Byggahus.se

Parkslide - varning för att köpa hus/tomt med parkslide

 1. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 096 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  tyvärr drar den näring, så det närmaste gräsmatta du kommer den är 50-100 cm utanför, dessutom du slår ner den bara så försöker den hitta nya ytor, dvs där du inte klipper gräset.. hörn, in mot hus, friggebodar. Jag har en hög med marksten där den har sprängt upp mellan markstenen, det säger inte lite om dess energi :/
   
  • Laddar…
 2. Anna_H
  Husägare · Värmland · 10 841 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  En granne hade en sådan som buske och den hölls efter bra med gräsklipparen. Den var som insynsskydd/solskydd mot en altan. Tyvärr spred den sig ju under jord till lekplatsen, där den under många år tilläts bilda häck, dåvarande ägare tyckte det var bra eftersom de slapp ungarna och deras leksaker i sin trädgård och vice versa.

  nuvarande ägare ville ju tvärtom kunna se sin dotter när hon var på lakplatsen, så nu har vi i över 10 år fört en ojämn kamp mot detta monster. De fick snabbt bort busken i sin trädgård, tog bort så mycket de kunde, fyllde på jord, sådde gräs och höll efter med gräsklipparen.

  Men på lekplatsen är det värre. Den var på väg att krympa, men så för tre år sedan var de sjuka på städdagen och jag, som har tagit på mig ansvaret för den från samfällighetens sida, kunde inte vara med. De som tog hand om det bestämde att den var bra som insynsskydd och lät den stå. När vi väl tog den nån månad senare än vanligt hade den ju fått ny kraft förståss och när nästa års städdag kom var det ett heldagsjobb att rycka upp alltihopa.

  Nu börjar den äntligen försvagas lite så vi ska se till att ta den igen ett par gånger i år, och kombinera med lite Roundup, samla ihop det grannarna har stående. Men det tar många år, det är helt visst.

  Mina personliga erfarenheter:
  Jag har fått för mig att den är besläktad med rabarber, och isåfall bör den bli något försvagad om man ser till att ta den helt och hållet flera gånger per år. Då drar den mycket växtkraft på att skjuta rejäla skott och tappar kraften när man drar upp dem. Håller man på och småduttar och tar alla småskott på en gång lägger den mer kraft på rotspridning för att sträcka ut sig till nya marker där den inte blir massakrerad.

  Så jag tror på att hålla efter de nya sidoskotten med gräsklipparen och rycka upp buskaget ca 3 ggr per år. På hösten SÅGAS den ner, varvid de ihåliga stammarna kan frostsprängas. Vill man hälla gift torde det vara rätt att göra det när man precis sågat ner dem så att det kommer inuti de ihåliga stammarna och ner i rötterna.

  Den är förresten ätbar:

  Är denna växt endast av ondo?
  Nej, parksliden är nämligen ätbar, väldigt rik på C-vitaminer och roten har medicinala egenskaper. Både skotten och bladen används i matlagning. I Japan äts den som Sansi, ett samlingsnamn för många vilda ätliga grönsaker som användas i matlagningen. Vid skörd av parkslide ska man lyssna efter det poppande ljudet när man bryter av stjälkarna, då är den perfekt att äta. Lägg stjälkarna och bladen i blöt för många insekter trivs på denna växt och skala den som rabarber. Parksliden ger en syrlig och jordig grön smak, god att lägga rå i sallad för citrussmaken samt för knaprigheten. Den passar även utmärkt till vilket recept som helst som ersättare till rabarber. Den är god i soppor och även i sorbét där framförallt mixen jordgubb/parkslide sägs vare en höjdare, gärna garnerade med violer som blommar samtidigt som parksliden. Den går även att frysa in utan att förvälla dem före.
   
 3. Thomas_snickare
  Medlem · Västra Götaland · 393 inlägg

  Thomas_snickare

  Medlem
  Jag slutas aldrig att förvånas! För det första lider jag med dig, detta låter inte roligt men! MEN!
  Du skriver i din signatur att du kämpar med kreosot i din husrenovering, på den tid när detta medel användes var det ingen som reagerade men nu vet vi bättre, vad kommer framtida generationer säga om vår överdrivna användning av tex Roundup och andra växtgifter? Är det inte på tiden att vi tänker före istället för efter? Vill du att dina barn ska växa upp i en miljö där växtriket är så utarmat och förvrängt att bara vissa biotoper kan överleva, en utarmning av variationerna, att vi måste tillsätta ännu mer gifter för att vattnet ska vara drickbart. Jag förstår att detta är inte det som upptar dina tanker nu när du måste utkämpa detta krig men en lösning utan gifter är nog ändå att föredra. Jag hoppas du hittar en lösning.
   
 4. M
  Husägare · Östergötland · 2 310 inlägg

  Micro

  Husägare
  Vad bra att den är ätbar..då kanske man kan skicka ner skiten till något fattigt land som har dåligt med gröda.
  Då kanske dom både kan slippa hungersnöd o få skugga.:confused:
   
 5. pelpet
  Medlem · Dalarna · 9 879 inlägg

  pelpet

  Medlem
  Bara att gå ut och beta i trädgården varje kväll under 10 år så är kampen vunnen :)

  Jag funderar på samma sak med min kischkål.
   
 6. Dalbotös
  Medlem · Dalsland · 2 665 inlägg

  Dalbotös

  Medlem
  Kirskål är faktiskt helt okej att äta. ;)
  Kom till norden som matväxt via munkarna. Äts på samma vis som spenatblad, jag brukar ha i ett par blad när jag gör omeletter.
   
  • Laddar…
 7. F
  Medlem · 2 862 inlägg
  Glyfosat (Roundup) har använts sedan 1970, är världens mest använda ogräsmedel och dess miljöeffekter är extremt väl utredda. Det bryts ner snabbt i naturen med en halveringstid på drygt en månad. Det är måttligt giftigt för människor vid direkt förtäring i höga doser och har inte kunnat kopplas till några hälsoproblem vid låg exponering. Tack vare att vi idag vet mycket mer om miljö- och hälsoeffekter hos olika ogräsmedel kan man vara ganska säker på att de medel som är godkända nu är säkra vid avsedd användning.
   
 8. F
  Medlem · 2 862 inlägg
  Vi har ett bestånd parkslide i ena hörnet av trädgården men möjligen är det en annan sort som är inte är lika benägen att sprida sig. Det räcker att dra upp de nya skotten runt om beståndet någon gång per sommar för att hålla den i schack.
   
 9. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 096 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Det där med att såga av den; tyvärr var nästan alla stammar fyllda med vätska / vatten, så den lilla roundupen jag fick i tycktes stanna väldigt högt upp. Men som sagt, jag tror på en kombination av alla dess olika medel, en uttröttning och en enveten kamp. Den är betydligt tröttare i år än föregående år osv, men nog är det komiskt att gropen där jag grävde upp ALLA rötter i för en månad sedan nu skjuter nya skott upp i samma grop. Då är jag ändå säker på att jag gjorde en total jordsanering i den gropen. Snacka om att Cthulhu skrattar mig i ansiktet precis hela tiden. Jag ger mig dock inte. Den ska väck.
   
 10. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 096 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Var försiktig bara, jag har läst om flera som har trott att den har varit i schack - för det har sett ut så ovan jord. Något år senare hittar folk Parkslideskott på ett helt nytt ställe i trädgården. Jag såg ett exempel från England där den tagit sig under en parkeringsplats som ändå inte var SÅ liten och poppat upp på andra sidan. Några års rotvandring under jorden, där den får energi av det som är ovan jord i ditt hörn. Jag har hittat trådar som går flera meter in på min gräsmatta, men som verkar "passiva" ännu. De ligger 1dm ner ca i jorden och är rätt så seglivade rötter ändå, så man kan dra upp dem rätt så bra utan att de går av. De skjuter inga skott (ännu), men det är tydligt att sliden vill försäkra sig om att finnas osynlig en bra bit utanför där den skjuter skott.

  Jag hade absolut köpt plastskärmar och tryckt ner framför er parkslide för o kunna sova gott...
   
 11. Ludwig
  Medlem · Västra Götaland · 895 inlägg

  Ludwig

  Medlem
  Mja, det hinner ju ner till grundvattnet och där bryts det inte ner mer. Googla "glyfosat grundvatten" .

  Men det var inte det tråden skulle hantera. Tillbaka ONT. :)
   
 12. Thomas_snickare
  Medlem · Västra Götaland · 393 inlägg

  Thomas_snickare

  Medlem
  Jasså!?
  http://www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/Herbicide-tolerance-and-GM-crops/

  Försiktighets principen bör råda, det är befängt att tro att vi under årtionden kan ösa gifter i vår miljö och att detta skulle ha ringa eller små konsekvenser. Jag uppmanar och ber ödmjukt till TS att överväga dom långsiktiga konsekvenserna av användandet av dessa gifter, dessutom verkar dom ju inte ens fungerar, alltså lika bra att sluta och försöka hitta en annan lösning. Jag önskar dig lycka till.
   
 13. thomas33
  Renoverare · Halland · 4 651 inlägg

  thomas33

  Renoverare
  Det kan finnas ett visst hopp att Parksliden inte kommer att överleva denna:

  Aphalara Itadori, En sorts rundbladloppa från Japan som livnär sig på Parkslide, är predatorn England introducerade 2010. Insekten suger saven från plantan och är kapabel att orsaka stor skada på växten. Det är främst insektens puppa som orsakar skada. Var de väljer att lägga sina ägg är oerhört viktigt. Insekten har visat sig vara specialist på just Parksliden och vill endast livnära sig på den, därmed menar Japanese Knotweed Alliance att den inte utgör något hot mot den inhemska floran.
  Källa: http://stadsodlingilund.blogspot.se/2013/11/parkslide.html

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/8555378.stm
   
  Redigerat 3 jun 2014 10:15
 14. M
  Medlem · Skåne · 709 inlägg

  meckis

  Medlem
  kan man inte salta ihjäl den? vägsalt håller ju bort ogräs fint länge
   
  • Laddar…
 15. R
  Medlem · Blekinge · 203 inlägg

  Robert Kooijman

  Medlem
  Redigerat 3 jun 2014 11:06
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.