Byggahus.se

PCB och Asbest vid husköp?

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Ni som köpt lite äldre hus hur har ni tänkt angående PCB och Asbest?
  Som jag uppfattat det så kan det förekomma i alla möjliga sorters byggmaterial mm.

  Kan det vara en idé att ta in en specialist som tar prover etc även om man inte har några misstankar bara för att eventuellt kunna pruta på priset?
  Är ju även ganska skönt att veta om farorna om man planerar att renovera.

  Hur vanligt är det att det finns i hus?
  Känns som att många inte ens har en tanke på dessa ämnen vid husköp.

  Hur har ni gjort och tänkt?
   
 2. M
  Medlem Nivå 5
  Att man inte pratar om det beror nog på att det finns överallt. I lim, i ventilationsrör, i isolering kring rör, i kakelfogar m.m. Jag skulle INTE testa före ett köp utan helt enkelt vara medveten om att det finns överallt och låta testa när man väl kommer dit i renoveringen.

  Hos oss testade dom kakelfogen/fixen i köket (innehöll asbest) och i toan (innehöll inte asbest) samt plastmattorna i kök, hall och trapp där limmet i köket och hall innehöll asbest, men inte mattan i trappen. Samt att de ventilationsrör som fanns i huset var gjorda av eternit, som även det innehåller asbest.
   
  Redigerat 23 mar 2012 04:45
 3. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Asbest, bly, kadmium etc gör ju ingen skada så länge man inte petar i det. Blir det aktuellt att riva något tveksamt kan man ju skydda sig under den tiden med andningsmask etc.

  Jag skulle vara betydligt med orolig för radon och mögel som påverkar miljön kontinuerligt och inte går att skydda sig mot.
   
 4. A
  Medlem Nivå 5
  Din fråga på hur vanligt det är med asbest och PCB är nog frågan när huset byggdes. Hus byggda på slutet av 50 talet fram till början av 70 talet innehåller många av dessa "godsaker"
  Vi hade externit på taket samt på vår fasad på vårt hus byggt 1845. En rest från slutet av femtiotalet som vi idag tagit bort och lämnat på deponering.
   
 5. rickardg
  Elektroniktokig Nivå 14
  Bor själv i kedjehus (byggt 68) med asbest i form av eternit, detta på yttertak, undertak (eternit istället förråspont typ), frånluftsventilationsrör och i krypgrunden (brandskydd), garaget hade eternit i orginal så jag utgår att det finns kvar blivit inbyggt innanför träpanelen. Sen var det praktiskt som brandskydd generellt så jag utgår nästan från att det finns i brandväggen mot grannen samt mot garaget där dörren är brandklassad.

  Jag är dock inte speciellt orolig för det då eternit är ofarligt om det inte går sönder, då är jag mer orolig över klinkergolvet i hallen där nått av barnen kan trilla ner för trappan och slå huvudet i golvet (urkorkat med klinker nedanför trappa) och det lär finnas rätt många andra exempel med risker i ett hus som är många gånger värre än den från asbest.

  Dock ska man självklart se till att ha rätt utrustning om man behöver in och rota i det.