Pellets eller bergvärme?

10k läst  16 svar

 1. B
  Medlem Nivå 5
  Har idag en flispanna från 1989 i vårt nyinköpta hus på 170m2. Tycker att det är jobbigt att hålla på att fylla på flistunnan varje kväll och sota varje vecka, vilket gör att man måste vara hemma varje dag så att den inte slocknar.

  Funderar därför på bergvärme eller pellets. Blir mer och mer intresserad av pellets som känns säkrare när elpris ev går upp i framtiden.

  Min fråga är hur mycket skötsel en pelletspanna kräver? Hur ofta behöver man fylla på? Hur ofta behöver man sota? Och vad kostar det att installera pelletsbrännare med matningssystem? Eller ska man byta ut hela pannan?

  Tacksam för svar!
   
 2. S
  Medlem Nivå 5
  Inget svar på din fråga:surprised: men kan man inte fixa ett större/bättre system på flishanteringen så du slipper att skyffla varje dag. Vet ju inte hur du får flisen men låt säga att du får den hemkörd med tippbart flak, då skulle man väl kunna göra en ficka som dom tippar i, sedan en typ av elevator eller nåt som transporterar det till brännaren.
   
 3. H
  Bannad Nivå 7
  Ett modernt bekvämt pelletssystem typ Biomatic 20+ går säkert på 80000 inklusive installation. Inte många installerar sådana system idag eftersom pelletspriserna stigit så kraftigt. Inte heller ett sånt system är lika underhållsfritt som reklamen gör gällande.
  Hur stort askutrymme är det i flispannan? Är det skapligt med askutrymme så går det väl att installera en pelletsbrännare med tryckluftsuraskning. Då räcker det kanske med att tömma aska och inspektera lite en gång i månaden. Ett veckoförråd på 300 liter räcker ca. en vecka och fylls på med 16kg säckar. Det är inte alltför mycket jobb att fylla det förrådet.
  Brännare med tryckluftsuraskning, veckoförråd, matningsskruv och kompressor kostar ca. 21000. Installation av leverantören ca 4000. Det är inte särskilt svårt att installera själv.
  Är det inget fel på pannan så är det mest ekonomiskt att behålla den, lite sämre verkningsgrad än en ny panna får man räkna med men det tar många år innan man tjänar in 50-60 tusen på skillnaden i verkningsgrad.
   
 4. 2
  Medlem Nivå 11
  Går det inte att ordna ett större flisförråd som nämnts??

  Även pellets har stigit rätt mycket senaste åren o kostar 61 öre/kWh nu (2-2500:-/ton beroende på var i landet) i en ny panna med årsverkningsgrad på 85% typ Thermia Biomatic...
  Skötsel är det inte mycket av, Tömma asklådan efter ca 1,5-2 ton pellets om inte ask komprimering görs (spak på lådan som packar askan) då rymmer 2-3 ggr så mycket aska vilket gör att du behöver tömma aska 2-3 ggr/år..
  Sota pannan tar 20-30 min o görs efter ca 2-3 tons förbrukning vilket blir 2-3 ggr/år varav sotarn gör 1-2 geroende på intervallerna där du bor...
  Har du minst 3 m2 över i pannrummet o dryft 2 meter i tak så är det smartast att skaffa så du tar hem pellets med bulkbil (som med olja) vilket du bör klara med fyllning 2 ggr/år, Förrådet bör rymma 6 m3 så du rymmer 3 ton...
  Komplett panna o om du bygger ett eget bulkförråd av spånskivor kostar det ca 80000:- men det kan ju funka lika bra i nuvarande panna men då blir det mer jobb med sotning/asktömmning men då klarar du dej undan ca 50000:- billigare...
   
 5. B
  Medlem Nivå 5
  Ok här är lite mer info:
  -Har idag ett stort flisförråd vägg i vägg med pannrum på säkert 8 kubik, men det får inte vara kopplat till pannrummet, därför bär jag med stora hinkar varje kväll och fyller 6 hinkar i tunnan som sedan går via skruv till brännaren. Flisen fylls idag genom att man öppnar en lucka i taket, vilket då först innebär att flisen lassas utanför och sedan får man anlita bonden för att lyfta upp det i luckan.

  -Får idag släcka ner och sota en gång i veckan (under brännare och i pannan), vilket känns väldigt omständligt och skitigt med rakaren.

  -Kan jag slippa med att sota bara en gång månaden och se över anläggning någon gång i veckan så skulle jag vara helnöjd.

  -Ju mer jag läser om pellets desto mer sugen blir jag på det. Då slipper man flisens fuktighet och risk för mögel.

  -Pannan är en kombi ved/flis/el från 1989 av märket Estuna.

  -Skulle gärna börja försiktigt med pellets och kanske bara börja med brännare, men kommer jag ner i underhåll och skötsel då jämfört med flisen.

  Många frågor - hoppas på några svar! :)
   
 6. H
  Bannad Nivå 7
  Ja om man inte gräver ned en förmögenhet i ett pelletssystem så är det fortfarande en attraktiv lösning. Dyra lösningar med bulkförråd osv. tror jag inte på då är det bättre att lägga pengarna på bergvärme. Bulkchaufförerna jobbar på ackord numera och blåser in pelletsen med en sådan hastighet att mycket förvandlas till smulor. Någon gång om året måste man gå in i detta bulkförråd och skyffla ut alla kubik med pelletspulver som lagrats, annars fungerar inte matningsskruven. Tror det är mindre jobb totalt att slänga in 10 säckar i veckan i ett veckoförråd.
   
 7. B
  Medlem Nivå 5
  Kommer man ö h t undan den vanliga pannsotningen om man bara köper brännare, eller vill det till att man köper ny panna samtidigt då?
   
 8. prototypen
  Medlem · Nivå 20
  Bulkförrådet behöver inte bli dyrt, några skivor plywood och matningsskruv måste man ha ändå. Chaufförerna har slutat med tokblåsning då det blev för mycket skräp. Det blir inga kubikmeter med spån, faktiskt efter 4,5 ton så var det nästan ingenting och det är brännaren som mår stryk av spån inte skruven, spånet kan sintra i brännare.

  Säckat är dyrare (vem betalar för säcken och paketetringsmaskinen) samt att säckarna tar en hel del plats i soporna. Lastbil måste man hursomhelst ha hem med bulk eller säckpackat.

  Jag har faktisk provat säck också som första provkörning och det finns ingen anledning att köra säckversionen. Jämförelsen skulle vara att köpa villaolja i dunk, jag har gjort det också.

  Protte
   
 9. 2
  Medlem Nivå 11
  Jag byggde mitt bulkförråd på 13,5 m3 (8,5 ton) för 3700:-
  Tar hem pellets vart annat år o har då inte märkt av nått ackord hos chufförerna, Har alltid blåst med 0,3 bar men då har jag iof alltid varit hemma då dom fyllt...
   
 10. B
  Medlem Nivå 5
  Lutar just nu åt pellets, men enbart brännare, för 25 pix, som man sedan kan uppgradera med bulkförråd och pelletspanna.

  Har rekommenderats Ecotec Bioline 20 brännare.
   
 11. K
  Medlem Nivå 8
  Nu vet jag inte vad som passar i din panna. Men jag köpte mitt system från Rör-anders. Det var rätt bra pris och i det priset var det dessutom med ett installationskitt till min panna, men det kanske inte du behöver ha.

  Jag är mycket nöjd med min brännare
   
 12. H
  Bannad Nivå 7
  Om du kan ha en uppåtbrinnande brännare i din panna så är det ett bra alternativ. Likaså Ariterm Bequem och CTC Bio.
  Då kan du använda brännaren också till en ny modern panna.
   
 13. 2
  Medlem Nivå 11

  Ctc bio är en du skulle kolla på, Den kostar 18000:- på rinkabyrör...
   
 14. B
  Medlem Nivå 5
  Ok tack för tipset. Vill dock ha hjälp att få den monterad och Rinkaby låter som att det inte ligger i min närhet.

  Ecotec är det dock en leverantör med montering som har som jag nu bett om offert från.

  Vad kan en 20 år gammal flisanläggning exkl panna ha på andrahandsmarknaden tro?
   
 15. B
  Medlem Nivå 5
  Tog dit en pelletsbrännarlev till, då jag inte riktigt fick förtroende för den första, och den andra sa att det inte gick att ha uppåtbrinnande eftersom det är för kort avstånd till panntaket och att det skulle bränna sönder pannan inom ett par år. Då hade jag inte nämnt att jag fått en offert på en Ecotec uppåtbrinnande.

  Hmm...
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: