Påslag vid totalentreprenad

5k läst  6 svar

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Vi bygger ett hus med sk Totalentreperendad med Myresjöhus. Vid totalentreprenad utgår en avgift på 15% utöver offertpris på Mark, El och andra arbeten. Detta för att Myresjöhus tar på sig hela byggprocessen, vilket är helt ok för oss.

  MEN nu framgår det att vi skall betala 15% upp på inköpspriset för kakel och tapetkostnaderna också.
  Kakel för 250 kr/kvm ingår i grundpriset för huset. Hittar vi då ett kakel som vi vill ha uppsatt av Myresjöhus som kostar 600 kr/kvm ska vi då debiteras 402,50 extra per kvadratmeter (350 kr + (350 * 0.15) ) och inte 350 kr, vilket vi tycker är lite skumt. Vi har ju redan betalat 15% upp på arbetskostnaden för att sätta upp kaklet, jag tycker inte att vi ska betala 15% upp på inköpspriset också.

  Vad säger ni andra som bygger med totalentreprenad eller liknande, är detta ett vanligt förfarande?
   
 2. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Detta är inte ovanligt vilket delvis också gjorde att vi valde att bygga med delad entrepenad. Mer arbete, javisst. Men mycket billigare.
   
 3. M
  Medlem Nivå 2

  Detsamma gäller fler......

  Även Eksjöhus kör med samma stuk - fast de kallar det inte totalentreprenad då det inte skrivs ett kontrakt där de är ansvariga för själva bygget utan det var Onsalagrävarn. ALLT blev 15 % dyrare i och med detta om vi tog extraarbete utöver. Vi gjorde istället så att vi pratade med arbetarna på plats så tog deras företag på sig extraarbetena. De tyckte själva att det var rätt "grisigt" att ansvarig tog extra då de själva inte fick nått extra - 15% för att fördela jobb är en hel del ellerhur.....
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  En liten varning för att ta saker "vid sidan om". Om man avtalar med ex. plattsättaren direkt och går förbi totalentrepenören, så kan man få problem med garantin, inte bara för de delar som gått vid sidan om. En totalentrepenör kan vara oerhört uppfinningsrik när det gäller att hitta på orsaker för varför en takstol är för klen "bara för att ni tog in kakel från en annan". Just det är nog lite överdrivet men ungefär så.

  Normalt sett så har en totalentrepenör monopol för alla bygginsatser under entrepenadstiden, det innebär att om ni avtalar direkt med en av underentrepenörerna om att göra något så är det ett avtalsbrott, totalentrepenören har rätt att i efterhand kräva er på entrepenadspåslag även för arbeten som han överhuvudtaget inte haft med att göra om de utförs inom entrepenadens område före slutbesiktning (även för egen målning ex.).

  Men som sagt i många fall tom. uppmuntrar en totalentrepenör beställaren att ta olika saker direkt med elektrikern, plattsättaren etc. Risken med det är att garantin givetvis inte gäller för det som gått vid sidan om, och man hamnar i samma ansvarsträsk som om man redan från början valt delad entrepenad. Plötsligt blir det upp till dig som beställare att bevisa att ett fel verkligen beror på fel i totalentrpenaden.

  På samma sätt kan man råka ut för att även tilläggsarbeten som beställs av totalentrepenören hamnar utanför entrepenaden, och totalentrepenören fråntar sig då ansvar för påstådda följdeffekter.

  En tidigare kollega till mig råkade ut för att huset hade för klent bjälklag (totalentrepenad), golvet inte bara sviktade, det var rejäl "svank" allt lutade inåt, det blev synlig nedböjning av taket i våningen under när någon gick på andra våningen, en granne med samma problem råkade ut för att en braskammin rasade genom golvet etc.

  Totalentrepenören skyllde det för klena bjälklaget på att man hade gjort en tillvalsbeställning (beställts från totalentrepenören, fast relativt sent) av golvvärme även på andra våningen. Installationen av golvvärme hade försvagat bjälklaget, entrepenören hade inte tänkt på konsekvenserna för bärigheten. Totalentrepenören hävdade framgångsrikt inför domstol att beställningen hade gjorts utanför totalentrepenaden, entrepenören hade därför inget konstruktionsansvar för golvet. Jag vet inte hur det gick, jag vet att för 2 år sedan processades det fortfarande (bygget gjordes år 2000). Processen gällde ytterligare ca. 200 fel, och förseningsvite för 75 veckor.

  Det gäller att säkerställa att ALLA tillval man gör verkligen görs inom ramen för totalentrepenaden, och beställer man då vid sidan om så är det inte ens en tolkningsfråga, då är det solklart att garantin inte gäller.
   
 5. volvo
  Medlem Nivå 10
  Det är inte bara sin tid och arbete som man tar på sig ansvaret för, utan en totalentreprenör tar även på sig risker, garantier etc.
  Personligen tror jag att en professionell byggare är bättre rustad att bedöma risker under produktions- och garantotiden än en genomsnittlig privatperson.
  Det du har konstaterat blev "mycket billigare" kan på andra byggen konstateras vara en förlust.
   
 6. J
  Medlem Nivå 1
  Jag har prescis bytt ett myresjöhus med totalentreprenad och där fick vi välja hur vi ville göra.
  Nu va det inga stora saker utan det va lite el samt måleri.
  Det är helt riktigt att myresjö vid ev garanti kan hävda att det inte är deras ansvar då det inte ingått i totalen.
  Utan den garantin ligger då på den berörda entreprenören. och ja det kan mycket väll bli så att dom skyller på varandra men det får man väll ta.
  När det sen gäller ev arbeten efter godkänd slutbesiktning så kan totalentreprenörens garanti endast upphöra då man gör ändringar i den installation som finns dokumenterad i bygghandling.
   
 7. M
  Medlem Nivå 2
  Jag tror det gäller att tänka med magkänslan. det som vi tog vid sidan om var inte av betydande för själva huskonstruktionen så att säga. Lite klinkers under braskaminen, extra elarbete (som den firman i sin tur lämnar garanti på) osv.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: