfatet är det 40cc.
   
 2. kulle
  Medlem · Nivå 10
  Det spelar ingen roll vilket avstånd man har på dragningen inne i väggar och golv.
   
  • Laddar…
 3. Sammy_j
  Renoverare · Nivå 9
  Min dragning inne i väggen är fullständigt hullerombuller, vissa ledningar tar inte ens samma väg för värme och kallvatten för det finns inte plats :) men vid utloppen är det exakt 40cc
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem · Nivå 5
  LK har tidigare sagt minst 100mm mellan kallt och varmt när det dras dolt, men nu verkar det bara stå
  "Kall- och varmvattenledningar ska vara monterade så att de inte kommer i kontakt med varandra." (se.29.c.1, monteringsanvisning för LK universal).
   
 5. -RB-
  Renoverare · Nivå 13
  Det är riktigt att 40 mm är viktigast där rören kommer ut ur väggen. Men det är felaktigt att påstå att de får lov att ligga tätt intill inuti vägg hursomhelst. I Säker Vattens branschregler avsnitt 4.1.1 står att varm och kallvattenrör skall dras åtskilda eller ha erforderlig isolering så att kallvattnet inte värms upp.

  I t ex LK's monteringsanvisningar för rör i rör står det att tappkallvatten skall monteras åtskilt från varmvattenrör. Det finns även detaljerade instruktioner om krav på isolering och hur de skall dras i betongkonstruktioner.

  Ovan montage skulle jag vilja påstå är felaktigt. Men, sen kan man diskutera vad det är för problem i praktiken.
   
 6. S
  Medlem Nivå 1
  Tack för alla svar!

  Dem går parallellt med varandra, i PEX rör, men dem ligger tätt emot. Så yttre höljet på rören (gråa) ligger tätt, medan slangen innuti (där kallt resp. varmt vatten går), är inte i direkt kontakt med varandra.
   
 7. S
  Medlem Nivå 1
  Vad menar du med att "dem inte får ligga tätt intill...". Som enligt bild så är dem i varsit rör, så varje rör är isolerat separat, men dem ligger bredvid varandra. Är det rätt eller fel utförande skulle du säga?
   
 8. -RB-
  Renoverare · Nivå 13
  Tyvärr är både Säker Vatten och LK luddiga här. Det framgår inte om det är PEX-rören eller skyddsrören som inte får ligga mot varandra.
  Så, antingen kör man på försiktighetsprincipen och separerar dem även när de har skyddsrör eller så isolerar man dem. Man kan ju också presentera beräkningar på att kallvattnet aldrig kommer värmas upp till 24 grader på en 8-timmarsperiod, vilket är det krav Säker Vatten ställer.

  Men återigen, det är kanske inte ett praktiskt problem.
   
 9. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Så länge som det inte är någon VVC så borde inte stillastående kallvattnet värmas upp tillräckligt med stillastående varmvatten.