Byggahus.se

Petsäkra "djupa" bakelituttag mer permanent?

 1. Rasmusax
  Medlem · Örebro · 65 inlägg

  Rasmusax

  Medlem
  Jag har sett mer permanenta petskydd för eluttag där man "vrider in" stickkontakten. Problemet är att de bara kan fungera med "grunda" eluttag, där stickkontaktens inre del hamnar i liv med eluttagets ytterhölje.

  Finns det någon motsvarande lösning för "djupa" bakelituttag?

  Jag har i några trådar läst att uttag som placeras 1700 ovan golv inte kräver petskydd, samt att inte petskydd behövs om man har en jordfelsbrytare som löser vid 30mA. är båda påståendena sanna?
   
 2. Rikard Ågren
  Medlem · Västerbotten · 3 321 inlägg

  Rikard Ågren

  Medlem
  Du menar ett utanpåliggandet uttag?
  Ska du återanvända ett gammalt uttag?
   
 3. E
  Medlem · jämtland · 19 926 inlägg

  elmont

  Medlem
  Höjden stämmer men JFB ska det vara oavsett petskydd, petar man i ett uttag kan man ju få "kontakt" genom kroppen mellan fas och nolla och det känner ju inte en JFB.
  Köp nya uttag.
   
 4. Rasmusax
  Medlem · Örebro · 65 inlägg

  Rasmusax

  Medlem
  Rikard Ågren
  Jag menar ett utanpåliggande uttag där man sticker in stickkontakten så att den delvis "slukas" av eluttaget. Återanvändning, men nydragning....
   
 5. Rrrrr
  Medlem · Västerbotten · 4 881 inlägg

  Rrrrr

  Medlem
  Köp nya uttag.. aldrig värt att återanvända nånting.
   
 6. Rikard Ågren
  Medlem · Västerbotten · 3 321 inlägg

  Rikard Ågren

  Medlem
  Det finns nya bakelitapparater. kolla med byggfabriken.se
   
 7. Rasmusax
  Medlem · Örebro · 65 inlägg

  Rasmusax

  Medlem
  Som jag tolkar svaren är det kört med dessa eluttag? Finns det INGEN lösning att säkra dem mer permanent?

  Rrrrr:
  Om man slipper köpa nya bakelitströmbrytare för 400 kr stycket och hittar begagnade dito som fungerar utmärkt enligt elektrikern, vill jag att du förklarar hur det "aldrig" kan vara värt att "återanvända nånting". Personligen sparar jag många tusen på att återanvända byggmaterial...

  Rikard Ågren:
  Jag känner till de produkter som Byggfabriken, Gysinge och bl.a. Manufactum säljer, men samtidigt har jag hört åsikter att de inte heller är petsäkra... huru därmed?
   
 8. E
  Medlem · jämtland · 19 926 inlägg

  elmont

  Medlem
  Bara som upplysning, dom gamla uttagen var av betydligt sämre kvalitet. Det beror på att legeringarnas sammansättning har med åren utvecklats betydligt. Och när det gäller elmatr. i allmänhet är den betydligt bättre i dag än för 25 år sedan
   
 9. Rasmusax
  Medlem · Örebro · 65 inlägg

  Rasmusax

  Medlem
  elmont:
  Mycket intressant inlägg! Kvaliteten på många typer av byggmateriel sänktes ju generellt under 1900-talets senare del...

  Går man 25 år tillbaka hamnar man vid mitten av 1980-talet... tror du även att den sämre kvaliteten på eldetaljer även gäller svarta bakelituttag som jag bedömer minst ha 40 år på nacken (om inte mer)?
   
 10. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 338 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Och MYCKET MYCKET bättre för 50-60 år sedan än idag.
   
 11. L
  Medlem · Värmland · 116 inlägg

  Lars T

  Medlem
  Det kan man nog ha delade åsikter om.
  T.ex i farsans hus som är från 1963 är de originalistallationerna i gott skick. Kraftiga brytare, plåtkapslingar, bakelit som ser ut som ny o.s.v medans hos mig är hela installationen från 2001 och vissa saker (bla huvudbrytaren) börjar redan märkas att det är åldrad plast som spricker m.m.

  Som kuriosa kan nämnas att farsans cirkulationspump har gått oavbrutet sedan 1963, han stänger aldrig av den p.g.a rostrisk, en riktigt stor gjutjärnsklump som inte drar mer än 15 watt!! på min som är från 2001 skulle jag ändra hastighet i vinter, hela vredet och underliggande prylar gick småbitar, verkade som om plasten inte tål värmen, nä att grejer blivit bättre är en sanning med modifikation.
   
 12. E
  Medlem · jämtland · 19 926 inlägg

  elmont

  Medlem
  Uttagen från mitten av förra seklet är av rätt medioker kvalitet vissa bara godkända för 6 A, bakeliten däremot är rätt bra men den har ju inget med funktionen att göra. Lika är det med brytare dom äldre var ofta bara godkända för 6 A ( och tål naturligtvis inte mera). Gamla uttag och brytare som fungerar än är oftast dom som knappast har blivet använda. Otaliga är dom vridbrytare som jag under årens lopp bytt ut och jag vidhåller att dom nya är av betydligt bättre kvalitet. Det skulle ju vara konstigt om inte matr. i instalationsmatriel fått del i dom allmänna tekniska framstegen. Titta bara på kontaktorer, på 60 - 70 talet fick man byta kontaktorer som belastades kanske 4-5 ggr så ofta som i dag. Det är nog ungefär som med bilar en bil från 50 talet som hade gått 10 000 mil ansågs som skrotfärdig i dag är den sträckan inget för bilen. Så det nostalgiska skitsnacket om att "allt" var bättre förr betackar jag mig för.
   
 13. Rasmusax
  Medlem · Örebro · 65 inlägg

  Rasmusax

  Medlem

  Skitsnack?

  elmont:
  Bakeliten var alltså bra enligt din åsikt, men inte metallen? Rätt så? Vilka fel kunde det leda till?

  Låg problemen med överbelastningen även på uttagen under 1960- och 70-talen? Kan det isåfall ha att göra med att äldre elinstallationer var dimensionerade för färre förbrukande apparater än vad man börjat använda då? För ett uttag som klarar 6A med 230 V bör väl man klara en effekt på 1380 W? Före andra världskriget fanns ju inte många elapparater förutom radion i ett vanligt hem.

  Att byggmaterial blivit sämre är inte enbart "nostalgiska skitsnack", utan sanning i mycket... försök bara få tag på tätvuxen fura på en vanlig brädgård idag - igår standard, idag undantag. Sen finns det ju självklart undantag, precis som det gör idag...

  Hur bedömer du kvaliteten på vridbrytare? Hur länge har de suttit som du bytte då, och hur länge håller de du tycker är bra idag?
   
 14. E
  Medlem · jämtland · 19 926 inlägg

  elmont

  Medlem
  Vridbrytarna som jag bytte på 70 talet var ca 20 år gamla, vipporna som jag då monterade sitter oftast kvar än i dag. Men jag har inga "bevis" det är bara den känslan jag har fått under dom (rätt många, sedan slutet på 60 talet) år jag arbetat med el.
  Metallen i kapslingen var bra men metalegeringarna i anslutningsskruvar och kontaktytorna var mycket sämre. Det beror väl på att även inom elinstallationsmatreal har upptäckter i metallurgin fått sitt genomslag.
   
 15. D
  Medlem · Västra Götaland · 1 499 inlägg

  Danne031

  Medlem
  Är det inte bara ojordade uttag som har vridfunktion?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.